Women Cycling Camp in de Allgäu

Bergen, meren en culturele hoogtepunten. De Allgäu in Beieren heeft werkelijk heel wat te bieden. Allgäu is een Zuid-Duitse streek, tussen Ulm en het Bregenzerwald en tussen het Bodenmeer en Garmisch-Partenkirchen. Vooral de fanatiekelingen van de racefiets treffen er dankzij het veelzijdige landschap met zijn gemakkelijke, middelzware en uitdagende routes een klein paradijs aan. Het smeekt er gewoon om verkend te worden.

Trainingskamp voor dames

Een heel speciaal kamp biedt het hotel aan voor vrouwelijke fietsers. In het midden van mei vindt namelijk het Women’s Cycling Camp plaats. Naast professionele begeleiding en training mogen de dames een gevarieerd randprogramma verwachten. Ze mogen zich verheugen op cursussen en aanbiedingen voor verschillende prestatieniveaus, zoals techniek-, interval- en stofwisselingstraining of het optimaal leren klimmen. Daarnaast worden workshops en voordrachten aangeboden en in een speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte worden nieuwe producten gepresenteerd. Hotel Sommer biedt een echt omvangrijk en interessant aanbod aan.

Wielerhotel Sommer

“Hartelijk welkom in de Allgäu!” Zo wordt men gewoonlijk begroet in hotel Sommer in Füssen. Bij gastheer Wolfgang Sommer merkt men het enthousiasme voor zijn functie als hotelier en voor zijn passie: wielrennen en mountainbiken. Hij en zijn familie hebben besloten een kwalitatief hoogwaardig aanbod voor wielrenners en mountainbikers aan te bieden. Daarbij horen hoteluitrusting voor fietsers en faciliteiten alsook Roadbike-tochten met ervaren gidsen en wielerkampen.
Bij het Allgäuer wielerkamp kan men uit vier verschillende periodes tussen juni en september kiezen. Bijzonder spannend zijn het seizoensvoorbereidingskamp en het marathonkamp. Dat laatste is de optimale voorbereiding op de wielermarathon Tannheimer Tal. Het kamp duurt acht dagen en bevat vijf begeleide fietstochten in twee prestatieklassen. De enthousiaste wielrenners worden daarbij persoonlijk aangevoerd door ‘wielrenprofi’ Markus Hess of hotelchef Wolfgang Sommer.

Op de racefiets

Direct vanaf hotel Sommer in Füssen begint de “burchtenrondrit”. Dat is een korte, maar pittige tocht die in ongeveer drie uur afgelegd kan worden. De route gaat eerst richting Hopfen waar men de eerste burchtruïne kan bewonderen. De Hopfer Burg op een heuvel hoog boven de Hopfensee biedt een prachtig uitzicht op de Ammergauer Alpen en de Tannheimer bergen. De locatie is uitstekend geschikt voor een korte fotostop. Van daar gaat het dan verder via Hopferau en Eisenberg tot Zell, waar men een zijsprong kan maken naar de Schloßbergalm en de burchtruïnes Hohen-Freyberg en Eisenberg. De burchtruïne Hohen-Freyberg is een van de grootste burchtruïnes van Beieren. Direct daarnaast ligt de ruïne Eisenberg. Dan gaat het verder richting Pfronten Meilingen waar men via een smalle, bochtige en steile weg naar boven rijdt tot de burchtruïne Falkenstein. De klim tussen Gasthof Schluxen en de grensovergang met Tirol is op een stuk van ongeveer vijfhonderd meter ongeasfalteerd, maar in wandeltempo toch goed te doen. De burchtruïne Falkenstein is de hoogste burchtruïne van Duitsland en tegelijkertijd ook het hoogte punt van de rondrit. Van hier geniet je van een prachtig uitzicht op het beneden liggende Tiroolse Vilstal met de ruïne Vilsegg, de volgende halte. Via Reutte rijden we ten slotte terug naar hotel Sommer in Füssen.

De Driepassenrondrit

Een ietwat uitdagende tocht is de “Driepassenrondrit”. Beginpunt is opnieuw hotel Sommer in Füssen. Van daar gaan we via drie passen en drie landen, namelijk Beieren in Duitsland en de twee Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol. Je mag er veeleisende stijgingsgraden en een prachtig Alpendecor verwachten. De eerste echte kuitenbijter wordt gevormd door de Jochpassstraße. Deze dient als opwarming. De tweede uitdaging is de Riedbergpass. Met zijn 1407 meter boven de zeespiegel is dit de hoogste berijdbare bergpas van Duitsland. Zijn hellingsgraad van soms 16% maakt deze pas ook echt wel pittig. Het laatste derde van de tocht wordt gewijd aan de Hochtannbergpas. Hij bevindt zich in Vorarlberg en scheidt de Allgäuer Alpen van het Lechquellengebergte. Op deze tocht rijd je grotendeels op secondaire wegen. Maar er zitten ook stukken tussen met meer verkeer. Op het einde van de tocht heb je 216 kilometer en 3100 hoogtemeters in de benen.

De keuze aan fantastische fietstochten in de Allgäu is veelzijdig. Ze gaan steil omhoog over Alpenpassen en heerlijk langs burchten en kastelen. Wie wil, kan ook langs één van de vele meren, zoals de Forggensee, fietsen en een sprong in het koele water wagen. Er zit een tocht bij voor iedereen. Een aanrader van formaat!

Voor meer informatie over fietsen door de Beierse Allgäu klik op www.allgaeu.de!

Wielerhotels in de Allgäu

Hotel Sommer www.hotel-sommer.de
Hotel Kaufmann www.hotel-kaufmann.de

Meer informatie voor een fietsvakanties vind je bij “Roadbike Holidays”: www.roadbike-holidays.com

 

Foto’s: ©Füssen Tourismus und Marketing / ©Sebastian Hofer / © women’s cycling camp

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels