HET MOOISTE STUKJE COSTA VAN SPANJE

Schoonheid is een subjectief begrip en hangt dus af van diverse smaken. Maar toch zijn er bepaalde dingen/wezens/fenomenen, waar iedereen het over eens is dat ze tussen alle andere schoonheden de uitzonderingen zijn. Al meer dan 30 jaar reis ik met de motorhome door heel Europa. Hoeveel keer de ganse kustlijn van oostelijk en zuidelijk Spanje op het programma stonden weet ik zelfs niet meer precies.

In bijna elk kustplaatsje werd minstens 1 keer voet aan de grond gezet en de fiets van stal gehaald om het binnenland in te trekken en een deel van de kustlijn per fiets af te leggen. Mooi is het bijna overal aan de Spaanse costa’s. Mooi, mooier, mooist en dan komen we uit in de Costa del Sol en meer bepaald het stuk tussen Almunecar en Torox Costa. Je fietst er langs een stukje kust met verborgen strandjes, helder blauw-groene zee en door een beschermd stuk natuurgebied waar je bijna zeker een steenbok of een aantal everzwijnen zal ontmoeten. Het binnenland is er zo mogelijk nog mooier en een route langs de witte bergdorpen zou iedereen ooit moeten gedaan hebben.

In dit artikel willen we het niet hebben over één of welke fietsroute te rijden, want de mogelijkheden zijn ontelbaar en erg divers. Om de lezers een indruk te geven van wat je zowel op als naast de fiets kan beleven geven we hier een beperkte bloemlezing van het lekkers dat een vakantie in dit gebied te bieden heeft.

Beginnen doen we in residentie ISEA CALACEITE op de grens van Torrox met Nerja.

 

Torrox – El mejor clima de Europa

Als je Torrox Costa binnenkomt gereden langs de kustweg, wordt je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Hier ben je in het beste klimaat van Europa. Een (fiets)vakantie in het meest zonnige klimaat van Europa met gemiddeld 320 dagen zon per jaar, dat is gemiddeld 8 ‘zonuren’ per dag, biedt echter veel meer dan zon alleen. Je zou verwachten dat het hier (zoals in meerdere streken in Spanje) heel droog en dor is. Maar niets is minder waar! Door de nabijheid van de Sierra Nevada en omringd van een aantal andere bergketens is de natuur hier groen en vind je in het in het binnenland veel (kleine) riviertjes en watervallen. Een paradijs over heel de lijn.

Torrox Pueblo vind je landinwaarts op ongeveer vier kilometer van Torrox Costa vandaan. Het dorp is mooi tegen een heuvel aangelegen waardoor je vanaf hier een prachtig uitzicht over de zee en Torrox Costa hebt. Het is met de fiets alvast een mooie opwarmer om verder landinwaarts te trekken en dus heel wat hoogtemeters te doen. Torrox Costa is een kleine badplaats met een mooi lang zandstrand. Langs dit strand loopt een levendige boulevard waar je ook winkels en verschillende restaurantjes vindt. De boulevard is ideaal om heerlijk te wandelen, joggen, fietsen of skeeleren. De badplaats en het dorp zijn omringd door  verschillende nationale parken, het is met andere woorden het meest centraal gelegen kustplaatsje om de geweldige omgeving te verkennen.

 

Nerja

Als je van Torrox Costa naar het Oosten rijdt, dan kom je enkele kilometers verder in het pittoreske Nerja. Nerja is een waar strandparadijs! En ook voor wie meer wil, biedt Nerja al het nodige. Het is een sfeervol dorpje, met ca. 22.000 inwoners en een ruim aanbod aan activiteiten, zonder de drukte van een grotere stad. Je kunt er lekker uit eten, heerlijk slenteren in het autovrije centrum, genieten van culturele evenementen.

De fantastische omgeving biedt bovendien allerlei uitstapjes, van prachtige dorpjes tot de mooiste fiets-, MTB- en wandelroutes in de natuur. Wij zetten de leukste mogelijkheden hieronder voor jullie op een rij, maar beperken ons hier niet tot fietstochten, want hier is nog zoveel meer te doen en te beleven!

15 superstranden

De stranden moeten hier wel op nummer één, want Nerja biedt enkele van de beste stranden van de Costa del Sol. Van lange zandstranden als Burriana en El Playazo tot verborgen baaitjes zoals in de Acantilados de Maro-Cerro Gordo, Nerja heeft het allemaal! De rotsformaties langs de kust met de kleine baaitjes zijn beschermd natuurgebied

De variatie is er aangenaam verrassend: donkere zandstranden, kiezelstranden, beschutte rotsstrandjes,… Vaak met fantastische uitzichten rondom! Soms daal je een trap af om bij het strand te kunnen komen, maar deze kleine moeite wordt uitvoerig beloond. Kristalhelder groenblauw water om heerlijk in te zwemmen of snorkelen, een aangename mengvorm tussen zand en kiezels,… Welcome to paradise!

Binnen de grenzen van Nerja provincie zijn er wel 12 stranden, die allen echt de moeite waard zijn. 

De grotten van Nerja

Even genoeg zon gehad? De koele gewelven van de grotten van Nerja zijn dan een welkome afwisseling op de zomerhitte! Deze kalkstenen grotten bieden een fascinerende daguitstap voor het hele gezin.

De ‘cuevas de Nerja’, voor het eerst ontdekt in 1959, zijn ongeveer 5 kilometer lang en horen bij de grootste grotten van Europa. Ze staan al sinds 1989 in het World Guinness Book of Records omdat de grootste ondergrondse pilaar ook hier te vinden is. Ze herbergen bovendien de oudste Neanderthaler grotschilderijen ter wereld.

Voorts zijn er ook al Romeins aardewerk, Moorse munten en een uitzonderlijke biodiversiteit ontdekt. Telkens weer blijken de grotten ware historische schatten te herbergen.

In juli vindt er zelfs een muziek-en dansfestival plaats. En een concert in deze natuurlijke, ondergrondse omgeving is een onvergetelijke ervaring! 

Flaneren en poseren aan het Balkon van Europa

Het oude centrum van Nerja is voor een gedeelte exclusief toegankelijk voor voetgangers. Het nodigt uit tot een ontspannen wandeling en een leuke fotosessie op het Balkon van EuropaDaar kun je genieten van de meest spectaculaire uitzichten van Nerja, en het bruist er van de gezelligheid en leven.

Naamgeving door de koning
De bezienswaardigheid dankt volgens de legende haar naam aan koning Alfonso de 12de. Omdat deze koning zorgde voor de bekendheid van het balkon van Europa vind je aan het einde ervan ook zijn standbeeld terug. Dit levensechte standbeeld is op ware grootte en vormt derhalve een mooie plek om foto’s te maken. Het lijkt alsof je dan samen met de voormalige vorst op de prent komt te staan.

Onder het balkon is er trouwens een restaurant waar je paella kunt eten bij dit prachtige panorama. Ook worden er regelmatig concertjes georganiseerd. 

Vanaf de maand mei en in de zomer bruist Nerja er van de vrolijke feesten, met als afsluiter in oktober de jaarlijkse kermis.  

Afkoelen in de rivier

Zet de racefiets of MTB maar eens even aan de kant en doe te voet de dagtrip naar río Chillar. Deze verfrissende rivierwandeling is ook geschikt voor jonge kinderen en is dus ideaal voor een geweldige familie uitstap. De Chillar rivier biedt bovendien diverse poelen en watervallen waarin je heerlijk kunt zwemmen! 

Verder is een MTB tocht naar El Pinarillo een aanrader. Dit is een picnic- en recreatiegebied middenin de Sierra de Tejeda, Almijara en het Alhama natuurpark. Een prachtig natuurgebied dat op een zes tal kilometer van de grotten van Nerja ligt.  Ook hier kan je met de ganse familie een fiets-of wandeltocht van maken.

Genieten langs de mooiste kajakroute van Andalusië

Je kan ook gaan kajakken op zee. De kajakroute van het Burriana strand in Nerja naar het naburige Maro is om nooit te vergeten!

Verschillende rivieren monden er uit, met spectaculaire watervallen die van de kliffen duiken als resultaat.  De grootste zijn de Cascada la Doncella en de Cascada Grande de Maro.

Rondom geniet je van een indrukwekkend mooi kustlandschap van verborgen strandjes, en ontelbare grotten gevuld met turkoois water,… Mooier dan dit kan een kajaktocht niet meer worden! 

Aankomend aan het strand van Maro heb je alweer een topattractie.  Kristalhelder water, gemakkelijke toegang en een fantastisch landschap deden de Spanjaarden dit strand al als ‘beste strand in Andalusië’ en ‘tweede beste strand in heel Spanje’ verkiezen.

De ligging kan haast niet idyllischer. Dit baaiachtige strandje grenst aan Los Acantilados de Maro – Cerro Gordo Natural Area. Dit deel van de zee is door de verenigde Naties uitgeroepen tot een speciaal beschermd gebied. In dit gebied is visserij niet toegestaan, wat het onderwaterleven volop heeft doen bloeien.

Het is hier dan ook één van de beste locaties in Spanje om te snorkelen en te duiken. Je ziet hier tal van koralen, sponzen, anemonen, garnalen, krabben, kreeften en een ontelbaar kleurenpallet van vissen.

De hele familie kan snorkelen aan het Maro strand, want de meeste beste plekken liggen op gemakkelijke zwemafstand van het strand. Doe gewoon een snorkelmasker op en dompel je hoofd onder water, dan zie je dat deze onderwaterwereld zo mogelijk nog mooier is dan al de pracht boven water.

Verder door het natuurpark naar Almuñecar – Los Acantilados de Maro-Cerro Gordo

Langs de N340 bevindt zich tussen Nerja en Almuñecar het beschermde natuurgebied Los Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Het is een nog maagdelijke kuststrook die de overgang markeert van de Costa del Sol van de provincie Málaga naar de Costa Tropical van de provincie Granada. De Kuststrook wordt gekenmerkt door prachtige baaitjes en verborgen stranden. Een hemels stukje on met de racefiets of MTB te doen!
De totale oppervlakte van het natuurgebied inclusief het deel in zee beslaat 1814.685 ha. en wordt gekenmerkt door steile kliffen van wel meer dan 75 meter hoogte. Het is niet ongewoon om vanaf het strand dolfijnen te zien zwemmen, of in de omgeving  wilde dieren te ontmoeten zoals steenbokken, everzwijnen of kameleons.

Ook om Almuñecar te ontdekken heb je minstens een weekendje nodig en dan spreken we nog niet over de route (A-4050) die je vanaf Almuñecar via Otivar en Lentegi naar de Sierra Nevada leidt. Een wonderlijk natuurlandschap waar je naar een prachtige hoogvlakte op meer dan 1300 m fietst/rijdt.

De witte dorpjes in de buurt ontdekken

Competa ligt landinwaarts op 25 kilometer van Nerja en is één van de prachtige witte dorpjes in Andalusië. Het plaatsje is in architectuur een mix van Arabische, Romeinse en Christelijke invloeden. Erg de moeite waard!

Frigiliana wil je ook niet missen, pal boven Nerja, na een 6,3 km lange klim vanaf zeeniveau bereik je Frigiliana op een hoogte van 322 meter. Je klimt er langs charmante kronkelende straatjes verder omhoog, waar aan het einde van de tocht het immense uitzicht over Nerja en de Middellandse Zee, de welverdiende beloning is. Een doolhof van straatjes, witgekalkte huisjes en overal de geuren en kleuren van bloemen, jasmijn en lavendel.

Het wordt vaak het mooiste dorpje van Andalusië genoemd en heeft die titel dan ook officieel al meermaals in ontvangst mogen nemen. Het ziet er dan ook écht als een postkaart-plaatje uit!

El Acebuchal van spookdorp naar droomdorp

Op 12 kilometer van Frigiliana ligt El Acebuchal als een verborgen parel in de bergen van het natuurreservaat van de Sierra Tejeda, Almijara en Alhama. El Acebuchal was eeuwen lang een belangrijke halteplaats op de muilezel-handelsroutes tussen Nerja, Cómpeta en Granada, waar een herberg de gasten een slaapplaats en eten kon bieden.

Maar het in de 20ste eeuw volledig vervallen dorp, werd zo het zogenaamde ‘spookdorp’. Anno 2021 is het echter een adembenemend plaatsje geworden met een blijvende horror geschiedenis. Je kunt er bovendien eten in een fantastisch restaurant. Je bereikt het dorp via een off road weg en je moet zelfs een riviertje door om er te geraken. Een MTB i.p.v. de racefiets is dus aangeraden! Maar let op, met lange steile stukken beklimming (tot 22%) is deze tocht niet voor iedereen weggelegd. Je kan ook met de auto een stuk op weg en dan het laatste deel al wandelend afleggen. Of met de 4X4 tot in het dorp rijden.

Geschiedenis

Het vroegere leven in deze regio was duidelijk van het hardere type, maar de meer recente geschiedenis wordt geïllustreerd met een veel pijnlijker gebeuren. In de nadagen van de Spaanse burgeroorlog verborgen nogal wat republikeinse rebellen zich in het gebergte achter de kustlijn.  Het Franco-regime verdacht de rurale bewoners van El Acebuchal ervan het maquis te steunen en te verbergen. Uiteindelijk zat die lokale bevolking tussen twee vuren. In 1948 gaf Franco z’n troepen het bevel om het dorp te ontruimen. De ongeveer 200 bewoners moesten al hun bezittingen waaronder ook hun dieren, achterlaten.  El Acebuchal verviel al gauw tot een ruïne en een spookdorp, “Un Pueblo Fantasma”.

Totdat Antonio García Sánchez, wiens vader in El Acebuchal geboren is, in 1998 het gehucht koopt. Hij begint het vervallen bergdorpje aan de hand van oude foto’s langzamerhand weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. En pas in 2003 werd de elektriciteit en het water weer aangesloten en kon het leven er terug beginnen.

In 2005 heropende Antonio en z’n familie de vroegere herberg, onder de naam Bar-Restaurant El Acebuchal. Dat was de belangrijkste stap in de wederopstanding van het dorp. Inspelend op de groeiende toeristische belangstelling naar de bron van het authentieke leven in een nog ongerepte natuur, zorgde dit restaurant ervoor dat buitenlandse toeristen zowel als de Spanjaarden zelf, El Acebuchal wilden ontdekken en er de plaatselijke keuken proeven.  Antonio en zijn familie toveren geweldige dingen op tafel. Hier moet je zeker het everzwijn, lam, hert, konijn en/of eend komen proeven. Een belevenis die je nooit zal vergeten.  

Restaurant El Acebuchal

In het restaurant van El Acebuchal serveert de familie García Sánchez, lokale en traditionele gerechten. De menukaart is altijd dezelfde. Maar de smaakvolle gerechten zijn “casera” (=zelf gemaakt), met zoveel mogelijk ingrediënten van eigen teelt.

Het is een feest om in het restaurant van El Acebuchal vlees te eten! Kip (pollo) of eend (pato), maar ook konijn (conejo), everzwijn (jabali) en hert (ciervo).

TIP! Mijn lievelingsgerecht is het eend in appelsaus (=pato en salsa de manzana). Als dessertje dan nog een overheerlijke coupe van het zelfgemaakte roomijs, nog zo een delicatesse uit eigen keuken. 

Maar bovenal bewijst het overheerlijk zelf gebakken brood (dat je per half of per heel brood op tafel krijgt) hoe simpel het kan zijn om van en met gewone dingen onwaarschijnlijke creaties te maken.

Meer info: www.elacebuchal.es

Meer Nieuws

 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
 • DE ALTMARK – EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURGDE ALTMARK - EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURG
  Fietsen heeft vele dimensies en Cyclelive Magazine staat als eerste in de rij om het ganse spectrum volledig tot zijn recht te laten komen. Sommige streken zijn perfect om een karrevracht aan uitdagingen af te vinken. Soms is een regio perfect voor de MTB en/of gravelbike terwijl een andere plaats dan weer perfect is voor de die-hard racefietser.
  Lees meer…
 • DE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMINDE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMIN
  De Zuid-Tiroolse laagvlakte rond Tramin is een hotspot voor asfaltvreters. De gevarieerde natuur en typisch Zuid – Tiroolse athmosfeer brengt je in een andere wereld. Rond Tramin, Kurtatsch, Margreid en Kurtinig ligt een prachtige cuvée om te ontdekken met de racefiets.
  Lees meer…
Meer artikels