EEN NIEUWE HOOG(S)TEPUNT IN DE CARRIERE VAN VICTOR CAMPENAERTS

Het voorseizoen 2023 van Victor Campenaerts liep niet echt zoals voorzien. Op 18 maart kwam hij zwaar ten val in Bredene-Koksijde. Onderzoek in het ziekenhuis van Veurne wees een breuk van een ruggenwervel uit. De grote ambities die Victor aan het begin van het seizoen uitsprak werden meteen naar de prullenmand verwezen.

Een semiklassieker winnen in het voorjaar zou er in 2023 niet meer inzitten met een voorziene inactiviteit van zes weken. Begin mei gaf Victor nog te kennen dat hij niet klaar zou geraken voor de Tour de France. Maar na het uitstekende Critérium du Dauphiné, waar hij bijna de bergtrui veroverde, ging hij toch van start. Zijn enorme strijdlust in de Tour kan je moeilijk ontgaan zijn. De vlag van Tourbaas Christian Prudhomme was soms nog maar net gedaald of Victor was al aan het “woefen”, zoals hij zelf zijn inspanningen om weg te geraken noemt. In de eerste etappe in het Baskenland was hij de allereerste vluchter. Nog voor de officiële start zat hij al op het vinkentouw. Veelvuldig probeerde hij deel uit te maken van een, hopelijk, beslissende ontsnapping. Maar dichter dan een 10e plaats in de 12e etappe van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais kwam hij jammer genoeg niet.

Beloont met de ‘Super Combatif’

Gelukkig was het strijdershart van Victor ook de achtkoppige internationale jury en het publiek niet ontgaan. In rit 18 en 19 was hij al uitgeroepen tot Combatif du jour. Dat betekende dat hij de volgende dag mocht starten met het beige rugnummer met zwarte cijfers. Dankzij de stemmen van de jury en het publiek werd hij in Parijs beloond met de ‘Super Combatif’. Verkozen tot de meest strijdlustige renner van de hele wedstrijd, terwijl de France publiekslieveling Thibaut Pinot zijn laatste Tour reed en we weten hoe chauvinistisch de Fransen op dat punt kunnen zijn. Dat leverde Lotto-Dstny in totaal € 24.000,– aan prijzengeld op. Vorig jaar ging de titel naar Wout van Aert.

Een mooie prijs voor Victor en Lotto-Dstny

We vroegen Victor naar het hoe en waarom van het behalen van de prijs. “Het is heel speciaal om deze prijs te winnen. Maar het was nooit echt een doel om ervoor te rijden. Het kwam eigenlijk meer als vanzelf. Alleen in de laatste week van de wedstrijd werd het een item in de ploeg en probeerden we zoveel als mogelijk aan te vallen om de prijs te behalen. Ik moet mijn ploeggenoten daarvoor dan ook danken. We kunnen er tevreden op terug kijken ondanks het feit dat we er niet in slaagden een etappe te winnen. Ook persoonlijk geeft deze prijs me heel veel voldoening. Mijn seizoen verliep niet gladjes door die zware valpartij en de daarop volgende revalidatie. Ik startte met de twijfel of ik mijn beste niveau nog wel zou kunnen halen. Maar deze Tour stelde me op dat punt gerust.”

Een typische capriool van Campenaerts: de Col du Campi

Wie Victor een beetje kent weet dat hij altijd met iets onverwachts uit de hoek kan komen. Dat was ook het geval na de Tour de France rond de periode van de opening van de heringerichte Markt in zijn woonplaats Gavere begin september jl. Hij vroeg de gemeente, een beetje schertsend, of hij in het vernieuwde park voor het gemeentehuis het bordje “Col de Campi” mocht plaatsen. Hij zou er dan samen met Arnaud De Lie – die geregeld zijn trainingspartner is – een video van maken terwijl ze op de ‘col’ aan het ‘trainen’ zijn. ‘Campi’ is net zoals ‘Vocsnor’ overigens één van zijn bijnamen. Burgemeester Denis Dierick en schepen Dirk Martens (o.a. sport) vonden het een leuk idee en stonden het oogluikend toe. En het was een leuke win-win voor de opening van de Markt.

Video afspelen

Op zoek naar de Col du Campi

Wie Gavere vanaf de brug over de Schelde door de Molenstraat binnenrijdt wacht, tot aan brouwerij Contreras, een klim van 1300 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,8%. Maar ter hoogte van de heringerichte Markt en het gemeentehuis moet je gedurende 100 meter een stukje aan 7,2% trotseren. En tikt de meter zelfs heel even 8% aan. Als je bij het Toeristisch onthaalpunt rechtsaf slaat kan je de Col du Campi beklimmen. Daar ben je – volgens het bordje – op een hoogte van 2300 cm.

Een vaste plek in het dorp

Dat Victor zich thuis voelt in Gavere weten we al langer. Maar met de col, die vlakbij zijn woning aan de Molenstraat ligt, heeft hij zichzelf nu ook een vaste plek in het dorp bezorgd en hij is er trots op. Dat hij het serieus neemt constateerden we toen hij met het nodige gereedschap druk bezig was met het onderhoud van de beplanting van ‘zijn berg’. Als hij thuis vertrekt richting Vlaamse Ardennen moet hij toch wel even op de trappers gaan staan om boven te komen op zijn eigen col.

Toch nog een mooie afsluiting van zijn seizoen

Na de Tour de France behaalde hij, aan het eind van het hem zo slecht gestarte seizoen, nog twee mooie zeges. Daarmee bewees hij dat hij in een uitstekende vorm uit de Tour was gekomen. Op 19 augustus jl. won hij de loodzware Druivenkoers in Overijse. Victor trok in de finale ten aanval met de Noor Rasmus Tiller en na een beklijvende sprint met zijn oud-ploeggenoot van bij NTT Pro Cycling trok hij de zege naar zich toe. Zijn goede vorm trok hij door in de Škoda Tour Luxembourg. Victor won daar de 4e etappe, de individuele tijdrit van 23,9 km op het licht glooiende parcours rondom Pétange. Op de Luxemburgse wegen was Victor Campenaerts één seconde sneller dan de Amerikaanse tijdritkampioen Brandon McNulty.

Text: Rens Klaasse
Foto’s © Pauline Ballet / Luc Speybroeck

Meer Nieuws

 • OLIVEIRA-OLIJFBOOMOLIVEIRA-OLIJFBOOM
  Misschien een wat vreemde kop boven een artikel, maar we leggen het allemaal uit. Het is eind november. Boven ons al dagen lang een staalblauwe hemel en daarbij ook nog eens een aangename temperatuur van gemiddeld twintig graden. Het is goed toeven in de Portugese Algarve. Het vakantieseizoen is al een paar weken voorbij. Het is een tussenperiode voor dat de wintergasten weer komen.
  Lees meer…
 • RUTGER WOUTERS WINT EN NEEMT HET GEEL IN BURKINA FASORUTGER WOUTERS WINT EN NEEMT HET GEEL IN BURKINA FASO
  Vandaag stonden er tien lokale rondjes van 14 km in de hoofdstad Ouagadougou op het programma van de Ronde Van Burkina Faso. Een parkoers met terugdraaien aan een rotonde en een u-bocht. Voor de start was er commotie over de veiligheid van het parcours.
  Lees meer…
 • BELGEN OPNIEUW GEKLOPT DOOR PAUL DAUMONT IN BURKINA FASOBELGEN OPNIEUW GEKLOPT DOOR PAUL DAUMONT IN BURKINA FASO
  In de Ronde Van Burkina Faso stond vandaag een etappe van 107 km op het menu. Al van in de start namen twee Burkinezen en één Kameroener het hazenpad. Na 40 km hadden zij een maximale voorsprong van 5'30” bijeen gefietst.
  Lees meer…
Meer artikels