DE ALTMARK – EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURG

Fietsen heeft vele dimensies en Cyclelive Magazine staat als eerste in de rij om het ganse spectrum volledig tot zijn recht te laten komen. Sommige streken zijn perfect om een karrevracht aan uitdagingen af te vinken. Soms is een regio perfect voor de MTB en/of gravelbike terwijl een andere plaats dan weer perfect is voor de die-hard racefietser.

Wij gingen eens een kijkje nemen bij onze oosterburen in de driehoek Hamburg-Berlijn-Magdeburg en het moet gezegd, de Duitsers leggen de fietsers in de watten. Hier kom je fietsen op een gezappige manier met wat vrienden of de ganse familie. Wil je toch een paar zware trainingen afwerken, geen probleem om kilometers te malen, blokjes en intervals te doen. Maar naast dat snellere werk, kom je hier ook vooral rustig fietsen en tegelijkertijd ook geschiedenis en cultuur snuiven. Verzorgde dorpen en mooie steden tussen velden, bossen en weiden. Deze regio is uitgestrekt en ontspannend en tegelijkertijd ook historisch-mysterieus. Het is als een fietsvakantie-eiland voor het hele gezin. Historische gebouwen, unieke natuur, geschiedenis en cultuur, hier kun je in- en ontspanning combineren met het ontdekken van mooie dingen.

De Elbestreek

Bij fietsen in de Elbestreek is de De Elberadweg nooit ver weg te denken. Deze unieke fietsroute langs de rivier, staat bekend als de meest afwisselende fietsroute van Europa. Het landschap, de dorpen en steden lenen zich uitstekend voor een heerlijke fietsvakantie. Aan de oevers van de Elbe liggen vele belangrijke Duitse steden zoals Dresden, Wittenberg, Magdeburg en Hamburg. Maar naast deze geweldige fietsroute zijn er ook een resem aan andere tochten die meer dan de moeite waard zijn. Wij kozen er twee uit voor onze lezers waarvan we hierna de hoogtepunten even beschrijven:

© B. Breuer
© Mirko Pannach

Fietstocht 1 – Het Altmark circuit

Deze tocht gaat dwars door een van de oudste cultuurlandschappen van Duitsland, maar voor Belgen en Nederlanders is het nog steeds een gouden tip om eindelijk te ontdekken! Acht Hanzesteden, gezellige dorpjes en de ongerepte natuur van de Altmark zijn een eindeloze inspiratie voor fietsters op de Altmark-rondweg. Alleen al langs de Altmark-rondweg liggen niet minder dan 8 Hanzesteden. De 800-jarige geschiedenis van de Altmark kan worden beleefd in honderden fascinerende gebouwen, kastelen, kerken en huizen in de Noord-Duitse baksteengotische stijl, die nog steeds getuigen van de economische bloeitijd van de Hanzen. De schilderachtige oude stadjes liggen ingebed in idyllische landschappen. De Elbe en haar uiterwaardenlandschap, de Altmärkische Schweiz met haar glooiende heuvels en de natuurparklandschappen van de Drömling vormen een afwisselende achtergrond voor een van de mooiste fietstochten in Duitsland. Met slechts een lichte helling, goede bewegwijzering en fietsvriendelijke gastheren is de Altmark-ronde een insider-fietstip in de goed bereikbare regio tussen Berlijn, Hannover en Hamburg. Het Altmark-circuit combineert cultuur en natuur in de vorm van een 8 en voert door de plaatsen Salzwedel, Wittenberge, Havelberg, Genthin, Tangermünde, Stendal en Gardelegen over fietspaden en verkeersarme lokale wegen. Als fietser word je verwend in pittoreske accommodaties in de Duitse stijl. Alles moet perfect zijn!

© IMG Sachsen-Anhalt mbH

De vele hoogtepunten van het Altmark-circuit – kies zelf maar uit

Thematische hoogtepunten van de Altmark-route zijn het middeleeuwse Salzwedel, de vele Romaanse kerken, Arendsee met zijn klooster en waterattracties, het ooievaarsdorp Wahrenberg, Seehausen met zijn kerk en torenmuseum, de historische binnenstad in Osterburg, het unieke karakter van Werben als kleinste Hanzestad ter wereld, de historische waterstad Havelberg, Genthin met zijn culturele aanbod uit heden en verleden, het klooster Jerichow, de historische binnenstad in Tangermünde, de Elbe-stad Arneburg, de Hanzestad Stendal, tuindromen in Tangerhütte, de historische binnenstad in Gardelegen, het kasteel Kunrau of het streekmuseum in Diesdorf.

Conclusie:

Hier fiets je alleen, in groep of met met de ganse familie en koppel je een actieve fietsvakantie aan een zeer rijke geschiedenis terwijl de vergezichten en gevarieerde landschappen je inspireren voor de volgende fietstocht. Neem de tijd om de culturele schatten onderweg te ontdekken en bezoek bijvoorbeeld het Altmark en Winckelmann Museum in Stendal.

© IMG Sachsen-Anhalt mbH
© IMG Sachsen-Anhalt mbH

Fietstocht 2 – Milde-Biese-Aland Tour

Rivierlandschappen in de regio Altmark

Langs het blauwe lint van de Milde-Biese-Aland rivieren leidt deze fietstocht door het hart van de Altmark van de Mildequelle bron in Letzlingen met zijn jachtslot naar de Elbe fietsroute. De Milde-Biese-Aland rivier kenmerkt het landschap van de centrale Altmark. De fietsroute doorsnijdt het Altmark-circuit diagonaal en creëert een directe verbinding van het luchtkuuroord Arendsee in het noorden via het door de staat erkende kuuroord Kalbe (Milde) en de Hanzestad Gardelegen naar het heidedorp Letzlingen in het zuiden. Deze tocht vat je best aan met een gravelbike. Ze gaat in vier etappes over verharde veld-, bos- en weidepaden van verschillende typen. Asfalt- of betonwegen, zanderige landbouwpaden en rustige wegen. De fietsroute biedt rust en je zal verbaasd staan van zovele prachtige natuurobservaties. wulpen en kieviten zijn hier thuis en in de herfst en lente kann je hier vele soorten trekvogels bewonderen. De Altmark is ook een oud cultuurlandschap met romaanse gebouwen uit de 12e/13e eeuw. De romaanse en gotische kerken en kloosters, oude kastelen en landhuizen en niet te vergeten het Hohenzollern jachtslot.

De Milde-Biese-Aland Tour loopt van het fijne zandstrand, van de Arendseer Höhe – een zanderige dennenheide – naar beneden naar weelderige groene weiden in de Biese vallei. Dan gaat het over de hoogste top in het landschap, de Dolchauer Berg (94 m), terug naar beneden naar het vogelreservaat (SPA) op de Milde weiden bij Vienau en zo verder door dennenheide en vruchtbare landbouwgrond naar de bossen van de Letzlinger Heide. De rivier met de drie naamplaatsen – Milde-Biese-Aaland ontspringt aan de rand van Letzlingen. Het rivierdal was vroeger een kilometers breed afwateringsgebied voor gletsjersmeltwater, waardoor de eenheid van deze waterlopen pas laat werd erkend, vandaar de naam “Milde-Biese-Aland”. De Romaanse Route loopt door Arendsee en Kalbe, het Altmark Circuit in Arendsee en Gardelegen en de Gartenträume-route in Gardelegen. De Milde-Biese-Aland Tour verdeelt het Altmark-circuit van noord naar zuid en ontsluit de centrale Altmark voor fietsers.

Tip

Met de fiets en de bus door het centrum van de Altmark: de bussen van de PVGS zijn een goede manier om de terugreis te regelen, inclusief gratis fietsvervoer: https://www.naturfreude-erleben.de/de/tour/radfahren/milde-biese-aland-tour-flusslandschaften-in-der-altmark/3116772/

© IMG Sachsen-Anhalt mbH
© IMG Sachsen-Anhalt mbH

De Elbestreek heeft een heel eigen uitstraling met zijn glooiende weiden en steile oevers. De vissers- en scheepvaartdorpen, rustige stadjes zoals Werben, Arneburg en Tangermünde behoren tot de hoogtepunten aan de rivier. De kristalheldere Arendsee staat bekend als de “Parel van de Altmark”. De heuvels van Kellerberge bij Gardelegen zijn een charmant heidelandschap. De Drömling in het zuidwesten is een indrukwekkend natuurpark en heidegebied. De geschiedenis van de “Antiqua Marchia” (Oude Mars) wordt verteld in het Altmärkisches Museum in de Hanzestad Stendal. Kanselier Otto von Bismarck (1815-1898) werd geboren in Schönhausen/Elbe. Eeuwen voor hem zorgden Hanzesteden als Salzwedel, Gardelegen, Seehausen en Stendal voor de bloei van de regio. De grondlegger van de klassieke archeologie, Johann Joachim Winckelmann (1717-1768), kwam uit Stendal. De kathedralen in Havelberg en Stendal en de vakwerkhuizen in Salzwedel behoren tot de opmerkelijke architectonische monumenten. In Diesdorf maakt een museumdorp bezoekers vertrouwd met het leven van vroegere generaties. Fiets-, wandel- en ruiterpaden doorkruisen dit paradijs voor actieve toeristen als slagaders voor zacht toerisme. Vijf Gartenträume parken en talrijke privétuinen en culinaire specialiteiten zoals Altmärkische Hochzeitssuppe (Altmarkse bruidssoep) of Salzwedeler Baumkuchen (Salzwedelse boomtaart) verwennen fijnproevers in de Altmark.

Regionale marketing- en toerismevereniging Altmark
Marktstraat 13
39590 Tangermünde
Telefoon 039322-72600
tourismus@altmark.de
www.altmark.de

Meer Nieuws

 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
 • DE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUURDE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUUR
  Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland. Een mysterieus landschap met donkere, uitgestrekte wouden, kloven, rotsen, kabbelende riviertjes met charmante watervalletjes en verschillende hoogveengebieden. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs.
  Lees meer…
 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
Meer artikels