Trails en tochten rond de Kronplatz in Zuid-Tirol

De mogelijkheid om een wereldnatuurerfgoedsite te ontdekken op de mountainbike doet zich maar zelden voor. In de Dolomietengemeenten San Vigilio en San Martin is dat echter geen probleem. Ze liggen tussen de natuurparken “Fanes-Sennes-Prags” en “Puez-Geisler” die allebei door de UNESCO uitgeroepen zijn tot wereldnatuurerfgoed. Varied tours are guaranteed here. They lead through shady forests, to sunny Alpine meadows and over the mountain paths and passes of the Dolomites.

Freeride- en downhillfans komen op de trails aan de Kronplatz ten volle aan hun trekken.

Tocht naar het Limo-Joch

Een geweldige tocht is de tocht op de Fanesalm en verder naar het Limo-Joch. Geweldig vooral omdat hij bijna op een kleine challetrally lijkt. De eerste dertien kilometer lopen via een smalle tolweg zacht bergop tot de Pederü Hütte. Deze is uitstekend geschikt voor een kleine tussenpauze en een koffie. Daarna gaat het verder over een grindweg inclusief waanzinnig uitzicht. Op deze weg passeert men langs een supermooie fotogelegenheid, namelijk de turkooizen Grünsee. Een fotootje met het natuurjuweel als vakantieherinnering mag in geen geval missen. Bovendien is een korte rustpauze op deze plek sowieso aanbevolen. Vanaf hier wordt de weg namelijk steeds steiler en moeilijker. Wanneer je dan geleidelijk te weinig lucht hebt om nog te praten, wordt een gelijkmatige tred aanbevolen.

"Een fotootje met het natuurjuweel als vakantieherinnering mag in geen geval missen."

Maar geen zorgen, bij de Faneshütte kun je al de volgende halte inlassen. Van hier gaan we ten slotte naar het Limo-Joch en verder over grof grind naar het wintersportgebied Cortina d’Ampezzo. Terwijl je over de oude legerweg uit de tijd van Wereldoorlog I naar beneden rolt, kun je uitstekend de toppen van de Dolomieten zien. Net voor het parkeerterrein Fiames rijd je over asfalt en vervolgens over een steile grindweg naar de Malga Ra Stua Hütte. De volgende etappe is de Senneshütte. Ze ligt op een hoogte van 2126 meter boven de zeespiegel en is zo het hoogstgelegen chalet op deze tocht. Vanaf hier gaat het alleen nog bergaf. Eerst baan je je op steengruis een weg naar beneden tot de Pederü Hütte, waar op bikers iets bijzonder leuks wacht, namelijk een coole bostrail. Deze loopt langs de beek over wortels en rotsblokken terug tot St. Vigil.

Kronplatz-trails

De Kronplatz – in het Ladinisch ook Plan de Corones genaamd – rijst 2275 meter de hoogte in. Zowel ‘s winters als ‘s zomers is hij een ontmoetingspunt voor sportfans en outdoorfreaks. Vooral voor mountainbikers is hij een echt downhill- en freerideparadijs. Van het uitgestrekte bergplateau slingeren zich namelijk maar liefst zes trails naar beneden. De “Gassl”-trail is ideaal voor beginners of om gemoedelijk op te warmen. Hij is 8,8 kilometer lang en maar matig steil. Van een heel ander kaliber daarentegen is de “Andreas”-trail. Deze is maar 906 meter lang, maar vereist wel de grootste concentratie en een uitstekende rijtechniek. Het bijzondere aan deze trail is bovendien dat hij met de hand aangelegd is. Ervaren mountainbikers moeten hem zeker op hun vakantie-to-dolijst zetten.

Maar het echte pronkstuk van de trails aan de Kronplatz is zonder twijfel de “Herrnsteig”. Met zijn acht kilometer heeft hij een imposante lengte en hij is bovendien vrij moeilijk. De Herrnsteig begint net als de andere trails ook aan de top. Je bereikt hem het best vanaf Reischach met de omloopbaan. Deze brengt je in ongeveer twintig minuten tot op de top. Van daar slingert de trail zich ongeveer 1300 dieptemeters naar beneden in het dal. Het beginstuk van de trail zorgt met zijn haarspeldbochten voor een waar wowgevoel. Het biedt tegelijkertijd een adembenemend uitzicht op het omliggende natuurpark. Daarnaast is hij doorspekt met wortelstukken, kleine sprongen, drops en steile stukken. De plezierfactor is dus gegarandeerd. Wat de “Herrnsteig” verder zo bijzonder maakt, zijn de twee varianten “Franz” en “Hans”. Ze wijken links en rechts af van de originele trail en zorgen voor extra afwisseling. De “Herrnsteig” geldt als oudste aangelegde freeridetrail van de Alpen en is dankzij zijn topeigenschappen ondertussen al bijna een legende geworden.

Endurotocht Pragser Wildsee

De endurotocht Pragser Wildsee bevat alles waaruit een echte mountainbiketocht bestaat: pittige beklimmingen, toppanorama en vloeiende trailactie. Hij begint in St. Vigil, meteen na een korte rit over het Fitness Parcours. Van daar loopt hij over een grindweg naar boven naar het hoogste punt Somamunt. In het begin valt het nog mee, maar daarna moet je flink wat kracht in je benen hebben om de supersteile klim de baas te kunnen. De intensieve klim is in elk geval zeker de moeite waard. Boven geniet je namelijk van een spectaculair panorama. Hier kun je ook perfect een kleine pauze inlassen, voordat je dan rechts langs de bergflank op een trail bergaf rijdt.

Deze trail wordt een eersteklas singletrail en loopt door het Lärchendal naar de Pragser Wildsee. Deze is niet alleen een kleine natuurparel, maar speelt ook in de wereld van de Zuid-Tiroolse sagen een rol. Vanaf dit meer kunnen naar verluidt met de boot de onderaardse delen van het rijk van de Fanes bereikt worden. De sage van het rijk van de Fanes is een belangrijk onderdeel van de Ladinische literatuur en geldt als nationaal epos van het Ladinische volk. Maar met de mountainbike fiets je van de Pragser Wildsee liever richting Olang. Van daar gaat het dan naar de Kronplatz. Wie zich de hoogtemeters liever bespaart, heeft de mogelijkheid zich samen met zijn fiets door de lift naar boven te laten brengen. Dit is in elk geval de krachtbesparende variant. Van de top van de Kronplatz volgt meteen al het volgende trailplezier, namelijk de “Furcia”-trail. Deze is zo te zeggen de kleine broer van de “Herrnsteig”. Met zijn 4,7 kilometer is hij wel niet zo lang als de traillegende, maar hij hoeft absoluut niet onder te doen. Maar liefst 120 bochten slingeren zich van de top naar de Furkelpas die het einde van de “Furcia”-trail markeert. Van de Furkelpas kun je met de Ruis Lift weer volledig ontspannen terug naar de Kronplatz en je nog een paar keer op de trail wagen. En volledig afgemat, bol je van de Furkelpas heel makkelijk terug naar St. Vigil.

 

Regio-informatie
www.sanvigilio.com

Fietshotels
Sporthotel Exclusive
www.sporthotel-exclusive.com

Excelsior Dolomites Life Resort
www.myexcelsior.com

Meer informatie voor de volgende mountainbikevakantie vind je bij “Mountain Bike Holidays”
www.bike-holidays.com

Fotos © WOM Medien

Meer Nieuws

 • DE ALTMARK – EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURGDE ALTMARK - EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURG
  Fietsen heeft vele dimensies en Cyclelive Magazine staat als eerste in de rij om het ganse spectrum volledig tot zijn recht te laten komen. Sommige streken zijn perfect om een karrevracht aan uitdagingen af te vinken. Soms is een regio perfect voor de MTB en/of gravelbike terwijl een andere plaats dan weer perfect is voor de die-hard racefietser.
  Lees meer…
 • DE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMINDE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMIN
  De Zuid-Tiroolse laagvlakte rond Tramin is een hotspot voor asfaltvreters. De gevarieerde natuur en typisch Zuid – Tiroolse athmosfeer brengt je in een andere wereld. Rond Tramin, Kurtatsch, Margreid en Kurtinig ligt een prachtige cuvée om te ontdekken met de racefiets.
  Lees meer…
 • FIETSEN IN KOČEVSKO: OP TWEE WIELEN HET GEHEIME WOUD VAN SLOVENIË VERKENNENFIETSEN IN KOČEVSKO: OP TWEE WIELEN HET GEHEIME WOUD VAN SLOVENIË VERKENNEN
  In het hart van Slovenië ligt de betoverende regio Kočevsko, een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en liefhebbers van het buitenleven. Met zijn weelderige bossen, kristalheldere waterschatten en diverse wilde dieren, is Kočevsko een paradijs voor fietsers die op zoek zijn naar zowel avontuur als rust.
  Lees meer…
Meer artikels