BIKE 43 – EEN HEEL APARTE BELGISCHE BIKE INNOVATIE

Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd sinds de creatie van het eerste prototype in de garage van Étienne. Innovatie in accessoires is cruciaal om zich te onderscheiden en de modulariteit van de fiets voor gezinnen te verbeteren.

Een garageverhaal

In 2011 bedenkt de Belgische ingenieur Étienne Richelle een fiets zodat zijn vrouw, die geen rijbewijs heeft, hun kinderen gemakkelijk naar school kan brengen. Door de achterkant van een frame dat op eBay was gekocht af te snijden en een nieuw, verlengd achterstuk er weer aan te lassen, creëert de ingenieur een nieuw soort fiets.

De 20-inch longtail fiets

Deze unieke fiets bewijst onmiddellijk zijn waarde, vooral op beurzen met het vervoer van biervaten en banden, een klassieker in de wereld van vrachtfietsen. Het prototype wordt een echte alternatief voor de klassieke vrachtfietsen, door het mogelijk te maken om tot 180 kg lading te vervoeren. Het prototype maakt indruk en wordt Bike 43, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van de zogenaamde “longtail” vrachtfietsen voor familiaal vervoer. De Bike 43 is al acht jaar op de markt en wordt bijzonder gewaardeerd om zijn betrouwbaarheid, strak design, rijcomfort en voortdurende evolutie.

Brusselse Vakmanschap en Lokale Productie

Bike 43 assembleert met trots zijn fietsen in Brussel, gedreven door een toewijding aan kwaliteit, gemeenschap en innovatie. Sinds het begin van de productie in 2016 werkt het bedrijf samen met Travie, een maatwerkbedrijf in Brussel die gespecialiseerd is in de werkgelegenheid en re-integratie van mensen met een handicap. Onder leiding van Étienne, expert in fietsmechanica, heeft het team, voornamelijk bestaande uit slechthorende personen, een uitzonderlijke concentratievaardigheid ontwikkeld, waardoor ze uiterst bekwame monteurs zijn geworden. Bovendien heeft Étienne Richelle vanaf het begin gekozen voor nabijgelegen partners.

Ongeveer 80% van de componenten worden in Europa vervaardigd. De frames worden met de hand gelast in Oost-Europa met hoogwaardig chromoly staal, een materiaal dat baat heeft bij de precisie van handwerk in plaats van automatisering. De motoren worden geleverd door gerenommeerde Europese fabrikanten zoals Bosch, terwijl de wielen worden geproduceerd in Bretagne (Frankrijk). De productie van textielaccessoires vindt plaats in Nederland. Alle onderdelen worden ontworpen in Brussel, wat garandeert dat de fiets voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en uniekheid.

De visie op lokale productie was een van de oprichtingsprincipes van Bike 43, waardoor het zich onderscheidt in een industrie die voornamelijk in Azië (Taiwan, China en Vietnam) is gevestigd. Het bedrijf heeft meer dan 30 versies van zijn frames ontwikkeld en blijft innoveren in zijn accessoire-ecosysteem, met een focus op kinderveiligheid, gemak voor gezinnen en eenvoudige montage voor monteurs.

Longtail Fietsen make Furore

Het is onmogelijk om ze op straat te negeren; de longtail fietsen zijn in opmars. Zo zijn er in 2023 ongeveer 7.520 longtail fietsen verkocht in België, goed voor 1,3% van de markt. Miguel Van Damme is het hiermee eens: “uiteindelijk zullen alle fietsen utilitaire fietsen zijn. Wat is het nut van een elektrische fiets als het geen boodschappen, kinderen of andere pakketten kan vervoeren?” Dit is een enorme kans om CO2-uitstoters in stedelijke gebieden te vervangen. De elektrische fiets in het algemeen is in snelle groei; in 2023 met 290.419 verkochte fietsen nam het voor het eerst 51% van de Belgische markt in, waardoor de traditionele fiets werd overtroffen. De vrachtfiets is de uitstekende keuze om een auto te vervangen en een grote stap te zetten naar micromobiliteit. Dit resulteert vaak in het opgeven van één van de twee auto’s in het huishouden. De ochtendlijke lijdensweg verandert dan in plezier en een gezinsavontuur voor de pendel naar scholen en buitenschoolse activiteiten. Geen parkeerplaatsen meer zoeken, geen kinderen die aarzelen om aan boord te gaan, en geen files meer.

"Bike 43 heeft de ambitie om 10.000 auto’s te vervangen"

Voortdurende Innovatie

Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd sinds de creatie van het eerste prototype in de garage van Étienne. Innovatie in accessoires is cruciaal om zich te onderscheiden en de modulariteit van de fiets voor gezinnen te verbeteren. Het bedrijf is er trots op de eerste te zijn met opklapbare veiligheidsstangen en een aerodynamische regentent. Deze innovaties zijn beschermd door meerdere patenten, waaronder een voetboxsysteem voor de compactheid van de fiets. Zoals Étienne, de oprichter, graag benadrukt: “Als onze ambitie is om een auto te vervangen, moeten we een fiets ontwerpen die minstens even betrouwbaar is.” Étienne heeft een opleiding als elektromechanisch ingenieur en heeft gewerkt bij Toyota en in de autosport (24 uur van Le Mans). De innovaties die hij brengt zijn bestand tegen intensief gebruik op lange termijn. De technische keuzes zijn veeleisend, met materialen zoals chromoly staal voor het frame, het ontbreken van derailleurs om slijtage te voorkomen, schijfremmen en grote banden voor goede veiligheid. Deze keuzes stellen het bedrijf in staat om levenslange garantie op het frame te bieden.

Europese Ambitie

In 2022 neemt het bedrijf Bike 43, ofwel ‘Bike fo(u)r three’, een nieuwe vlucht. Étienne wordt dan vergezeld door Miguel Van Damme en Thibaut Dehem, twee early adopter-klanten, die het project nieuwe ambitie willen geven. Ze richten Bike 43 SRL op in april 2022 en kopen de handelsactiviteiten van LFRT SA over om het hoofdkantoor van het bedrijf terug te brengen naar Brussel, dicht bij de productielijn. Met het ontwerp en de productie van longtail-fietsen (of verlengde fietsen) heeft Bike 43 SRL de ambitie om “10.000 auto’s te vervangen”. In 2023, in het tweede jaar van operatie, verdubbelt het bedrijf zijn productie. Thibaut Dehem legt uit: “Bike 43 wordt al vele jaren verkocht bij ongeveer tien fietsenwinkels in de Brusselse regio. In 2022 zijn we begonnen met actieve prospectie naar naburige landen.” De fietsen van Bike 43 zijn te vinden in ons netwerk van officiële dealers door heel Europa. Momenteel komt de helft van de verkopen uit België, en de andere helft uit andere Europese landen (met Frankrijk en Duitsland als leiders). Het team benadrukt het belang van ondersteuning van fietsenwinkels voor de ontdekking, advies en aftersales service van de fiets. Neem alvast maar eens een kijkje op de website: www. bike43.com

Meer Nieuws

 • BIKE 43 – EEN HEEL APARTE BELGISCHE BIKE INNOVATIEBIKE 43 - EEN HEEL APARTE BELGISCHE BIKE INNOVATIE
  Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd sinds de creatie van het eerste prototype in de garage van Étienne. Innovatie in accessoires is cruciaal om zich te onderscheiden en de modulariteit van de fiets voor gezinnen te verbeteren.
  Lees meer…
 • CONCAP AMINOCONCAP AMINO
  Heb jij vaak last van stijve spieren, bijvoorbeeld na het sporten? Ondersteun dan jouw spieren met deze capsules en je voelt echt het verschil.
  Lees meer…
 • CONCAP S-D-P = SHAKE, DRINK & PERFORM – AB EN OCONCAP S-D-P = SHAKE, DRINK & PERFORM - AB EN O
  Concap heeft als enige op de markt supplementen gericht op bloedgroepen. Deze zorgen voor een betere opname en werking in het lichaam. De Concap S-D-P staat voor Shake, Drink, Perform; een ideaal supplement om voor de inspanning te gebruiken.
  Lees meer…
Meer artikels