VRUCHTBARE SLOVEENSE WIELERGROND

Bij een bezoek aan het prachtige groene Slovenië ben je er als wielerfan uiteraard benieuwd naar of je veel sporen van de huidige generatie topwielrenners kan vinden. Dat het wielrennen hier leeft merk je wel aan de grote aantallen fietsers/wielrenners die je aan het eind van de middag en in het weekeinde tegenkomt. Bij het doorkruisen van het relatief kleine maar qua landschappen zeer afwisselende land gingen we op zoek naar een aantal plaatsen waar de wortels van de renners liggen.

Vruchtbare grond

Opvallend is dat veel van de renners geboren zijn in, of de directe omgeving van de hoofdstad Ljubljana. Bijna alle bekende renners komen uit de driehoek Ljubljana, Kranj en Kamnik. Kennelijk is er hier sprake van zeer vruchtbare wielergrond. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er hier een paar zeer actieve wielerclubs zijn met een zeer lange geschiedenis. Hierbij speelt ook de socialistische historie van het land, waarbij sport en lichamelijke ontwikkeling zeer belangrijk waren, zeker een rol.  

Het dorp van Tadej Pogačar

Een kilometer of 25 ten noorden van de hoofdstad, tussen de steden Kranj en Kamnik, ligt het ongeveer 900 inwoners tellende historische plattelandsdorpje Komenda waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 13e eeuw. Het ligt in het vlakke stroomgebied van de rivier Sava en is o.a. bekend vanwege de paarden- en bijenhouderij.  Bij het binnenrijden zien we de typische Sloveense houten hooischuren en -rekken, de Kozolec. In de lente en het begin van de zomer hangen de rekken vol hooi, in het najaar met maïskolven. Het gebied werd in augustus jl. nog zwaar getroffen door de overstroming van de Sava. Op de rotonde bij het gemeentehuis, met een grote monumentale lindeboom in het midden, zijn op de weg nog de gele sporen te zien die herinneren aan de Tourzeges van Tadej Pogačar in 2020 en 2021.  Daar staan ook een drietal foto’s van zijn belangrijkste zeges. Eén daarvan is die in onze Ronde van Vlaanderen in 2023. Veel wielertoeristen draaien er een paar keer rond alvorens verder te rijden.

Vlaggen Slovenië en Ljubljana © Rens Klaasse
Rotonde Komenda © Rens Klaasse

De klim naar Klanec

Bij de rotonde aan de voet van de slechts 250 m lange klim richting Klanec en Cerklje met een gemiddelde stijging van 4,3% staat een bijenstalletje. Vandaar dat de fietsers er als door een bij gestoken de Glavarjeva cesta opvliegen. Het hoogste punt van 353 m ligt net voorbij de St. Pieterskerk. Het terrein rond de uit de 18e eeuw daterende kerk is ontworpen door de bekende architect Jože Plečnik. Een deel van zijn werk is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Op de top ontdek ik dat die ook op de fietsroute naar Santiago de Compostela ligt (de kolesarska Jakobova pot Slovenija) ligt. Zou Tadej zijn ongelooflijke klimcapaciteiten op deze puist geprikkeld hebben als kleine kleuter?

Klanec zelf is een klein landbouwdorpje met zo’n 250 inwoners waar Tadej Pogačar geboren en getogen is. Let wel op want er zijn meerdere dorpjes in het land met deze naam. Zijn ouders Marjeta en Mirko wonen er nog steeds terwijl Pogačar het grootste deel van het jaar in Monaco verblijft. Bij de Gostilna Klanc, de enige bar/restaurant van het dorp, is het nog heel erg rustig op het terras. Net zoals in het dorpje zelf overigens. Nergens is een spoor van de bekendste inwoner te bekennen. Op de valreep zien we dat er bij de eierboer in Potok pri Komenda, op enkele honderden meters van de woning van de Pogačars, boven de Sloveense vlag een opgevouwen spandoek van Tadej over de reling van het balkon hangt. Toch nog een heel klein spoortje.

Ondanks het feit dat hij in zijn eigen dorp vrijwel onzichtbaar is, kwamen we hem door heel het land wel verschillende keren tegen in het straatbeeld op grote reclameposters voor mineraalwater van het merk Jana met de tekst ‘helemaal met mij mee’.  

 

Wielerstad Kranj en l’Étappe Slovenia by Tour de France

O.a. Jan Polanc, Luka Mezgec, Matej Mohorič en Tadej Valjavec hebben in deze stad hun wortels. Aan de rand ligt de 400 meter lange betonnen openlucht wielerbaan waar de jonge talenten van de Kolesarski klub (KK) Kranj in hun opvallende groene outfit trainingsrondjes rijden.

Wanneer we op het plein in het hooggelegen oude centrum van Kranj op zoek gaan naar het toeristenbureau is net de tweede editie van l’Étappe Slovenia by Tour de France, waarvan de start en finish in Kranj liggen, achter de rug. Het gebouw van Visit Kranj ademt nog helemaal de sfeer uit van deze wedstrijd die deel uitmaakt van de l’Étappe series die over de hele wereld worden georganiseerd.

Ambassadeur Matej Mohorič heeft het hart op de goede plaats

Deze drievoudige wereldkampioen werd geboren in Podblica ten westen van de stad Kranj. Het dorpje in de Sloveense Alpen met ongeveer 120 inwoners ligt op 631 m hoogte. Daar ligt dus de basis van zijn fameuze daaltechniek. In 2021 trad hij toe tot het groepje renners dat in alle drie de grote rondes een etappe wist te winnen. Hij is de ambassadeur van l’Étappe Slovenia by Tour de France. De organisatoren schonken € 8.000 euro aan de Matej Mohorič Foundation, die specifiek bedoeld is om de zwaarst getroffenen van de overstromingen in  deze regio in augustus jl. te helpen.

Kranj kleurt voor één dag geel

Alhoewel de Tour de France Slovenië nog nooit heeft aangedaan ademt Kranj tijdens l’Étappe Slovenia wel de sfeer uit van een echte touretappe. Met de twee afstanden van 136 en 68 km met respectievelijk 2150 en 1080 hm lag er voor de deelnemers een hele kluif te wachten. Vanwege de weersomstandigheden die Slovenië begin augustus teisterden, vond de wedstrijd dit jaar plaats op een licht gewijzigd parcours. De route gaat ook door het geboortedorp van Mohorič waar een op de weg geschilderde Sloveense kampioenentrui tijdens de beklimming van de Jamnik (6.7 km aan 5,9 % gem) de fietsers verwelkomt. Daar stond overigens ook de beroemde Tour duivel Didi Senft. Winnaar werd – net als bij de eerste editie – ex-prof Johnny Hoogerland die net over de grens in Oostenrijk woont.  De volgende editie is op 7 en 8 september a.s. Alle info is te vinden op https://slovenia.letapebytourdefrance.com. 

Waar kunnen we Primož Roglič vinden?

Hij wordt door zijn landgenoten op handen gedragen. Niet alleen vanwege zijn prestaties maar ook door zijn bijzondere verhaal: van skispringer tot wielerkampioen, van nul naar de top. Hij woont, als hij niet in Monaco verblijft, in het dorpje Gameljne bij Ljubljana. Zijn enorme populariteit blijkt ook uit de vele shirtjes van Jumbo-Visma die in zijn thuisland door de wielertoeristen worden gedragen. Nu hij die ploeg na acht jaar verlaat zal de webshop van zijn nieuwe ploeg Bora-hansgrohe het druk krijgen met bestellingen uit Slovenië. Aan de rand van het 50 km ten oosten van de hoofdstad gelegen plaatsje Kisovec staat de skischans waar Roglič zijn sportcarrière is begon. Een eindje buiten het dorp, bij de brug over de Medija op de afslag naar het ouderlijk huis van Primož in Stahovlje, staan een Spaanse stier, gouden Olympische ringen en twee grote borden die herinneren aan zijn overwinningen in de Giro (2023), de Vuelta (2019, 2020 en 2021), de Olympische spelen (2021) en het Sloveens kampioenschap (2020).

Primož Roglič met de roze trui, © Sportida
Tourduivel Didi Senft, © L'Étape Slovenia

De Sloveense helden in eigen land aan het werk zien

De vijfdaagse Tour of Slovenia is in 2024 aan de 30ste editie toe en wordt verreden van 12 tot en met 16 juni. Door de drukke wielerkalender kan je niet verwachten dat alle Sloveense toppers in eigen land aan de start staan. In 2023 won Matej Mohorič de laatste etappe en eindigde tweede in de eindstand. In 2018 was hij al eens derde. Onze landgenoot Floris De Tier (Bingoal WB) was de beste Belg op de 17e plaats. Primož Roglič won de wedstrijd in 2015 en 2018 en Tadej Pogačar in 2021 en 2022. Deze wedstrijd doorkruist het hele land. Door de afwisselende landschappen in Slovenië, van vlak tot het hooggebergte, levert de Tour of Slovenia altijd een boeiende strijd op en staat garant voor mooie plaatjes.

Matej Mohorič in etappe 2 © Sportida

Text: Rens Klaasse

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels