Women Cycling Camp in de Allgäu

Bergen, meren en culturele hoogtepunten. De Allgäu in Beieren heeft werkelijk heel wat te bieden. Allgäu is een Zuid-Duitse streek, tussen Ulm en het Bregenzerwald en tussen het Bodenmeer en Garmisch-Partenkirchen. Vooral de fanatiekelingen van de racefiets treffen er dankzij het veelzijdige landschap met zijn gemakkelijke, middelzware en uitdagende routes een klein paradijs aan. Het smeekt er gewoon om verkend te worden.

Trainingskamp voor dames

Een heel speciaal kamp biedt het hotel aan voor vrouwelijke fietsers. In het midden van mei vindt namelijk het Women’s Cycling Camp plaats. Naast professionele begeleiding en training mogen de dames een gevarieerd randprogramma verwachten. Ze mogen zich verheugen op cursussen en aanbiedingen voor verschillende prestatieniveaus, zoals techniek-, interval- en stofwisselingstraining of het optimaal leren klimmen. Daarnaast worden workshops en voordrachten aangeboden en in een speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte worden nieuwe producten gepresenteerd. Hotel Sommer biedt een echt omvangrijk en interessant aanbod aan.

Wielerhotel Sommer

“Hartelijk welkom in de Allgäu!” Zo wordt men gewoonlijk begroet in hotel Sommer in Füssen. Bij gastheer Wolfgang Sommer merkt men het enthousiasme voor zijn functie als hotelier en voor zijn passie: wielrennen en mountainbiken. Hij en zijn familie hebben besloten een kwalitatief hoogwaardig aanbod voor wielrenners en mountainbikers aan te bieden. Daarbij horen hoteluitrusting voor fietsers en faciliteiten alsook Roadbike-tochten met ervaren gidsen en wielerkampen.
Bij het Allgäuer wielerkamp kan men uit vier verschillende periodes tussen juni en september kiezen. Bijzonder spannend zijn het seizoensvoorbereidingskamp en het marathonkamp. Dat laatste is de optimale voorbereiding op de wielermarathon Tannheimer Tal. Het kamp duurt acht dagen en bevat vijf begeleide fietstochten in twee prestatieklassen. De enthousiaste wielrenners worden daarbij persoonlijk aangevoerd door ‘wielrenprofi’ Markus Hess of hotelchef Wolfgang Sommer.

Op de racefiets

Direct vanaf hotel Sommer in Füssen begint de “burchtenrondrit”. Dat is een korte, maar pittige tocht die in ongeveer drie uur afgelegd kan worden. De route gaat eerst richting Hopfen waar men de eerste burchtruïne kan bewonderen. De Hopfer Burg op een heuvel hoog boven de Hopfensee biedt een prachtig uitzicht op de Ammergauer Alpen en de Tannheimer bergen. De locatie is uitstekend geschikt voor een korte fotostop. Van daar gaat het dan verder via Hopferau en Eisenberg tot Zell, waar men een zijsprong kan maken naar de Schloßbergalm en de burchtruïnes Hohen-Freyberg en Eisenberg. De burchtruïne Hohen-Freyberg is een van de grootste burchtruïnes van Beieren. Direct daarnaast ligt de ruïne Eisenberg. Dan gaat het verder richting Pfronten Meilingen waar men via een smalle, bochtige en steile weg naar boven rijdt tot de burchtruïne Falkenstein. De klim tussen Gasthof Schluxen en de grensovergang met Tirol is op een stuk van ongeveer vijfhonderd meter ongeasfalteerd, maar in wandeltempo toch goed te doen. De burchtruïne Falkenstein is de hoogste burchtruïne van Duitsland en tegelijkertijd ook het hoogte punt van de rondrit. Van hier geniet je van een prachtig uitzicht op het beneden liggende Tiroolse Vilstal met de ruïne Vilsegg, de volgende halte. Via Reutte rijden we ten slotte terug naar hotel Sommer in Füssen.

De Driepassenrondrit

Een ietwat uitdagende tocht is de “Driepassenrondrit”. Beginpunt is opnieuw hotel Sommer in Füssen. Van daar gaan we via drie passen en drie landen, namelijk Beieren in Duitsland en de twee Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol. Je mag er veeleisende stijgingsgraden en een prachtig Alpendecor verwachten. De eerste echte kuitenbijter wordt gevormd door de Jochpassstraße. Deze dient als opwarming. De tweede uitdaging is de Riedbergpass. Met zijn 1407 meter boven de zeespiegel is dit de hoogste berijdbare bergpas van Duitsland. Zijn hellingsgraad van soms 16% maakt deze pas ook echt wel pittig. Het laatste derde van de tocht wordt gewijd aan de Hochtannbergpas. Hij bevindt zich in Vorarlberg en scheidt de Allgäuer Alpen van het Lechquellengebergte. Op deze tocht rijd je grotendeels op secondaire wegen. Maar er zitten ook stukken tussen met meer verkeer. Op het einde van de tocht heb je 216 kilometer en 3100 hoogtemeters in de benen.

De keuze aan fantastische fietstochten in de Allgäu is veelzijdig. Ze gaan steil omhoog over Alpenpassen en heerlijk langs burchten en kastelen. Wie wil, kan ook langs één van de vele meren, zoals de Forggensee, fietsen en een sprong in het koele water wagen. Er zit een tocht bij voor iedereen. Een aanrader van formaat!

Voor meer informatie over fietsen door de Beierse Allgäu klik op www.allgaeu.de!

Wielerhotels in de Allgäu

Hotel Sommer www.hotel-sommer.de
Hotel Kaufmann www.hotel-kaufmann.de

Meer informatie voor een fietsvakanties vind je bij “Roadbike Holidays”: www.roadbike-holidays.com

 

Foto’s: ©Füssen Tourismus und Marketing / ©Sebastian Hofer / © women’s cycling camp

Meer Nieuws

 • LINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAALLINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAAL
  Fietsen langs een kanaal kan een eentonige bezigheid zijn. Steeds maar rechtdoor en de blik op oneindig. Met andere woorden kilometers maken. Een andere mogelijkheid is om het kanaal als leidraad te nemen en links en rechts te kijken hoe men al fietsend het nuttige met het aangename kan combineren.
  Lees meer…
 • IN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTEIN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTE
  Even de grens passeren en je meteen in een andere wereld voelen? Dit is mogelijk wanneer men het plan opneemt om de ruim 100 kilometer lange "Fietsallee langs de Noordervaart" te gaan fietsen die deels door Nederland en deels door Duitsland voert. Hoe je het ook wendt of keert in beide landen zijn vele dingen toch weer net een tikkeltje anders. Of dat in positieve of negatieve zin is, mag ieder voor zich na thuiskomst uitmaken.
  Lees meer…
 • OP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETEROP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETER
  We verplaatsen ons naar Exeter de hoofdstad van het graafschap Devon (ook bekend onder de naam Devonshire) in het zuidwesten van Engeland. Dat doen we niet zomaar want het is bedoeling dat we er gaan fietsen. Van tevoren worden we over de fietsmogelijkheden in de regio ingepraat door mensen van Devon County Council. Natuurlijk vinden zij hun streek een optimaal fietsgebied.
  Lees meer…
Meer artikels