MOUNTAINBIKEN NAAR HET VOLGENDE NIVEAU GETILD IN DAVOS KLOSTERS

Verscholen te midden van de majestueuze Zwitserse Alpen ligt een paradijs voor mountainbikeliefhebbers: Davos Klosters. Bekend om zijn adembenemende landschappen, ongerepte paden en alpiene charme, biedt deze regio een ongeëvenaarde mountainbike-ervaring die fietsers van over de hele wereld aantrekt. In dit artikel duiken we in de geschiedenis, bekijken we de aantrekkingskracht van het mountainbiken in Davos Klosters, en verkennen we enkele boeiende routes in een pittoreske omgeving, met de unieke mix van adrenaline en rust die wacht op fietsers van alle niveaus.

Maar eerst dus een beetje geschiedenis…

Van Bergdorp tot Wereldberoemde Kuuroord

De regio heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. In de loop der tijd heeft Davos een opmerkelijke transformatie ondergaan. Archeologische vondsten suggereren dat de omgeving van Davos al in de prehistorie werd bewoond. Het is echter de meer recentere geschiedenis – die hier vandaag nog steeds op te snuiven valt, als was het gisteren – die onze interesse kon opwekken.

Opkomst als kuuroord door de tuberculose-epidemie in de 19e eeuw

In de 19e eeuw was tuberculose (ook bekend als TBC of consumptie) één van de meest dodelijke ziekten in Europa. Het was verantwoordelijk voor een groot aantal sterfgevallen, vooral onder jonge volwassenen. De ziekte verspreidde zich gemakkelijk in dichtbevolkte stedelijke gebieden, waar slechte leefomstandigheden en gebrek aan sanitaire voorzieningen de verspreiding bevorderden. Geconfronteerd met een alarmerende toename van tuberculosegevallen, zochten artsen en gezondheidsexperts naar nieuwe manieren om de ziekte te behandelen en te voorkomen.

"Bekend om zijn adembenemende landschappen, ongerepte paden en alpiene charme, biedt deze regio een ongeëvenaarde mountainbike-ervaring die fietsers van over de hele wereld aantrekt"

Bergklimaat als Behandeling

In het midden van de 19e eeuw werd opgemerkt dat patiënten met tuberculose die in de bergen leefden, vaak verbetering vertoonden in hun gezondheidstoestand. Er werd gedacht dat het schone bergklimaat en de zuivere lucht een gunstig effect hadden op de longen van de patiënten, wat resulteerde in een verlichting van de symptomen en soms zelfs volledig herstel. Davos werd zo hét kuuroord bij uitstek. Gelegen op een hoogte van meer dan 1.500 m, de zuivere, droge lucht van de bergen erom heen én het gunstige klimaat, met zijn vele zonuren, werden beschouwd als bijzonder gunstig voor de longgezondheid van patiënten. Sanatoria schoten als paddenstoelen uit de grond, en het dorp werd overspoeld met bezoekers die hoopten op verlichting of genezing van hun ziekte.

Omvorming tot wintersportoord en de Olympische Spelen

In de tweede helft van de 20e eeuw groeide de populariteit van wintersporten snel, en Davos was geen uitzondering. De uitgestrekte bergachtige omgeving bood uitstekende mogelijkheden voor skiën, snowboarden en andere winteractiviteiten. Als gevolg hiervan ontwikkelde Davos zich tot een prestigieuze bestemming voor wintersportliefhebbers van over de hele wereld.

Davos vandaag de dag

Vandaag de dag blijft Davos één van de meest populaire en begeerde bestemmingen in de Alpen. Het dorp is uitgegroeid tot een moderne stad met uitstekende faciliteiten voor toeristen, waaronder hotels in alle prijsklassen, restaurants, winkels en recreatieve voorzieningen. Bovendien is Davos de thuisbasis van het World Economic Forum (WEF), een jaarlijkse bijeenkomst van internationale leiders en zakenmensen om belangrijke wereldwijde kwesties te bespreken. Naast het aanbieden van een breed scala aan wintersportactiviteiten, trekt Davos ook bezoekers aan in de zomermaanden. Mountainbiken is naast het wandelen de populairste bezigheid in het warmere seizoen. Na ons bezoek aan Davos weten wij wel waarom.

Een Speeltuin voor Mountainbiken:

Davos Klosters heeft zijn reputatie als mountainbike-speeltuin verdiend dankzij zijn uitgebreide netwerk van paden die geschikt zijn voor alle niveaus van fietsers. Van beginnende fietsers die op zoek zijn naar een ontspannen rit tot doorgewinterde adrenalinezoekers die hunkeren naar uitdagende afdalingen, dit Zwitserse paradijs heeft voor elk wat wils. Singletrails die je niet snel zult vergeten

“Het langste singletrail-avontuur van Zwitserland, een kabelbaantocht met een diepte van 10.000 meter, een freeridepiste zoals in Whistler in Canada en gespecialiseerde fietshotels: Davos Klosters is één van de aantrekkelijkste fietsbestemmingen in de Alpen. Het maakt in Davos Klosters niet uit of je net bent begonnen met mountainbiken, al een goede rijtechniek hebt of een (bijna) professional bent. Er is een route voor elk vaardigheidsniveau op het 700 kilometer lange padennetwerk. Het trailticket in de varianten blauw, rood en zwart helpt je bij het classificeren, zoals je dat kent van skipistes. De meeste tochten hebben één ding gemeen: korte afstanden naar de singletrails en lange, vloeiende afdalingen.” Zo kan je Davos als mountainbike regio voorstellen.

Wij mochten op uitnodiging van de dienst toerisme zelf op avontuur in de regio om te kijken of deze woorden weldegelijk zo ervaren kunnen worden.

Bike Academy Davos

Wij gingen er naartoe met één van onze medewerksters die nog maar pas de mountainbike-microbe voelde kriebelen. Jennifer moest als beginnend mountainbiker alle enduro – skills nog onder de knie krijgen en daarvoor deden we een beroep op de Bike Academy Davos. Zo konden we ons een mooi beeld vormen hoe een goede begeleiding iemand op korte tijd kan doen ontwikkelen tot een betere enduro rijder.

Eén van de lokale gidsen Heini Stiffler ontfermde zich over ons en nam ons mee naar het Bike-park om onze skills te testen en te verbeteren.

Jennifer werd in geen tijd getraind, om enkele dagen later al enkele mooie enduro-paden te kunnen temmen. Natuurlijk verliep dit met vallen en opstaan, maar het was verbazend om te zien hoe snel het technische niveau omhoog ging. En vooral…hoe snel het vertrouwen groeide en de schrik om te vallen steeds minder werd. De Bike Academy is een echte aanrader om jouw niveau een stukje hoger te tillen. Trouwens ook de huurfietsen zijn perfect in orde en op maat.

Terrein voor alle niveau’s

Dag 1: Cross-Country

Daar de regio over een scala aan goed onderhouden cross-country routes beschikt, viel onze keuze voor de eerste dag op deze fysiek veeleisende tak van de moutainbike sport. De routes slingeren zich door weelderige alpenweiden en dichte bossen. We werden ondergedompeld in de natuurlijke schoonheid van de regio terwijl het genieten was van de sensatie van het navigeren over gevarieerd terrein van rotsblokken, grind en weidegrond.

Terwijl je aan het afzien bent op de veeleisende trails van Davos Klosters, word je beloond met adembenemende uitzichten die bijna te mooi lijken om waar te zijn. De overvloed aan natuurlijke schoonheid varieert van weelderige valleien bezaaid met alpenbloemen tot met sneeuw bedekte pieken die het geheel idyllisch maken. De iconische Zwitserse chalets die zich nestelen in dit pittoreske landschap voegen extra charme toe. De routes brengen je overal langs slingerende, bulderende watervallen en/of kabelende riviertjes tussen de Alpenweides, en met de sneeuw nog op de hoogste toppen. Dat is ongeveer het plaatje dat je hier eind juni aantreft en waardoor elke fietstocht – of je nu de lichtste of de zwaarste trails uitkiest, dat doet er niet toe – een onvergetelijke ervaring wordt.

Dag 2: Elektrisch fietsen – Genieten met de grote G

Tijdens het ontbijt vroegen we ons af of de dag van gisteren wel kon geëvenaard worden. Met de e-bikes zouden we vandaag niet zo hoog en diep de bergen in trekken en dus dachten we dat de uitzichten een pak minder zouden worden. Maar niets bleek minder waar. Rond 9u30 stonden we klaar om de fietsen af te halen bij de Bike Academy Davos. De fietsen die te huur zijn bij de Bike Academy zijn van de hoogste kwaliteit en perfect onderhouden. En het moet gezegd worden, het e-biken beviel ons geweldig. Na de zware rit van gisteren was het genieten geblazen om van de elektronische ondersteuning gebruik te maken. Het was zelfs veel meer dan genieten. Wat we hierboven beschreven voor de cross-country routes, geldt evenzo voor de minder technische e-bike routes. De schoonheid is met een pen amper te beschrijven en woorden zijn er in alle talen tekort om het gevoel dat fietsen in deze omgeving teweeg brengt over te brengen op onze lezers. Je moet het zelf doen en ervaren, want met de e-bike kan je alles nog meer in je opnemen, nog meer details van het natuurspektakel opmerken en er nog meer van genieten. Voor natuurliefhebbers is e-biken simpelweg de beste manier om de streek rond Davos volledig te ontdekken.

Dag 3: De eerste echte downhill

Op onze derde dag was het dan zover. Jennifer maakte zich lichtjes zorgen. Toen we met onze bikes in ‘die Bergbahn’ zaten naar de Jakobshorn, begonnen haar zenuwen meer en meer op te spelen. Zou ze het wel durven? Was ze er wel klaar voor? Een beetje later zou blijken dat ze gestaag en gecontroleerd op eigen tempo de volledige downhill tot een goed einde zou brengen. Op één klein schuivertje na dat we dan ook netjes in beeld konden nemen. Was het misschien net omdat de camera aanwezig was dat ze dit slippertje maakte? Waarschijnlijk wel.

Eens beneden was het zaaks om de adrenalinestoot terug onder controle te krijgen en de geluk hormonen een beetje in te dijken, om dan opnieuw de bergbaan naar boven te nemen voor een nieuw adrenalineshot.

Mountainbiken is cult in Davos

Davos Klosters is er trots op meer te zijn dan alleen een mountainbike-bestemming; het is een cultuur. Onder de bevolking is mountainbiken een deel van het leven waar de kinderen al reeds op zeer jonge leeftijd mee kennis maken. De regio organiseert verschillende prestigieuze mountainbike-evenementen die enthousiastelingen en professionals van over de hele wereld aantrekken. Deze evenementen omvatten competities, workshops en begeleide ritten, waardoor bezoekers de kans krijgen om in contact te komen met gelijkgestemde individuen en de lokale mountainbike-gemeenschap.

Zo trekt ook de Swiss Epic jaarlijks naar Davos. Deze meerdaagse mountainbikerace die atleten van over de hele wereld aantrekt heeft start en aankomst van de vijfde en laatste etappe in Davos. De deelnemers gaan op een epische reis door de Zwitserse Alpen, trotseren uitdagende terreinen en ervaren het beste van wat Davos Klosters te bieden heeft.

Mountainbiken is cult in Davos en elk mountainbiker zou dit op zijn bucketlist moeten zetten en ook zeer snel afvinken!

Meer Nieuws

 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
 • DE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUURDE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUUR
  Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland. Een mysterieus landschap met donkere, uitgestrekte wouden, kloven, rotsen, kabbelende riviertjes met charmante watervalletjes en verschillende hoogveengebieden. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs.
  Lees meer…
 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
Meer artikels