EEN FOTO IN DE INBOX

Soms belanden er berichten en foto’s in je inbox die je na lezing eerst maar eens opslaat omdat het interessant is en om er later eventueel mee aan de slag te kunnen gaan. Een lid van onze tourclub is internationaal vrachtwagenchauffeur.’s Zondagsmorgens tijdens onze wekelijkse rit vraag ik hem steevast waar hij de afgelopen week is geweest. Het antwoord is dikwijls: “Een rit naar Zuid-Frankrijk en daar lossen, vervolgens naar Italië om te laden en dan weer terug naar Nederland”. Het is net als op de fiets: kilometers maken!

Na deze globale informatie volgen later wel de details en dikwijls laat hij mooie foto’s zien. Het is iemand die geniet van zijn werk en vanuit de hoge cabine oog heeft voor alles rondom. Hij weet dat ik interesse heb in alles wat met wielrennen te maken heeft en komt nogal eens wat tegen!

Wat te denken van deze foto van een oude Peugeot 404 die hij al rijdend in de buurt van de Mont Blanc maakte vanuit zijn cabine? Zo’n foto moet je op gemak analyseren en verder naar verbanden zoeken. Eerst de auto maar. Alles lijkt er op dat het een oude ploegleiderswagen is. Tussen 1960-1975 werden er liefst 2.885.374 van deze Peugeots geproduceerd. Nu zit er een Engels kenteken op. Het moet een auto zijn van een echte wielerliefhebber. Kijk maar eens naar de retro fietsen met de voetriempjes en de stuurkabels op de imperiaal! Welke wielerliefhebber zou zo’n authentieke auto niet willen hebben? Kenmerkend zijn de zwarte blokken die de auto “sieren”. Vanaf 1963 zijn de blokken het kenmerk van de Peugeot wielerploeg. Er wordt wel gezegd dat de witte trui met de zwarte blokken de mooiste is die er ooit is geweest.Zou directeur-sportif Gaston Plaud ooit achter het stuur van deze wagen hebben gezeten?

Het Tour de France 1967 bordje op de achterbumper brengt ons vanzelf bij de Tour van dat jaar. In deze 54e editie wordt gereden met landenploegen met dertien ploegen van elk tien renners. Eindwinnaar wordt Peugeot renner Roger Pingeon (1940-2017), die dan voor de Franse A ploeg rijdt. Maar als we doordenken dan klopt er iets niet. Het bordje van de Tour de France van 1967 kan niet het juiste zijn. Uit alle foto’s op internet blijkt dat er in deze Toureditie met landenploegen niet in de auto’s van de merkenploegen wordt gereden, maar in neutrale auto’s zonder reclame. Het jaarbordje past niet bij de auto of omgekeerd! Wie zal dat ruim een halve eeuw later nog merken moet de eigenaar gedacht hebben.

Het jaar 1967 is wel een bijzonder jaar in de Tourgeschiedenis. Het is het jaar dat Tom Simpson op de Mont-Ventoux zal overlijden. Jan Janssen wint die dag de rit in Carpentras. In deze Tour zijn er Belgische ritzeges voor Walter Godefroot, Willy Van Neste en Herman Van Springel. Guido Reybrouck wordt winnaar van twee ritten.

 

 

Text: Teus Korporaal
Foto: © Milko van de Waarsenburg

Meer Nieuws

 • DE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRANDDE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRAND
  De alombekende Coll de Rates in de regio rond Calpe stond dit weekend in lichterlaaie als gevolg van een uit de hand gelopen verbranding van tuinafval. Niet minder dan 800 ha zijn afgebrand.
  Lees meer…
 • JONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICOJONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICO
  Gisteren werd de eerste rit gereden in Parijs-Nice en dat ging al meteen gepaard met vuurwerk van mede-topfavoriet Remco Evenepoel. Die andere topfavoriet Primoz Roglic liet zich echter niet vangen aan de uitnodiging van Evenepoel om er een lap op te geven en hield zich gedeisd. Misschien wel de beste tactiek als je eindwinnaar wil worden?
  Lees meer…
 • NIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICENIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICE
  Nu zondag, drie maart start in Les Mureaux de 82ste editie van Parijs – Nice, met Remco Evenepoel en Primoz Roglic als de grote favorieten op de eindzege. De koers naar de zon eindigt op 12 maart op de Promenade des Anglais in Nice. Het parcours is dit jaar niet echt sprinters gezind, want er zijn slechts twee etappes waar zij misschien aan het feest zullen zijn. In totaal staan er dertig gecatalogeerde cols over een totale afstand van 1219 km op het menu. Er is ook opnieuw een ploegentijdrit (rit 3) die net als vorig jaar de tijden van de renners individueel zal afklokken.
  Lees meer…
Meer artikels