EVENEPOEL EN POGAČAR IN TOP VIJF ALLERTIJDEN

Dit artikel uit Cyclelive Magazine nr 76 – verschenen op 19 januari 2024, hebben we geschreven ter ere van de 24ste verjaardag van Remco Evenepoel. Remco verjaart op 25 januari en voor ons is die dag een mijlpaal om zijn palmares te toetsen aan dat van de grootste renners uit de geschiedenis van het wielrennen.

Het jaar 2023 was een turbulent jaar voor de talent boy uit Schepdaal. Van de coronaperikelen en opgave in de Giro, een idiote val met enkele dagen later een zware off-day in de Vuelta, de flirt(s) met Team Ineos, over de regelrechte vaudeville in de pers met aanhoudende speculaties over zijn toekomst en de fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick-Step.  

Tussendoor toch weer spectaculaire overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik, Classica San Sebastian, ritzeges in Giro en Vuelta, BK en WK tijdrijden. Van een bewogen jaar gesproken.

Maar wat sommigen als bijna normaal beginnen beschouwen en anderen zeker niet naar waarde schatten, zijn de karrevracht aan grote overwinningen die Remco tot nu toe al behaalde. Het lijkt wel alsof de prestaties van Evenepoel een beetje bedekt geraken door die van Tadej Pogačar. Maar, is dat wel terecht? Heeft Tadej zoveel meer (kwaliteit) gewonnen? Heeft hij zoveel meer grote overwinningen op zijn palmares?

Het antwoord is neen!

“Het lijkt wel alsof de prestaties van Evenepoel een beetje bedekt geraken door die van Tadej Pogačar”

Vergelijking palmaressen

 We deden dus een vergelijking van de palmaressen tot op het moment dat de renners 24 jaar werden. Een leeftijd waarop de meeste profrenners nog dromen van hun eerste grote overwinning, terwijl Remco nu al 50 UCI overwinningen telt.  

Ook Tadej Pogačar is zo een fenomeen. Tadej  is een jaar en vier maanden ouder dan Remco en zijn palmares telt op dit moment 63 UCI overwinningen. Pogačar had voor hij 24 jaar werd de teller op 44 UCI zeges staan.

Zowel Remco Evenepoel als Tadej  Pogačar hadden in 2023 alweer een erg mooi seizoen. Beiden hadden ook de nodige pech, waardoor ze toch ook werden afgeremd. Zonder die pech had hun seizoen er waarschijnlijk nog mooier uit gezien. Na het zien van het aantal UCI overwinningen dat deze fenomenen reeds behaalden, kregen wij de onwaarschijnlijke drang om hun palmaressen te vergelijken met de palmaressen van andere grootheden uit het verleden op die leeftijd. Dat is dan ook wat we gaan doen in dit artikel.

Remco Evenepoel, nummer 2 op onze ranking, © Soudal Quick-Step / Getty Image
Tadej Pogacar hier in de Ronde Van Vlaanderen is de nummer 4 op onze ranking

Remco beter doet dan Tadej

Dat Evenepoel in werkelijkheid met zijn huidige palmares de eerste achtervolger van Eddy Merckx is zegt alles over de grootsheid van de renner Evenepoel.

Dat hij bovendien zelfs beter doet dan het andere fenomeen uit deze tijd, zal waarschijnlijk wel als een grote verrassing op het bord van velen terecht komen. Nochtans is volgens onze puntentelling het palmares van Remco net iets beter dan dat van Tadej op die leeftijd. Beiden fietsten tot nu toe een absoluut toppalmares bij mekaar maar dat van Remco werd hem op die leeftijd enkel door de Kannibaal voor gedaan!

Zeggen we hiermee dat Remco intrinsiek beter is dan Tadej? Neen, dat is niet onze bedoeling en/of stelling. We baseren ons op de behaalde overwinningen waarmee de Belg, de Sloveen nipt het nakijken geeft.  Onze puntentelling zal voer voor discussie zijn, maar elke andere benadering zal ongeveer hetzelfde resultaat opleveren. Steeds staat Eddy nog ruim op kop en staan Remco en Tadej op korte afstand van mekaar in de absolute top van de ranking aller tijden. Wat dat in de toekomst gaat geven is niet te voorspellen. Een echte kenner als José de Cauwer schat Pogačar duidelijk hoger in dan Evenepoel. Puur naar intrinsiek veelzijdig fietstalent gekeken lijkt ons dat misschien wel de juiste inschatting, maar wij denken dan weer dat Remco een grotere wil heeft dan Pogi. Dat hij er net iets meer voor over heeft…

Wie uiteindelijk het grootste palmares zal behalen staat dus nog in de sterren geschreven.

“Maar, is dat wel terecht? Neen, want na een analyse van de palmaressen blijkt dat Remco beter doet dan Tadej”

Evenepoel is een apart baasje. Een vat dat overloopt van de talenten. In alles wat hij doet is hij ook anders dan de anderen. Een uniek wielrenner en een jonge man met een zeer uitgesproken karakter. Iemand waar ieder wielersupporter wel een uitgesproken mening over heeft. Je bent ofwel ‘100% voor’ ofwel ‘100% tegen’ hem. Een andere mogelijkheid is er blijkbaar bijna niet; het is wit of zwart, zeer zelden grijs.

Getuige hiervan zijn de commentaren die ‘wielersupporters’ uiten over social media kanalen. Het leedvermaak wanneer hij even onderuit gaat – lees een mindere dag heeft, is dan ook zielig om te lezen.

Dat je geen supporter van Evenepoel bent, omdat je meer sympathie koestert voor een andere renner is geheel aannemelijk. Dat sommigen zijn zeer directe manier van reageren en communiceren niet kunnen appreciëren kan best zijn, we zijn ten slotte allemaal anders en we hoeven niet iedereen sympathiek te vinden. Maar respect voor wat Remco met de pedalen laat zien is wel meer dan op zijn plaats, want wat Evenepoel tot nu toe al verteld heeft met zijn benen laat niets aan de verbeelding over. De benen van Remco spreken veelvuldig en hebben nu al iedere criticaster schaakmat gezet!

Remco Evenepoel wint het BK 2023 © Soudal Quick-Step / Getty Image
Remco Evenepoel, Podium San Sebastian © Soudal Quick-Step / Getty Images

"De benen van Remco spreken en hebben nu al iedere criticaster schaakmat gezet"

Bijna in de wijde slipstream van Eddy Merckx

Evenepoel wordt op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen – tot aan de 24ste verjaardag -van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar.  We kozen 61 grote namen uit verschillende tijdperken en verschillende landen en vergeleken ze. Dat de winnaar naar de naam Eddy Merckx luistert, zal niemand verbazen, maar dat hij op relatief korte afstand gevolgd wordt door Remco Evenepoel, zal voor velen een verrassing zijn. Dat hij hiermee ook dat andere huidige supertalent Tadej Pogačar klopt, zal ook door menig wielerliefhebbers als ‘niet verwacht’ omschreven worden. Tadej neemt op onze ranking plaats vier in met net 1 puntje minder dan Giuseppe Saronni die echter een vroegbloeier was en niet lang meer doorging op het elan van voor zijn 24ste.

Deze puntentelling maakt dan ook meer dan duidelijk dat we in deze wielertijden aan het kijken zijn naar twee van de meest uitzonderlijke kampioenen uit de complete wielergeschiedenis. Tadej ging in 2023 – het jaar na zijn 24ste – stevig door op zijn elan en we zijn nu al benieuwd wat beide heren volgend seizoen uit hun mouw zullen schudden. Wij kijken alvast uit naar de confrontaties op het scherp van de snede, die er in 2024 staan aan te komen.

"Buiten de ongenaakbare Merckx komen enkel Guiseppe Saronni en Tadej Pogačar in de buurt"

Tussenbalans

Ja, het is een tussentijdse balans die een momentopname is. De eindbalans wordt opgemaakt op het eind van een carrière en er zijn genoeg voorbeelden van renners die op heel jonge leeftijd, geweldige resultaten konden voorleggen en nadien volledig wegdeemsterden. Denken we maar aan Daniel Willems, die als een komeet het profpeloton indook, maar nadien snel wegdeemsterde. Ook Eric Vanderaerden kende zijn beste jaren op 23- en 24-jarige leeftijd, gevolgd door nog een topjaar toen hij 25 was, om vervolgens jaar na jaar minder succesvol te worden. Zo zien we ook bij Giuseppe Saronni – die in onze lijst op de derde plaats staat- dat hij erg succesvol was tot zijn 27ste en dat het dan opeens gedaan is met veel (grote) overwinningen.  Het tegenovergestelde is ook waar; er zijn genoeg voorbeelden van renners die op hun 24ste nauwelijks iets gewonnen hadden en op het eind van de rit een geweldig palmares konden voorleggen. Zie maar even naar wat Jonas Vingegaard nu aan het doen is of hoe Philippe Gilbert een monument van een palmares opbouwde na zijn 24ste verjaardag.

Maar al het voorgaande neemt niet weg dat wat Remco Evenepoel vandaag op die leeftijd al bij mekaar reed, bijna buitenaards is. De trofeeënkast die al ergens ten huize Evenepoel vol gepropt staat te pronken, is iets waar de meeste renners enkel van kunnen dromen om ze ooit half te kunnen vullen op een ganse carrière. 

Cijfers bewijzen de feiten

De cijfers van onze studie zijn duidelijk. Buiten de nog steeds ongenaakbare Merckx komen enkel Guiseppe Saronni en Tadej Pogačar in de buurt van Evenepoel op deze leeftijd. Remco heeft zich bijna in de wijde slipstream van Eddy Merckx – de renner met het grootste palmares ooit – geplaatst. We wilden een lijst van 60 namen vergelijken, maar toen we de naam van Jempi Monseré tegenkwamen besloten we om er 61 van te maken. Waar had Jempi uitgekomen zonder dat tragische ongeval in Retie waarbij hij het leven liet? We zullen het nooit weten, maar als één van de grootste talenten ooit verdient hij hier een speciale vermelding in deze lijst.

We weten ook dat we nog verschillende renners niet hebben opgenomen in de lijst met kampioenen. Alfredo Binda, Briek Schotte, Philippe Thijs, Ottavio Bottecchia, Nicolas Frantz, Louison Bobet, Lucien Van Impe, Luis  Ocaña, Walter Godefroot, Maurizio Fondriest, Frederico Bahamontes, Bernard Thévenet, Marco Pantani, Abraham Olano, Joaquim Agostinho, Bradley Wiggins, etc… . Allemaal grote ronde winnaars, wereldkampioenen en/of winnaars van grote klassiekers. We hebben ze ook snel gecheckt of ze in de buurt van de top zouden komen…

Maar neen, of we nu 61, 80 of 100 renners nemen het verandert niets aan de stand:

      1. Eddy Merckx
      2. Remco Evenepoel
Eddy Merckx - de Kanibaal natuurlijk op nummer 1
Remco Evenepoel probeert Eddy in te halen en pakt de tweede plaats.

“Het resultaat aller tijden is: 1. Eddy Merckx 2. Remco Evenepoel…"

Ons puntensysteem

 Om het gehele pakket aan overwinningen van de renners te bekijken en een acceptabele onderlinge vergelijking te maken hebben we zelf een puntensysteem ontwikkeld.

  • Grote ronden: eindwinst 10 punten, ritwinst 2 punten.
  • WK: 10 punten
  • Klassieke monumenten 8 punten
  • Klassiekers: 5 punten.
  • Groen Trui of bolletjestrui in Ronde van Frankrijk: 5 punten
  • Parijs-Nice, Tirreno Adriatico, Ronde van Zwitserland, Ronde van Romandië: 6 punten eindwinst en 1 punt ritwinst
  • Nationale titel + EK: 5 punten
  • Kleinere rittenwedstrijden: eindwinst 4 punten en ritwinst 1 punt.
  • Puntentrui of bergprijs in Giro of Vuelta: 3 punten
  • Belangrijke tijdritten: 3 punten
  • Resterende wedstrijden: 1 punt.

    Toelichting puntensysteem:

Natuurlijk kan/zal het puntensysteem voor discussie zorgen, maar we zien dit als een mogelijkheid om een palmares te evalueren. Ergens moet je een noemer vinden om de verschillende wedstrijden en hun belangrijkheid onder te brengen.

