DE DRIE MOOISTE MERENTOCHTEN IN SALZKAMMERGUT

Iedereen die op fietsvakantie gaat kent het zalige gevoel van fietsen in de natuur met water om je heen. Zweten in het zadel met zicht op het meer en de prettige gedachte om na de training de afkoeling in het water te vinden. Al de fietstochten door de Salzkammergut streek zijn zonder meer fantastisch, maar de bijzondere aantrekkingskracht van de wielerregio ligt in het blauw van het water.

Want het unieke merenlandschap met zo’n 70 (!) meren heeft een magische aantrekkingskracht op ons. Direct rond de mooiste meren in de omgeving kunnen tal van tochten worden gepland. En eerlijk is eerlijk: van zweterige beklimmingen maar ook van koffie en gebak kan je tussen de berg en het water maximaal genieten. Om ervoor te zorgen dat de volgende zomerse fietsvakantie in het Salzkammergut optimaal kan worden gepland, is hier onze top drie van de fietstochten langs het water.

"De bijzondere aantrekkingskracht van de wielerregio ligt in het blauw van het water"

1 Weissenbachtal via de Mondsee

96 km – 860 hoogtemeters

Deze highlight-tour heeft een aantal prachtige meren op zak. De redelijk vlakke fietstocht met ca. 900 hoogtemeters voert van Fuschl am See eerst naar het fantastische uitzicht over de Wolfgangsee naar St. Gilgen. Bijna vlak langs de Wolfgangsee volgen we na Strobl de oude en minder drukke Wolfgangseestrasse richting Bad Ischl. De weg gaat kort door de oude cultuurstad in de richting van Ebensee. Vanaf de hoofdweg gaan we echter na korte tijd linksaf het Weißenbachtal in. Een lichte stijging met het aansluitende golvende verloop leidt ons midden in een bos naar de Attersee, die we aan de zuidkant bereiken. Onze tocht gaat verder langs de noordoostelijke oever van de kristalheldere Mondsee. Na de helft van het circuit komen we terug in Fuschl am See over kleine rustige wegen via Thalgau met een langere maar gemakkelijk, oplopende klim.

2. Gaisberg via Strubklamm

60 km – 1.120 hoogtemeters

De canyonachtige Strubklamm is een bizarre kloof van dolomietgesteente. We rijden naar het noorden en passeren talrijke meren. Van Fuschl am See gaan we over de Perfalleck over zeer verkeersluwe wegen en over een korte klim in de richting van Faistenau. Langs de Hintersee bereiken we de prachtige Strubklamm. Een steile afgrond en een korte tunnel begeleiden ons aan de linkerkant tot we Wiestal bereiken. Kort voor het stuwmeer van Wiestal slaan we rechtsaf een weggetje naar Hinterwinkl in. Vanaf daar begint de aanvankelijk lichte klim naar de Gaisberg met aan het einde een stijging van 14%. Op de top worden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad Salzburg. Op de terugweg genieten we van de lange afdaling naar de hoofdstraat bij Guggenthal. Vanaf daar is het een ietwat hobbelige rit over de hoofdweg langs Hof bij Salzburg en terug naar Fuschl am See. 

3. Postalm via Hallein

112 km – 1.680 hoogtemeters

Deze mooie tocht voert ons naar Hallein en vooral langs het adembenemende stuwmeer Wiestal, waar we anders niet echt dichtbij komen. In

Hallein is een omweg naar de hoge kwaliteit distilleerderij de moeite waard. Let wel op met proeven of je zal deze rondrit niet tot een goed einde brengen.

Alle rondritten inclusief beschrijving en GPS-files vind je hier: https://www.komoot.de/user/mohrenwirt

Rennradregion Salzburger Land-Salzkammergut

Meer Nieuws

 • LINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAALLINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAAL
  Fietsen langs een kanaal kan een eentonige bezigheid zijn. Steeds maar rechtdoor en de blik op oneindig. Met andere woorden kilometers maken. Een andere mogelijkheid is om het kanaal als leidraad te nemen en links en rechts te kijken hoe men al fietsend het nuttige met het aangename kan combineren.
  Lees meer…
 • IN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTEIN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTE
  Even de grens passeren en je meteen in een andere wereld voelen? Dit is mogelijk wanneer men het plan opneemt om de ruim 100 kilometer lange "Fietsallee langs de Noordervaart" te gaan fietsen die deels door Nederland en deels door Duitsland voert. Hoe je het ook wendt of keert in beide landen zijn vele dingen toch weer net een tikkeltje anders. Of dat in positieve of negatieve zin is, mag ieder voor zich na thuiskomst uitmaken.
  Lees meer…
 • OP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETEROP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETER
  We verplaatsen ons naar Exeter de hoofdstad van het graafschap Devon (ook bekend onder de naam Devonshire) in het zuidwesten van Engeland. Dat doen we niet zomaar want het is bedoeling dat we er gaan fietsen. Van tevoren worden we over de fietsmogelijkheden in de regio ingepraat door mensen van Devon County Council. Natuurlijk vinden zij hun streek een optimaal fietsgebied.
  Lees meer…
Meer artikels