ERIC VANDERAERDEN HALFGOD OP 23-JARIGE LEEFTIJD

Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar. We zijn nu aanbeland bij de nummer tien uit onze ranking Eric Vanderaerden.

Voornaam: Eric
Achternaam: Vanderaerden
Nationaliteit: België
Leeftijd: 61 jaar
Geboortedatum: 11-02-1962
Geboorteplaats: Herk-de-Stad (Limburg), België 

Eric Vanderaerden vloog als een komeet het profpeloton binnen. Hij kende zijn beste jaren op 23- en 24-jarige leeftijd, gevolgd door nog een topjaar toen hij 25 was. Nog voor hij 23 jaar werd stonden er al etappes in Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland, de Tour de France en de Vuelta op zijn naam, was hij Belgisch Kampioen en ook al winnaar van Parijs-Brussel. Maar nog straffer, toen hij 23 jaar was,  werd hij winnaar van Gent-Wevelgem en de Ronde Van Vlaanderen. Hij reed vanaf 1984 tot 1989 voor de Panasonic ploeg die toen heerste in het klassieke werk. Samen met zijn ploegmaat Eddy Planckaert was hij één van de meest tot de verbeelding sprekende renners van het toenmalige peloton. Eric ging geen enkele confrontatie uit de weg en hield nooit een blad voor de mond.

Links zoon Michael en rechts Eric Vanderaerden

De manier waarop hij als 23-jarige jongeling de Ronde van Vlaanderen van 1985 in apocalyptische omstandigheden won, was fenomenaal. De editie van 1985 staat geboekt als één van de zwaarste ooit, vanwege die onwaarschijnlijke weersomstandigheden. Van de 173 renners die van start gingen, bereikten er maar 24 de aankomst.  Vanderaerden won solo in Meerbeke en in de top 10, vinden we de namen van Phil Anderson, Hennie Kuiper, Claude Criquielion, Walter Planckaert en Greg Lemond terug. Allemaal wereldtoppers die door de 23-jarige Vanderaerden naar huis gereden werden.

Na die overwinning werd Vanderaerden in het wielergekke Vlaamse wielerlandschap tot de heldenstatus verheven. Al zo lang was België aan het wachten op de nieuwe Merckx en een nieuwe wielerheld was meer dan welkom. Na zijn overgang naar de Buckler ploeg in 1990 – op 28-jarige leeftijd – werd Vanderaerden weer een ‘normale coureur’ die nu en dan zijn overwinning mee pikte. Van de halfgod die hij op jonge leeftijd voor sommigen was, werd hij opnieuw een gewone mens van vlees en bloed. 

Vanderaerden was professional van 1983 tot en met 1996 en won in zijn carrière 94 UCI wedstrijden. Op zijn uiteindelijke palmares vinden we o.a. Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Parijs-Brussel, vijf Tourritten, de groene trui in de Ronde van Frankrijk, drie ritten Vuelta, vijf ritten Ronde van Zwitserland en vijf keer eindklassement van de Driedaagse Brugge-De Panne.

 Na zijn carrière

Na zijn actieve rennerscarrière bleef Eric in het koersmilieu hangen, zij het op lager niveau. Zo  was hij ploegleider bij de Yawadoo – Colba – ABM ploeg waar ook zijn broer Gert onder contract lag. In 2006 werd Vanderaerden ploegleider van Team Cyclingnews.com, een Australische continentale ploeg. In 2010 werd hij ploegleider van Qin Cycling Team.

Ook was/is Eric begeleider van sponsors en VIP chauffeur bij diverse wielerevenementen.

 

Tekst: Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

 • HOOFDREDACTEUR PATRICK VAN GANSEN MET ZIJN EIGEN KIJK OP DEZE TOUR DE FRANCEHOOFDREDACTEUR PATRICK VAN GANSEN MET ZIJN EIGEN KIJK OP DEZE TOUR DE FRANCE
  Het is rustdag in de Tour. Negen ritten lang werden we in de ban gehouden van een veelbelovend gevecht tussen de beste renners van de wereld. Voor de start hoopten we dat het na de horrorcrash in het Baskenland, alsnog – en voor de eerste keer - een open strijd met deze vier grote favorieten voor één oppergaai zou worden.
  Lees meer…
 • TOUR DE FRANCE KOORTS – CLASH DER TITANENTOUR DE FRANCE KOORTS - CLASH DER TITANEN
  Bij de bekendmaking van de Tour de France 2024 had iedereen meteen de mond vol over de enorme strijd die er zou komen tussen de fenomenen Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primož Roglič. De laatste drie gingen in de Ronde van het Baskenland echter zwaar tegen de grond en zagen hun geplande voorbereiding meteen serieus in het water vallen.
  Lees meer…
 • BEVEILIGING VAN WIELERMATERIAAL BIJ TOPTEAMS IS EEN WARE UITDAGINGBEVEILIGING VAN WIELERMATERIAAL BIJ TOPTEAMS IS EEN WARE UITDAGING
  Toprenners en het materiaal waarmee ze rijden zijn een ongekende aantrekkingspool voor wielerliefhebbers en fans. Maar jammer genoeg heeft niet iedereen die rond de wielerteams hangt goede bedoelingen. Zo trekken Mathieu van der Poel als wereldkampioen, Jasper Philipsen en hun ploeggenoten net als de vedetten uit andere teams een pak aandacht.
  Lees meer…
Meer artikels