DE DRIE MOOISTE MERENTOCHTEN IN SALZKAMMERGUT

Iedereen die op fietsvakantie gaat kent het zalige gevoel van fietsen in de natuur met water om je heen. Zweten in het zadel met zicht op het meer en de prettige gedachte om na de training de afkoeling in het water te vinden. Al de fietstochten door de Salzkammergut streek zijn zonder meer fantastisch, maar de bijzondere aantrekkingskracht van de wielerregio ligt in het blauw van het water.

Want het unieke merenlandschap met zo’n 70 (!) meren heeft een magische aantrekkingskracht op ons. Direct rond de mooiste meren in de omgeving kunnen tal van tochten worden gepland. En eerlijk is eerlijk: van zweterige beklimmingen maar ook van koffie en gebak kan je tussen de berg en het water maximaal genieten. Om ervoor te zorgen dat de volgende zomerse fietsvakantie in het Salzkammergut optimaal kan worden gepland, is hier onze top drie van de fietstochten langs het water.

"De bijzondere aantrekkingskracht van de wielerregio ligt in het blauw van het water"

1 Weissenbachtal via de Mondsee

96 km – 860 hoogtemeters

Deze highlight-tour heeft een aantal prachtige meren op zak. De redelijk vlakke fietstocht met ca. 900 hoogtemeters voert van Fuschl am See eerst naar het fantastische uitzicht over de Wolfgangsee naar St. Gilgen. Bijna vlak langs de Wolfgangsee volgen we na Strobl de oude en minder drukke Wolfgangseestrasse richting Bad Ischl. De weg gaat kort door de oude cultuurstad in de richting van Ebensee. Vanaf de hoofdweg gaan we echter na korte tijd linksaf het Weißenbachtal in. Een lichte stijging met het aansluitende golvende verloop leidt ons midden in een bos naar de Attersee, die we aan de zuidkant bereiken. Onze tocht gaat verder langs de noordoostelijke oever van de kristalheldere Mondsee. Na de helft van het circuit komen we terug in Fuschl am See over kleine rustige wegen via Thalgau met een langere maar gemakkelijk, oplopende klim.

2. Gaisberg via Strubklamm

60 km – 1.120 hoogtemeters

De canyonachtige Strubklamm is een bizarre kloof van dolomietgesteente. We rijden naar het noorden en passeren talrijke meren. Van Fuschl am See gaan we over de Perfalleck over zeer verkeersluwe wegen en over een korte klim in de richting van Faistenau. Langs de Hintersee bereiken we de prachtige Strubklamm. Een steile afgrond en een korte tunnel begeleiden ons aan de linkerkant tot we Wiestal bereiken. Kort voor het stuwmeer van Wiestal slaan we rechtsaf een weggetje naar Hinterwinkl in. Vanaf daar begint de aanvankelijk lichte klim naar de Gaisberg met aan het einde een stijging van 14%. Op de top worden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad Salzburg. Op de terugweg genieten we van de lange afdaling naar de hoofdstraat bij Guggenthal. Vanaf daar is het een ietwat hobbelige rit over de hoofdweg langs Hof bij Salzburg en terug naar Fuschl am See. 

3. Postalm via Hallein

112 km – 1.680 hoogtemeters

Deze mooie tocht voert ons naar Hallein en vooral langs het adembenemende stuwmeer Wiestal, waar we anders niet echt dichtbij komen. In

Hallein is een omweg naar de hoge kwaliteit distilleerderij de moeite waard. Let wel op met proeven of je zal deze rondrit niet tot een goed einde brengen.

Alle rondritten inclusief beschrijving en GPS-files vind je hier: https://www.komoot.de/user/mohrenwirt

Rennradregion Salzburger Land-Salzkammergut

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels