FRANK VANDENBROUCKE – VAN ‘GOLDEN BOY’ TOT AAN EN IN DE AFGROND

Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar. We zijn nu aanbeland bij Frank Vandenbroucke die de negende plaats inneemt in onze ranking.

Voornaam: Frank
Achternaam: Vandenbroucke
Nationaliteit: België
Leeftijd: gestorven op 12-10-2009 – 34 jaar
Geboortedatum: 06-11-1974
Geboorteplaats: Moeskroen, België
Plaats van overlijden: Sali (Thies), Senegal
Bijnamen: Il Bambino d’oro: Vanwege zijn onwaarschijnlijk  jeugdige talent, VDB

Een naam met gouden randjes, maar met een leven van heel scherpe kantjes. Een renner die op ongeziene manier het ganse internationale wielerpubliek in de ban kon houden. Zonder twijfel fysiek gezien één van de allergrootste talenten ooit in de wielersport. Een talent dat echter steunde op enkele erg broze pootjes die uiteindelijk het gewicht van het succes niet konden dragen en één voor één afbraken.

In 1994 werd Vandenbroucke profwielrenner bij de Lotto ploeg waar zijn oom Jean-Luc Vandenbroucke de scepter zwaaide. Maar al snel kwam er ruis op de lijn tussen Frank en de ploegleiding en trok hij naar de Mapei ploeg. VDB beleefde zijn beste jaren tussen 1995 en 1999. We kunnen dus zonder omwegen zeggen dat Frank een vroegbloeier was met een korte staat van dienst en een jammerlijk einde. Dat Frank op plaats negen eindigt in onze ranking is het beste bewijs van hoe vluchtig het succes in een wielercarrière (sportcarrière) kan zijn.

Pauwels en Vandenbroucke (rechts)

Tussen zijn 21ste en 24ste zette Frank onder andere de Ronde van de Middellandse Zee, de Scheldeprijs, Gent-Wevelgem, de Ronde van Galicië en Parijs-Nice op zijn naam in dienst van Mapei. Maar controverse was nooit ver af en in 1999 trok hij naar het Franse Cofidis. Hier had hij zijn beste jaar. Hij won de Omloop Het Volk, Luik-Bastenaken-Luik, en twee etappes in de Ronde van Spanje, waar hij ook het puntenklassement won. Telkens won hij op een geweldige manier. Zo voorspelde hij voor de start van Luik-Bastenaken-Luik zelfs de exacte plaats waar hij zou aanvallen en iedereen naar huis zou rijden. Hij hield woord en reed op La Redoute zijn laatste tegenstander Bartoli  los uit het wiel. Met een geweldige demarrage werd zijn rivaal maar ook vriend Michele terug naar Toscane gestuurd.

Tragisch einde

Vanaf 2000 was het één groot drama in het leven van Vandenbroucke. Doping- en liefdesperikelen, alcohol- en drugsverslaving, rechtszaken, depressies tot een zelfmoordpoging toe… Van topprestaties was geen sprake meer en het ging van kwaad naar erger. Op 12 oktober 2009 overleed Vandenbroucke tijdens zijn vakantie in Senegal aan een longembolie. Hij overleed in de herberg La Maison Bleue op drie kilometer van zijn hotel. Hij was die nacht op stap geweest met een Senegalese prostituee. De vrouw werd aangehouden, maar verklaarde dat Vandenbroucke nog in leven was toen zij hem verliet.

 

Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

Meer artikels