HAUTE ROUTE ALPS – AMELIA VAN HOVE WINARES IN HAAR CATEGORIE

Michele Negri en Samantha Arnaudo vierden zaterdag 26-08-2023 in Nice de overwinning van de Haute Route Alps na zeven dagen koers van Megève naar Nice. Het was de 12e editie van de Haute Route Alps. Samen met 400 renners uit 42 landen namen ze op 20 augustus de start.

Samantha en Michele behaalden dde hoogste podiumplaatsen in hun respectieve categorieën nadat de laatste etappe een hoogtepunt bereikte met een epische klim naar het kasteel van Nice. De Haute Route alp werd verreden over een totale afstand van 755 km met 20.000 hoogtemeters.

De 30-jarige NTT Data Software Engineer Michele won met een totaaltijd van 15u30m en vertelde na afloop het volgende: “Het winnen van de Haute Route Alps is echt een droom die uitkomt voor mij, het is als de Tour de France voor amateurs. De etappes en ondersteuning van de organisatie zijn top en je voelt je een beetje als een professional. Nice binnenkomen aan het einde van de laatste rit, was alsof ik aankwam op de Champs-Élysées. Het is waar ik het hele jaar voor getraind heb – gewoon werken en trainen. De wedstrijd zelf was mentaal zwaar, ik wisselde van dag tot dag van plaats in het klassement, dus ik moest gefocust zijn, slim zijn en volhouden.”

Ook bij de vrouwen was de prestatie verbluffend met twee rensters in de top tien van het algemeen klassement. Samantha Arnaudo uit Savigliano, Cuneo won de vrouwenwedstrijd en werd achtste in het algemeen klassement met een tijd van 16u45m. Janine Meyer [GER], die vorig jaar de Haute Route Alps bij de vrouwen won (met een 21e plaats in het algemeen klassement), werd tweede en tiende in het algemeen klassement met een tijd van 16u54m.

Trainen op het vlakke loont!

De Nederlandse renner Jasper Verkuijl heeft niet alleen voor het eerst de Haute Route Alpen bedwongen, maar werd ook vijfde in het algemeen klassement. De vader van twee trainde keihard in het vlakke Nederland. Enkel trainen op het vlakke voor één van de meest uitdagende wedstrijden op de wielerkalender voor amateurs én een goed resultaat behalen, het is dus mogelijk. “Na de 21 haarspeldbochten van de officiële Alpe d’Huez in de derde etappe, kreeg de machtige Galibier me goed te pakken en had ik een moeilijk moment. De vierde etappe was met het mes tussen de tanden. Op de Col de la Croix de Fer was het een golf van aanvallen, een echt kat en muis spel de hele weg naar boven. Het is een ongelooflijke ervaring geweest en ik ben blij dat ik zo hoog in het algemeen klassement ben geëindigd.”

Internationaler kan haast niet

Met maar liefst negen nationaliteiten in de eerste 15 van het eindklassement wordt aangetoond hoe internationaal deze wedstrijd wel niet is. Niet minder dan 26 verschillende nationaliteiten standen aan de start. Maar het wielerland bij uitstek – België schijnt de Haute route nog niet echt ontdekt te hebben. Hoe anders te verklaren dat de eerste Belg – hoe verdienstelijk zijn prestatie ook mag zijn – pas terug te vinden is op de 41ste plaats.

Toch was er één Belgische die de Haute Route Alps won in haar categorie dit jaar. Deze eer was weggelegd voor Amelia van Hove die de categorie 50-59 jaar won bij de vrouwen. Met een 66ste plaats algemeen toch een zeer straffe prestatie van Amelia!

Eindklassement:

1.   Negri Michele – IT
2.   Bonoud Thomas – Fr op 39’57”
3.   Holder Jason – GBR op 51’26”
4.   De Vicente Benjamin – CL op 26’21”
5.   Verkuijl Jasper – NL op 59’41”
6.   Archibald Rod – GBR op 1u07’01”
7.   Stoppa Mattia – IT op 1u12’29”
8.   Arnaudo Samantha – IT op 1u15’49” – Eerste vrouw
9.   Deuel Drake – USA op 1u20’32”
10.   Meyer Janine – GER op 1u24’16”- Tweede vrouw en eerste in de categorie 40 -49 j
11.   Meyer Michaeil – GER op 1u34’34”
12.   Dias Francisco – ESP – 1u52’00”
13.   Hung Eric – CAN – 1u54’32”
14.   Nagtegaal Casper – NL – 1u57’02”
15.   Dupré Jean-Mathieu – FR – 1u57’32”

De Belgen:

41.   Stevens Vincent – BE op 3u19’06”
55.   Van Hove Amelia – BE op 3u58’38” – Amelia was winnaar in haar categorie van 50 – 59 j
66.   Mermans Vincent – BE op 4u13’46”
127.  Renquin Johan – BE op 6u24’29”

HAUTE ROUTE 2023 kalender

Met uitdagende 3-, 5- en 7-daagse evenementen op iconische fietsbestemmingen biedt de Haute Route de mogelijkheid om ongelooflijke routes en legendarische beklimmingen te rijden in een peloton van gepassioneerde fietsers. Ongeacht het niveau of klassement, Haute Route biedt een ondersteunende en positieve sfeer om fietsers te helpen nieuwe hoogten te bereiken.

De kalender van dit jaar bevat:

Haute Route Crans-Montana, 9-11 juni (3 dagen)

Haute Route Pyreneeën, 4-8 juli (5 dagen)

Haute Route Alpen, 20-26 augustus (7 dagen)

Haute Route Dolomieten, 29 augustus – 2 september (5 dagen)

Haute Route Ventoux, 6-8 oktober (3 dagen)

 

Photos © Ben Becker

Meer Nieuws

 • JONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICOJONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICO
  Gisteren werd de eerste rit gereden in Parijs-Nice en dat ging al meteen gepaard met vuurwerk van mede-topfavoriet Remco Evenepoel. Die andere topfavoriet Primoz Roglic liet zich echter niet vangen aan de uitnodiging van Evenepoel om er een lap op te geven en hield zich gedeisd. Misschien wel de beste tactiek als je eindwinnaar wil worden?
  Lees meer…
 • NIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICENIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICE
  Nu zondag, drie maart start in Les Mureaux de 82ste editie van Parijs – Nice, met Remco Evenepoel en Primoz Roglic als de grote favorieten op de eindzege. De koers naar de zon eindigt op 12 maart op de Promenade des Anglais in Nice. Het parcours is dit jaar niet echt sprinters gezind, want er zijn slechts twee etappes waar zij misschien aan het feest zullen zijn. In totaal staan er dertig gecatalogeerde cols over een totale afstand van 1219 km op het menu. Er is ook opnieuw een ploegentijdrit (rit 3) die net als vorig jaar de tijden van de renners individueel zal afklokken.
  Lees meer…
 • CHARLY GAUL – VAN ENGEL TOT KLUIZENAAR IN HET WOUDCHARLY GAUL - VAN ENGEL TOT KLUIZENAAR IN HET WOUD
  Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grote renners uit diverse tijdperken en landen naast mekaar. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer veertien uit onze ranking Charly Gaul.
  Lees meer…
Meer artikels