TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPEL

Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.

Aan beide oevers van het meer scoort Trentino met de unieke contrasten tussen water en bergen en brengt het de wensen van een grote verscheidenheid aan fietsers samen onder één helm. Dus als je naar Trentino trekt vergeet dan zeker je fiets en zwembroek niet…

Bijna geen enkele mountainbiker heeft het Gardameer niet op zijn of haar fiets-bucketlist staan. Het Gardameer is immers het MTB-Mekka bij uitstek in Italië en is niet alleen een juweeltje van de natuur, maar ook een lifestyle ontmoetingsplaats voor mountainbikers, racefietsers en surfers. Het contrast tussen het wilde, eenzame berglandschap en de mediterrane dolce vita is uniek; het milde klimaat maakt het mogelijk om bijna het hele jaar door te biken. En het is juist deze Alpijns-Mediterrane mix die het zo aantrekkelijk maakt. Degenen die hier in Italië al in maart hun eerste trainingsrondjes rijden, hebben al een serieus conditievoordeel. Maar nog belangrijker; degenen die de iconische Monte Baldo of de Kaiserjäger single trail reden, hebben meer dan zomaar iets om over te praten.

© Fabio Staropoli - FotoFiore photography
© David Karg

Dolomiti Lagorai: een ingenieuze MTB-alliantie

Ondanks alle prachtige, kleurrijke drukte is het Gardameer niet de enige Trentieno-plek die op je bucketlist moet staan. Het kleine, prachtige Levicio-meer staat ook op het verlanglijstje. Hier in het oosten van Trentino is het iets rustiger, maar niet minder gevarieerd. Verschillende dorpen – Valsugana, Val di Fiemme, Val di Fassa, San Martino di Castrozza en Val di Cembra om precies te zijn – hebben zich verenigd in de Dolomiti Lagorai en zo een buitengewoon mountainbikegebied rond de Lagorai bergen op de fietskaart getoverd. Hier kun je genieten van afgelegen bergtochten in de zuidelijke Dolomieten en de prachtige tweemerentocht naar het Lago di Caldonazzo en Lago di Levico. Ook hier bevinden mountainbikers zich steeds tussen de meren en de bergen. Volgens ons de beste/mooiste mix om te fietsen!

Signature trails, fietspark & Pinè plateau

Naast de eerder genoemde Kaiserjäger single trail – een natuurlijke MTB-route die veel geschiedenis vertelt – zijn er ook minder bekende single trails met een volledige fietsinfrastructuur. Er is zoveel te ontdekken – van het Canazei-fietspark, dat zeker een bezoek waard is, tot het adembenemende Pinè-plateau in de wijnstreek Val di Cembra, niet ver van Trento. Hier zie je opnieuw meren zover het oog reikt en je benen kunnen fietsen. Zowel natuurminnende toerliefhebbers als adrenalinezoekende downhillers komen aan hun trekken in Oost-Trentino.

© Acler Andrea - Daimp Gestioni GmbH
© Andrea Acler

Maak kennis met Daniele Acler

Het Sport & Wellness Hotel Cristallo aan het Levicomeer is de perfecte thuisbasis voor zowel mountainbikers als racefietsers. Daniele Acler, junior manager van het bike hotel, fietst al meer dan 15 jaar rond in de regio en kent de streek als zijn broekzak. Zijn begeleide tours zijn een echte belevenis, zijn persoonlijke tourtips voor het freeride & enduro gebied dat voor zijn deur ligt zijn goud waard en een deskundig gesprek met hem is altijd leerzaam.

Hotspot noordelijk Gardameer

Wat valt er nog meer te vermelden over de bike hotspot van het noordelijke Gardameer dat nog niet ergens is beschreven, zoals de 25,9 km lange Tremalzzo single trail, de legendarische Trail 601, het Marocche circuit of de Cavedine Valley Tour? En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over de internationale fietsevenementen van topklasse.

Wel, er is ook nog Silvio Rigatti. Hij is de eigenaar van het AktivHotel SantaLucia in Torbole aan het Gardameer, een gecertificeerde fietsgids en een gepassioneerde mountainbiker. En een triatleet. Met hem 5 uur lang en ongeveer 1.000 hoogtemeters fietsen op zijn favoriete tocht “Monte di Cavadine” is een echt avontuur. Het zijn fietstochten met cultkarakter. Daarna is het tijd voor een duik in het 25 meter zwembad (geen wonder als de baas een triatleet is), “after-bike time” met wijn- en olijfolieproeverijen in Silvio’s wijnkelder of een avondborrel aan de oever van het meer. Er zijn dus talloze redenen voor een fietsvakantie aan het Levicio- of Gardameer. Verlangen naar vrijheid op twee wielen in de mooiste natuur is er daar zeker één van.

 

FIETSVRIENDELIJKE EN GESPECIALISEERDE HOTELS IN TRENTINO
AktivHotel Santa Lucia****, mtb.aktivhotel.it
Cristallo Sport & Wellness Hotel***, hotelcristallotrentino.it

MEER FIETS-HOTELS EN FIETSBESTEMMINGEN OP:
bike-holidays.com

© David Karg

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels