LANGS EN ROND DE MONT VENTOUX

Iedereen die het wielrennen volgt en/of regelmatig zelf fietst, kent de Mont-Ventoux en bij velen staat hij op de bucketlist of is hij - al dan niet meermaals – al afgevinkt. Maar wat een hoop fanatieke Ventoux-fietsers niet weten, is dat de omgeving van de Mont Ventoux ook uitdagend is en vooral heel mooi om te fietsen. De regio rond de Kale Berg is voor sommige Ventoux-klimmers zelfs compleet onbekend.

Fietsroute 1 – Door de wijngaarden naar Les Dentelles de Montmirail

Wie fietsen in Frankrijk zegt, zegt Mont Ventoux. Deze iconische berg trekt jaarlijks ontelbare sportievelingen aan die de Ventoux als hun ultieme uitdaging zien. De stevige beklimming vergt een goede voorbereiding, met voldoende trainingen en opofferingen. Het is dan ook een echte overwinning op jezelf wanneer de top van de mythische beklimming in zicht komt!

Iedereen die het wielrennen volgt en/of regelmatig zelf fietst, kent de Mont-Ventoux en bij velen staat hij op de bucketlist of is hij – al dan niet meermaals – al afgevinkt. Maar wat een hoop fanatieke Ventoux-fietsers niet weten, is dat de omgeving van de Mont Ventoux ook uitdagend is en vooral heel mooi om te fietsen. De regio rond de Kale Berg is voor sommige Ventoux-klimmers zelfs compleet onbekend. Het natuurschoon en de mooie dorpen volgen mekaar op in de wijde omgeving van de berg. De bergkloven/gorges, wijngaarden, vergezichten, haarspeldbochten, rotspartijen en typische pittoreske dorpjes wisselen zich continu af.

"De bergkloven/gorges, wijngaarden, vergezichten, haarspeldbochten, rotspartijen en typische pittoreske dorpjes wisselen zich continu af"

Wij waren half september – nadat de lavendelvelden uitgebloeid waren – in de regio en deden er verschillende prachtige ritten. Vanuit camping le Voconce in Saint-Marcellin-lès-Vaison vlakbij het pittoreske Vaison-la-Romaine, vertrokken we dagelijks voor een prachtige rit over geweldig goede wegen. En,…aan hoogtemeters ook geen gebrek ook al bleven we de eerste week weg van de steile wegen die leiden/lijden naar de top van de van de kale berg. We beperken ons tot drie plekken rond de Mont Ventoux die je absoluut zeker moet bezoeken met de fiets. Les Dentelles de Montmirail, les Gorges de la Nesque, en de Vallei van de Toulourenc zijn prachtige stukjes natuur met mooie verkeersluwe wegen.

Vandaag nemen we jullie alvast mee op een rondrit langs les Dentelles de Montmirail, de eerste van onze drie hotspots.

Les Dentelles de Montmirail zijn zeer speciaal gevormde bergtoppen ten oosten van de Ventoux in de Vaucluse. Het gebergte bestaat uit meer dan duizend smalle uitstekende pieken die zo delicaat lijken als een ‘boordje van kant’. Vandaar de naam ‘Dentelles’. Rond deze fluwelen rotsen kan je een mooie rondrit maken, waar meteen veel meer bij komt kijken dan fietsen alleen. Vanuit Vaison-la-Romaine vertrekken we voor deze rondrit over Séguret, Sablet, Gigondas, Vacqueyras naar Beaumes-de-Venise… De gewone wijnliefhebber begint al te likkebaarden als deze namen de revue passeren.

Ja, ook tijdens onze fietstocht laten bekende Côtes du Rhône wijnen je smaakpapillen werken en het water komt je al snel uit de mond gestroomd bij het fietsen door de wijngaarden. Ikzelf was als de koning te rijk in Beaumes-de-Venise. De wijngaarden van de speciale zoete witte dessertwijn die naar mijn smaak één van de beste zoete wijnen ter wereld is, liggen aan de zuidzijde van les Dentelles de Montmirail. Stoppen en proeven is hier gewoonweg een ‘must’. Natuurlijk waren we voorzien en hadden we onze rugzak meegenomen om een aantal flessen mee te nemen. De wetenschap dat je één van je favoriete wijnen op het domein zelf hebt geproefd en gekocht geeft je een speciaal gevoel. Dat gevoel wordt enkel nog versterkt omdat je met de fiets en rugzak een rondrit langs en door de wijndomeinen maakt.

Je fietst hier door een unieke omgeving, omringd door wijngaarden. Je rijdt van het ene naar het andere bekend wijndorp. Vanaf Beaumes-de-Venise naar Carpentras en dan gaat het dan via een prachtig nieuw fietspad op een oude treinbedding naar Bédoin waar het krioelt van de fietsers die slechts oog hebben voor de ‘Ventoux’. Wij laten De Kale Berg nog even rechts liggen en fietsen over de mooie Col de la Madeleine naar Malaucène en zo verder naar camping le Voconce, waar we nog een duikje nemen in het frisse water van de l’Ouvèze. Vlak achter onze standplaats heeft de rivier een diepe poel gemaakt waar het lekker tegen de stroom in baden/zwemmen is.

Na zo een prachtige fietstocht met wijndegustatie is het toch o zo lekker om in het natuurwater te relaxen en de voorbije uren als in een film opnieuw te laten voorbijkomen. Een dag met ervaringen die we nooit meer vergeten zullen.

Séguret

Séguret ligt in het noorden van de Vaucluse en is gebouwd op de noordelijke kant van de flanken van Les Dentelles de Montmirail. Het prachtige dorp kijkt uit op de vlakte van het Rhône-dal. Séguret staat vol met pittoreske oude huisjes en het is net alsof je even verdwaald bent in de middeleeuwen. Het volledige dorp is autovrij en er heerst een sfeer die je zelden gevoeld zal hebben. De oostelijke oever van de Rhône wordt hier gebuikt om de druiven te verbouwen, waarvan de Côtes du Rhône wijnen gemaakt worden.

De beroemde wijndorpen Chateauneuf du Pape en Vacqueyras liggen om de hoek en de weg naar Séguret is voor iedere fiets- en wijnliefhebber dan ook een waar feest. De hoeveelheid wijnranken is overweldigend en langs de weg staan om de paar honderd meter aan beide kanten hoge cipressen, terwijl op de achtergrond De Mont Ventoux het plaatje compleet maakt.

Tip: Lavendelvelden

Wij waren eind september in de streek rond de Mont-Ventoux en het was prachtig! Maar wist je dat in de zomerperiode de lavendel in volle bloei staat? Het landschap heeft dan een betoverende kleur en de geur van de bloemen is onvergetelijk. De beste tijd om de lavendelvelden te bezoeken is van eind juni tot begin augustus. Dit is de mooiste periode om de levendige kleuren en geuren te ervaren en ook eentje voor op je bucket-list. 

CAMPING *** LE VOCONCE
Hameau de Cabrières
250 Chemin des Voconces
84110 CRESTET – France
GPS : 44.223599 – 5.104333
Tel : +33 (0)4 90 36 28 10
Email : contact@camping-voconce.com

Text and photo: Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

 • READY TO GET DUSTY AND DIRTY?READY TO GET DUSTY AND DIRTY?
  „Nomen est Omen“ - de naam zegt het al! Vier toeristische regio's in de Tiroler Außerfern hebben hun krachten gebundeld in Gravel.Tirol. Hierdoor is de grootste grindregio in de meest westelijke provincie van Oostenrijk ontstaan. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er op gravel gefietst over heuvels en dalen door de Alpen.
  Lees meer…
 • MTB-AVONTUREN IN HET BREGENZERWALDMTB-AVONTUREN IN HET BREGENZERWALD
  In het Bregenzerwald bike je tussen een mix van bergen, bossen en typische huisjes, waar oude en nieuwe, traditionele houtbouw en modern design elkaar ontmoeten. Hier is fietsen ook een mix van steile beklimmingen, afmattende bergtochten met ontspannen ritten door het traditionele cultuurlandschap van de 23 dorpen in het Bregenzerwald. Tussen het bos en de bewoonde wereld barst de regio in Vorarlberg van het fietsplezier met meer dan 460 kilometers aan mountainbike paden. Dus, haal diep adem, geniet en spring op je mountainbike!
  Lees meer…
 • AFZIEN EN GENIETEN OP DE DOLOMIETEN COLSAFZIEN EN GENIETEN OP DE DOLOMIETEN COLS
  Omringd door de schilderachtige toppen van de UNESCO Werelderfgoed Dolomieten ligt op 1.224 meter hoogte de "Koningin van de Dolomieten": Cortina d'Ampezzo. De stad is een echte Alpenklassieker en combineert moeiteloos eeuwenoude tradities met legendarische fiets-highlights. Welkom in een kleurrijke potpourri van tradities, geschiedenis en Zuid-Tiroolse dolce vita.
  Lees meer…
Meer artikels