AL EENS IN ZUID-MORAVIË GEFIETST?

Met enige zekerheid is aan te nemen dat velen deze vraag ontkennend zullen beantwoorden. Anderen zullen zich wellicht afvragen waar ze dit gebied op de landkaart kunnen vinden. Reden genoeg naar het gebied ten zuiden van de Tsjechische stad Brno te gaan en vervolgens naar de grensstreek van Tsjechië en Oostenrijk. Een prachtig heuvellandschap ligt daar uitnodigend klaar voor elke fietser. Wij namen de proef op de som en doen verslag van enkele trips die we daar in de regio maakten. Nu is alvast te zeggen dat het smaakt naar meer.

Een stukje geschiedenis

Het huidige Tsjechië is nog een jong land. De staatkundige geschiedenis zit vrij complex in elkaar. Enkele hoofdlijnen: Nadat de gebieden tot het einde van Eerste Wereldoorlog tot Oostenrijk-Hongarije behoorden, sloten de Tsjechen en de Slowaken zich aaneen en richtten in 1918 de onafhankelijke republiek Tsjecho-Slowakije op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote gebieden door de Duitsers geannexeerd en de rest werd bezet. Na de oorlog werden de vele Duitsers uit het gebied verdreven en ging het land steeds meer deel uitmaken van het Oostblok. In 1948 vond een communistische staatsgreep plaatst en kwam er een communistische dictatuur. De zogenaamde Fluwelen Revolutie in 1989 maakte een einde aan de alleenheerschappij van de communistische partij en herstelde de democratie. Op 1 januari 1993 maakte Tsjechië zich los van de inmiddels opgeheven staat Tsjecho-Slowakije en trad in 1999 toe tot de Navo en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Vooral de jonge Tsjechen kijken niet te veel meer achterom en werken hard om hun land een plaats te geven in Europa. Lukas, één van die jonge Tsjechen en organisator van fietsreizen, heeft ons deel van zijn land laten zien.

Omgeving Lednice en Valtice

Vanuit het vliegveld in Praag belanden we na een lange autorit in de regio Zuid Moravië. Vanuit Lednice beginnen we met een verkenningstocht in een gebied dat in 1996 tot Unesco werelderfgoed is verklaard. Die kwalificatie heeft tweeërlei achtergrond. Enerzijds het landschappelijke aspect en anderzijds de immense gebouwen in de vorm van monumenten, triomfbogen, beeldhouwwerken enzovoorts die we hier aantreffen. Het gebied is jarenlang in bezit geweest van de vorsten van Liechtenstein (het mini-staatje tussen Oostenrijk en Zwitserland) en die hebben hier hun sporen achtergelaten! Bekijk eens de kastelen van Lednice en Valtice, waarvan de bouw vooral gebaseerd is op de bouwwerken van het niet zover verwijderde Wenen. Onder in het kasteel van Valtice kan men genieten van alle wijnen die in het Moravische gebied worden verbouwd. Bij de ingang krijg je een glas in de hand gedrukt en er kan onbeperkt worden geproefd uit de gereedstaande ontkurkte flessen.

Op het hoogste punt van het gebied staat op de Tsjechisch/Oostenrijkse grens ten westen van Valtice een enorme zuilengalerij: de zogenaamde “Kolonade na Rajstne” naar voorbeeld van Schönbrunn in Wenen. Het is een flinke klim om naar boven te fietsen maar je krijgt wel waar voor je geld. Vorst Johan de Eerste liet tussen 1810 en 1817 dit als een eerbetoon aan zijn vader en broer bouwen. Weer afdalend naar Valtice voert een fietsroute in de oostelijk gelegen bossen langs een aantal opmerkelijke bouwwerken. Johan de Eerste liet hier tussen 1810 en 1812 een triomfboog bouwen, nu bekend als “Rendez-Vous” of de Diana tempel (godin van de jacht). De Liechtensteinse vorst ontving hier zijn jachtgezellen. De boog is gebouwd naar Romeins voorbeeld. Het is teveel om allemaal te noemen, maar stop even verder nog even bij de “Chrám Tri Gracii” (de drie gratiën). Op een paar kilometer is heel veel te zien! En als klap op de vuurpijl is de wijnoogst in volle gang. Karrenvol druiven komen van de wijngaarden.

Omgeving Pavlov en Mikulov

De bordjes van fietsroute 5043 (de fietsbewegwijzering is uit de kunst) voeren ons vanuit Lednice via Bulhary naar de wijnstreek rondom het dorpje Pavlov. Om een schitterend uitzicht over de streek te hebben, moet vanaf het meer wel geklommen worden!Eenmaal op de top betaalt de inspanning zich dubbel uit. Het is hier een komen en gaan van fietsers!

In het dorp roepen de borden met de tekst “Bursak” de fietsers een halt toe. Bursak is de eerste wijn van het nieuwe seizoen. Er zit nog nauwelijks alcohol in, maar het bruist en smaakt als champagne. Een godendrank diein plastic limonade- en colaflessen per anderhalve liter wordt verkocht. Af en toe de dop er evenafdraaien, anders ploft de fles! Een andere manier is om met enkele personen de inhoud meteen soldaat te maken!Langs het meer met de fraaie naam van Vodní dílo Nové Mlýnyrijden we langs plaatsjes met voor ons onuitspreekbare namen het Novy Preròv om via de “Greenway Praha-Wien” (een lange afstandsfietsroute) naar Mikulov. Het wegdek van het deel van de route die we rijden is niet over naar huis te schrijven. Overigensgeldt die voor alle routes die we hebben gereden. Een mountainbike, een gravelfiets of iets wat daar op lijkt is het meest voor de hand liggende vervoermiddel! Mikulov is een alleraardigst plaatsje om de nacht door te brengen. Na het vertrek van deRussen is hetcentrum gerestaureerd,opgepoetst, geschilderd en noem maar op. Zeker een bezoek waard!

Nationaal Park Podyji

Na een verplaatsing naar Znojmo brengen we een bezoek aan dit nationaal park waar overigens ook de ietsroute “Greenway Praha-Wien” doorheen loopt. Bij Čížov fietsen we langs het enige in Tsjechië bewaarde deel van het voormalige IJzeren Gordijn. Kort gezegd: Indrukwekkend. In het park zijn er schitterende uitzichten in de diepe dalen en balanceren we een aantal malen “op het randje”. Aardig is dat je ineens weer voor een wijnstalletje staat waar je voor enkele kronen van de geneugten des levens kan genieten. Het is er druk met fietsers, dus stoppen we ook maar even! Vanaf hier rijden we parallel aan de Oostenrijkse grens naar ons einddoel Šatov. Na drie dagen fietsen zijn we verliefd geworden op Zuid-Moravië of Jižní Morava zoals de Tsjechen zeggen.

Text and photos: Teus Korporaal

Meer Nieuws

Meer artikels