We willen hier niet de grootste renner aller tijden mee aanduiden, want elke periode heeft zijn kampioenen. Verschillende generaties hebben ook andere tegenstanders, nieuwe wetenschappelijke benadering, verschillende parcoursen en koerstactieken. Maar in elke generatie ging het toch over hetzelfde doel nl.: WINNEN, zoveel mogelijk grote wedstrijden WINNEN! Daarom is het palmares nog altijd de beste waardemeter.

Opmerkingen op de palmaressen:

De vergelijking van Fausto Coppi met de anderen loopt wat mank omdat zijn carrière ongewild wordt stopgezet door de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk weten we dat we hem met deze puntentelling ernstig tekort doen. Met zijn uiteindelijk afgesloten carrière is en blijft hij één van de grootste kampioenen ooit.

Verder moeten we nog opmerken dat er sinds 1994 enkele titels bijgekomen zijn die in de tijd van Hinault en al de renners daarvoor niet bestonden. Zo zijn volgende wedstrijden een groot voordeel om punten te pakken voor de huidige renners:

      1. Het WK tijdrijden vindt pas plaats van 1994
      2. Het BK en EK tijdrijden wordt pas georganiseerd vanaf 1997
      3. Het EK op de weg wordt georganiseerd sinds 1995

Uitslag palmares tot 24ste verjaardag

Peter Sagan is nummer 6 op onze ranking © Ruud de Backer

Maar laten we ook niet vergeten dat Merckx in zijn tijd enkel tegenstanders had in een deel van Europa en dat het huidige peloton veel internationaler geworden is. Anderzijds kunnen de renners nu veel meer pieken naar hun grote doelen, daar waar Merckx van januari tot oktober aan de slag moest om alle grote en kleinere wedstrijden te rijden.

Hoogtestages brengen renners nu naar hun piek en er is een doorgedreven selectie in de wedstrijddagen waardoor toppers mekaar ook nog regelmatig ontlopen. Dit is ook het geval bij Evenepoel en Pogačar, die mekaar nog niet echt in topconditie hebben bekampt. Hiervan was vroeger geen sprake. Nogmaals, we willen hier niet zoeken naar de grootste renner allertijden, maar wel naar het grootste palmares allertijden van wielrenners tot hun 24ste verjaardag.  En uiteindelijk heeft het palmares altijd het laatste woord!

Conclusie:

De conclusie laten we over aan de lezer zelf, die hier zijn eigen interpretatie en commentaren over kan maken en ventileren…

Natuurlijk zal ons puntensysteem voer zijn voor discussie, maar dan kunnen jullie de toppers toch vergelijken met een ander puntensysteem, wat wij trouwens ook deden. De top 10 zal nagenoeg steeds hetzelfde blijven, met hier en daar een klein haasje over. Als de social media communicaties onder supporters van verschillende renners, hierover op een respectvolle manier – voor en naar iedereen toe – worden geventileerd, dan heeft iedereen hiermee weer heel wat voer voor discussie, berekeningen en wielerplezier.

Het belangrijkste in heel dit verhaal is dat we allemaal beseffen dat dit uitzonderlijke wielertijden zijn waarin we ons nu bevinden.

Laten we er met zijn allen van genieten!!!

We plaatsen hieronder alvast de palmaressen tot de 24ste verjaardag van Eddy Merckx, Remco Evenepoel en Tadej Pogačar. Hier op onze website brengen we vanaf 24 januari 2024 de andere palmaressen van de top 25. Telkens een grootheid uit de geschiedenis, met een kort overzicht op zijn verdere carrière na die 24ste verjaardag. Een stukje geschiedenis dat weer tot leven wordt gewekt.

Tekst: samenstelling palmaressen en ranking – Teus Korporaal en Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

  • FIETS LANGS DE WITTE DORPJES IN ANDALUSIË: TORROX – ALGARROBO – SAYALONGA – COMPETA – FRIGILIANA – NERJAFIETS LANGS DE WITTE DORPJES IN ANDALUSIË: TORROX - ALGARROBO – SAYALONGA – COMPETA – FRIGILIANA – NERJA
    Schoonheid is een subjectief begrip en hangt dus af van diverse smaken. Maar toch zijn er bepaalde dingen, waar iedereen het over eens is dat ze tussen alle andere schoonheden de uitzonderingen zijn.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels