GIRO D’ITALIA BOEK VAN ONZE REDACTEUR

Al meer dan tien jaar schrijft hij voor "Cyclelive Magazine", nu is er een boek van zijn hand verschenen. Teus Korporaal is in de geschiedenis gedoken van de Giro d ‘Italia en heeft een overzicht gemaakt van alle primeurs van de Italiaanse ronde. Zijn boek kreeg als titel mee: E E R S T E.

Alles in het leven is ooit voor de eerste keer gebeurd. Je eerste schooldag, je eerste vriend of vriendinnetje, je eerste kus en ga zo maar verder. In de sport is dat niet anders. Alles heeft een begin. Zo is het ook met het wielrennen: de eerste fiets, de eerste wedstrijden op de baan, de eerste wedstrijden op de weg, de eerste wedstrijd tussen twee steden en dan natuurlijk de eerste Tour de France in 1903, de eerste Giro d’Italia in 1909 en later de eerste Vuelta a España in 1935. Daarvoor en daartussen ligt de komst van de eerste klassiekers: Luik-Bastenaken-Luik (1894), Parijs-Roubaix (1896), Ronde van Lombardije (1905), Milaan-Sanremo (1907), Ronde van Vlaanderen (1913).

In zijn boek richt hij zich op de Giro d ‘Italia en worden er zoveel mogelijk eerste momenten gepresenteerd zoals de eerste Giro, de eerste vijfvoudige winnaar. Vanzelfsprekend zijn ook de Nederlandse en de Belgische eerstelingen naar voren gehaald zoals bijvoorbeeld de eerste Belgische en Nederlandse roze truidrager, de eerste Belgische en Nederlandse rit- en eindwinnaar, maar ook de eerste renner die eindwinnaar wordt zonder ook maar één rit te winnen. Ook is er aandacht voor de eerste vrouw die meereed in het mannenpeloton. Natuurlijk is er ook aandacht voor het bergklassement en de eerste passages en aankomsten op onder andere de grote Dolomieten- en Alpencols. Dan komen het punten- en jongerenklassement aan de orde. Wie is de eerste winnaar, wie is in deze klassementen de eerste Belg of Nederlander? Vervolgens is er aandacht voor de zwarte trui die wordt uitgereikt aan de laatste man van het klassement. Wie is de eerste drager en welke Nederlander of Belg mocht dit kleinood voor het eerst aantrekken?

Ook de prologen en tijdritten worden naar boven gehaald. Natuurlijk komen ook de eerste starts in België en Nederland aan bod, evenals de eerste start buiten Europa. Het laatste hoofdstuk betreft een dagelijks overzicht van de eerste Corona Giro van 2020. Het merendeel van de items wordt afgesloten met een overzicht van de betreffende Giro editie. Kortom het is een bonte mix van primeurs uit de al meer dan een eeuw durende geschiedenis van de Giro d ‘Italia. Het boek is geïllustreerd met veel eigen foto’s. Op dit moment werkt Teus aan soortgelijke boeken van de Tour de France en de Vuelta a España.

Bestellen van het boek is mogelijk bij de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever: Uitgeverij Boekscout www.boekscout.nl

ISBN nummer 978-94-643-1355-0

Prijs 19,50 Euro

Meer Nieuws

 • CYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSENCYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSEN
  Dat Cyclis Bike Lease innoverend is was al duidelijk toen het in 2014 pionier werd in fietsleasing. Het bedrijf toont zich nu alweer van zijn vernieuwende kant door als eerste fietsleasebedrijf op de proppen te komen met een eigen vloot aan vervangfietsen. Dit gloednieuwe project wordt eerst leven ingeblazen binnen Limburg, waarna het uitgebreid zal worden naar alle klanten tegen het einde van 2023.
  Lees meer…
 • FIETSBOEK ZUID-NEDERLANDFIETSBOEK ZUID-NEDERLAND
  Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan ook in Nederland! De gids van de hand van de doorgewinterde fietsauteur Kristien Hansebout biedt dertig kant-en-klare routes langs het fietsknooppuntennetwerk door de zuidelijke grensprovincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
  Lees meer…
 • CYKELL INTRODUCEERT EEN NIEUWE GENERATIE FIETSENDRAGERS MET FULL LED VERLICHTINGCYKELL INTRODUCEERT EEN NIEUWE GENERATIE FIETSENDRAGERS MET FULL LED VERLICHTING
  CYKELL is exclusief distributeur in de Benelux en Frankrijk van YAKIMA bagagedragers en CROOZER fietstrailers. Het YAKIMA gamma omvat bagagedragers die je aan de auto bevestigt voor het vervoer van reiszakken, koffers, fietsen, ski’s, surfplanken, kano’s, kajaks en vishengels.
  Lees meer…
Meer artikels