WILLY VAN MALDERGHEM VEREEUWIGD IN GAVERE

Vijftig jaar geleden was de toenmalige Gaverling Willy Van Malderghem volgens het Franse l’Equipe Cyclisme Magazine “le roi des paves”. Hij was op 16 april 1972 immers dé bezieler van de natte en winderige 70ste editie van Parijs-Roubaix.

Alleen op kop

Op de beruchte kasseien in het Bos van Wallers ligt de renner van de ploeg Watney Avia plotseling op kop met de Fransen Alain Santy en Jean-Luc Molinéris. Die lossen één na één.  De maximale voorsprong van Willy bedraagt 2’35”. Dan slaat de pech toe, hij rijdt lek. Er blijft nog maar een marge van 1’00”over als hij weer vertrekt. Kort voor de laatste kasseistrook in Hem op 5 km voor de finish sluit Roger De Vlaeminck bij hem aan.  Willy rijdt dan al 60 km op kop.

Het noodlot slaat opnieuw toe

Hij klampt aan maar op die laatste kasseistrook hapert zijn ketting bij het schakelen door de modder en Willy verliest 5 meter, maar op een ontketende De Vlaeminck groeit dit gat razendsnel.  Tot op twee km voor de meet geeft hij alles wat er nog in zijn lichaam zit, maar toen André Dierickx hem voorbijrijdt geeft hij de moed op. Hij is compleet uitgeput. Op de wielerbaan spurten Barry Hoban en Willy Teirlinck hem ook nog voorbij. Uiteindelijk eindigt hij op de vijfde plaats op 2”36” van de winnaar Roger De Vlaeminck die toen met een voorsprong van 1”57” de eerste van zijn vier zeges behaalt.

Dat het een heroïsche editie was bleek wel uit het feit dat van de 160 gestarte renners er na 272,5 km slechts 49 de wedstrijd uitreden.

Muurschildering op het parcours van het BK tijdrijden

Gavere is de tegenwoordig in Zottegem wonende Willy niet vergeten. Aan de vooravond van het BK tijdrijden 2022 werd in de Vluchtenboerstraat net voor de rotonde een muurschildering van de hand van kunstenaar Michel Steppe onthuld die herinnert aan het moment dat Willy even de ‘koning der kasseien’ was.

Een mooier eerbetoon kan je 50 jaar na dato niet krijgen.

Meer Nieuws

Meer artikels