GOD IS DOOD

Voor ons ligt een nieuw boek dat over de opkomst en de ondergang van Frank Vandenbroucke vertelt. Het is niet het eerste boek dat over VDB is verschenen en het zal wellicht ook niet het laatste zijn. Van welke kant je zijn leven ook bekijkt hij is en blijft een interessant man. Onnavolgbaar op alle terreinen van zijn leven. Juist daarom is het zo boeiend om te lezen wat Andy McGrath over hem heeft geschreven.

Natuurlijk gaat het weer over zijn depressies, verslavingen, drugs, zelfmoordpogingen, ruzies, zijn echtscheiding en talloze rechtszaken, maar ook over zijn sportieve prestaties. Denk allen maar eens aan zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik van 1999. Het is gewoon een boek om in één adem uit te lezen en het blijft je verbazen hoe VDB in het (zijn) leven heeft gestaan. Het boek neemt je systematisch mee door zijn leven dat bestond uit weinig ups en veel downs. Tientallen mensen, waaronder natuurlijk zijn maatje Nico Mattan, heeft de schrijver over VDB laten vertellen. Natuurlijk komt ook Bernard Sainz (de franse paardenfokker met de bijnaam dokter Mabuse) aan bod van wie VDB psychologische en farmaceutische hulp kreeg. Vooral die farmaceutische hulp is een noemer waaronder heel wat kan worden ondergebracht. Mabuse belandde vanwege zijn dopingpraktijken tenslotte in de gevangenis. ’t Is prachtig om te lezen hoe Vandenbroucke hier als een niet te temmen paard weer tussendoor rost. Natuurlijk wordt weer uitgebreid stilgestaan dat hij op 12 oktober 2009 in Senegal dood in zijn hotelkamer werd aangetroffen. Over de verschillende hypotheses over zijn doodsoorzaak heeft men nog nooit het juiste antwoord kunnen geven. Met die vraag blijft ook de lezer zitten, maar desalniettemin een mooi boek om je een aantal uren in het leven van VDB, zoals dat hij dat beleefd heeft, te verdiepen. En het is allemaal waar gebeurd. God is dood en ligt op de begraafplaats in Ploegsteert!

Boekgegevens: Uitgeverij Horizon,

ISBN 978 94 921 5965 6 314 pag. 22,99 Euro

 

 

 

 

 

 

Meer Nieuws

 • CYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSENCYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSEN
  Dat Cyclis Bike Lease innoverend is was al duidelijk toen het in 2014 pionier werd in fietsleasing. Het bedrijf toont zich nu alweer van zijn vernieuwende kant door als eerste fietsleasebedrijf op de proppen te komen met een eigen vloot aan vervangfietsen. Dit gloednieuwe project wordt eerst leven ingeblazen binnen Limburg, waarna het uitgebreid zal worden naar alle klanten tegen het einde van 2023.
  Lees meer…
 • RIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUTRIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUT
  Bij een kampioenentrui hoort een speciale fiets. Daarom ging Ridley meteen na de nieuwe Europese titel van Michael Vanthourenhout aan de slag in de eigen lakkerij.
  Lees meer…
 • EEN FOTO IN DE INBOXEEN FOTO IN DE INBOX
  Soms belanden er berichten en foto’s in je inbox die je na lezing eerst maar eens opslaat omdat het interessant is en om er later eventueel mee aan de slag te kunnen gaan. Een lid van onze tourclub is internationaal vrachtwagenchauffeur.’s Zondagsmorgens tijdens onze wekelijkse rit vraag ik hem steevast waar hij de afgelopen week is geweest. Het antwoord is dikwijls: “Een rit naar Zuid-Frankrijk en daar lossen, vervolgens naar Italië om te laden en dan weer terug naar Nederland”. Het is net als op de fiets: kilometers maken!
  Lees meer…
Meer artikels