ONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALT

Op geschiedenis- en cultuurjacht gaan in Duitsland, hoe doe je dat? Op de (elktrische) fiets natuurlijk! De fiets is gewoonweg het perfecte vervoersmiddel om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te rijden, je fiets op slot te doen, een shot ongekende cultuur en geschiedenis in je op te nemen en weer verder te fietsen.

Op die manier laat je je lichaam bewegen, je geest ontspannen en neem je in korte tijd de meest diverse dingen in je op waar je het bestaan – laat staan de geschiedenis ervan -nooit kende. Een van de populairste langeafstandsfietsroutes in Duitsland, de Elbe-fietsroute, loopt door de regio, door idyllische Elbeweiden, langs het oudste zoutwaterbad van Duitsland in Schönebeck / Bad Salzelmen, direct door de historische binnenstad van Maagdenburg en het oudste romaanse bakstenen gebouw in Noord-Duitsland, het klooster Jerichow, ligt ook op de route. Een gevarieerd netwerk van fietspaden nodigt uit tot omwegen rechts en links van de Elbe. Tussen de Elbe en de Harz slaat de Magdeburger Börde, een zacht glooiend landschap met een van de vruchtbaarste gronden van Duitsland.

Verrijk jezelf in de geschiedenis en cultuur

Historische kloosters en kastelen naast moderne architectuur, muziek- en theaterevenementen van topklasse, een breed aanbod aan activiteiten, vrijetijdsbesteding en technische bouwwerken die tot ver over de staatsgrenzen van Duitsland bekend zijn, zoals het waterwegenkruis, kenmerken het toeristische profiel van de regio Saxony-Anhalt. Door de tijd heen fietsen is al een avontuur op zich en staat garant voor een gevarieerd verblijf. Geschiedenisliefhebbers komen niet alleen aan hun trekken in de meer dan 1200 jaar oude Ottostadt Magdeburg, maar vinden ook 28 bezienswaardige gebouwen op de culturele “Romanesque Road” en de vele getuigenissen van de technische ontwikkeling in Midden-Duitsland. De uitgestrekte en fantasierijk ontworpen parken en tuinen en de charmante, soms een beetje mysterieuze musea vertellen de verhalen van deze regio. We stellen onze lezers twee routes voor die je als cultuurliefhebber zeker eens moet fietsen.

"Wij kennen alvast geen enkele andere plek in Europa, waar je zo langs de grens van de geschiedenis kan fietsen“

Tour 1 – Elbe-fietsroute // fietsen langs »das Blaue Band«

Volgens de ADFC is de Elbe-Radweg een van de populairste fietsroutes in Duitsland. Je kunt de Elbe-Radweg beginnen vanuit Praag in Tsjechië en dan bijna 1000 kilometer afleggen tot de monding van de rivier in de Noordzee. In Saksen-Anhalt loopt de Elbe-Radweg 337 kilometer oostwaarts van Bad Schmiedeberg tot vlak voor Schnackenburg. Het startpunt van de Elbe-fietsroute ligt ten zuiden van de stad Pretzsch en loopt langs het natuurpark Düben Heide. Vervolgens bereik je de Lutherstadt Wittenberg en fiets je door het tuinenrijk Dessau-Wörlitz naar de Bauhaus-stad Dessau. Langs het biosfeerreservaat Midden-Elbe en de monding van de Saale bij Barby bereik je Magdeburg. De route leidt dan naar het knooppunt van de Magdeburger waterwegen, waar je vlak langs de Elbe onder de indrukwekkende trogbrug door fietst.

Magdeburg Kathedraal © TV EBH e.V.
© Europaradweg R1_D3, Thomas Koy

De route loopt vervolgens door de regio Altmark met zijn landelijke charme en overvloed aan natuur en door de voormalige keizerlijke residentiestad Tangermünde. Voorbij de monding van de Havel en met een omweg naar de kathedraal en de eilandstad Havelberg voert de route door de ongerepte natuur. Hier voert het Elbe-fietspad door een gedeelte waar de Elbe decennialang een Oost/West-Duitse grensrivier was. Wij kennen alvast geen enkele andere plek in Europa, waar je langs een zo intrigerende – en nu zelfs weer actuele geschiedenis – als deze voormalige Oost-West Duitse grens kan fietsen.

https://www.naturfreude-erleben.de/de/tour/fernradweg/elberadweg-linkselbisch-westlich-der-elbe-/1546899/

© Europaradweg R1_D3 / Thomas Koy

Tocht 2 – Europese Fietsroute R1 // Reizen door Europa

Deze meer dan 3500 kilometer lange fietsroute loopt dwars door Europa en is een van de belangrijkste langeafstandsfietsroutes op het continent. Van de Franse Kanaalkust tot Sint-Petersburg in Rusland doorkruist de EuroRoute R1 in totaal negen Europese landen: Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Rusland. Hoewel de route in Saksen-Anhalt met ongeveer 263 kilometer relatief kort lijkt, is hij doorspekt met afwisselende landschappen en unieke culturele monumenten. Heuvels en afdalingen, heuvels en dalen zorgen voor een afwisselende en plezierige rit.

Komend vanuit Nedersaksen passeert de route de voormalige Oost – West Duitse grens in de kleurrijke Harz-steden Ilsenburg, klooster Drübeck, Wernigerode, Gernrode, verder naar Thale en Ballenstedt. Vanaf Meisdorf gaat de route noordwaarts naar het Harz voorland, naar Staßfurt en de stad Bernburg aan de Saale. Vanaf Aken volgt de route de rivier de Elbe naar de Bauhaus-stad Dessau-Roßlau. Vanaf hier fietsen de fietsers door het tuinkoninkrijk Dessau-Wörlitz met zijn unieke architectuur en tuinen, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De route gaat verder door het UNESCO Biosfeerreservaat Midden-Elbe met zijn wilde oevers en Europa’s grootste aaneengesloten alluviale bos. In de buurt van Oranienbaum kun je de barokke stad, het kasteel en het parkensemble van Oranienbaum bezoeken. Langs de gigantische “IJzerstad”, Ferropolis, Gräfenhainichen en het meer Bergwitzsee bereik je de Lutherplaatsen in Lutherstadt Wittenberg. Vanaf daar verlaat je de fietsroute Saksen-Anhalt in de richting van Fläming.

https://www.naturfreude-erleben.de/de/tour/fernradweg/europaradweg-r1-d3-vom-harz-zum-flaeming-/13889405/

Magdeburger Tourismusverband
Elbe-Börde-Heide e.V.
Domplatz 1b, 39104 Magdeburg
Telefon 0391-738790,
info@elbe-boerde-heide.de
www.urlaubsregion-mittelelbe.de

Meer Nieuws

 • FALL IN S-LOVE-NIA – FIETSEN OP DE WEG EN GRAVEL TUSSEN DE KARAWANKEN EN DE KARSTFALL IN S-LOVE-NIA - FIETSEN OP DE WEG EN GRAVEL TUSSEN DE KARAWANKEN EN DE KARST
  Ongerepte natuur, weelderige, groene bossen en wegen met weinig verkeer, dat is Slovenië. Af en toe vlak, maar meestal van de heuvels tot het hooggebergte – of andersom - op prachtige wegen door het land van Tadej Pogačar en Primož Roglič.
  Lees meer…
 • ONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALTONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALT
  Op geschiedenis- en cultuurjacht gaan in Duitsland, hoe doe je dat? Op de (elktrische) fiets natuurlijk! De fiets is gewoonweg het perfecte vervoersmiddel om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te rijden, je fiets op slot te doen, een shot ongekende cultuur en geschiedenis in je op te nemen en weer verder te fietsen.
  Lees meer…
 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
Meer artikels