WAAROM INDOOR SPINNING ALS TRAINING?

Het is begin januari en de regen blijft met bakken uit de lucht vallen. Hoog tijd om na een rustperiode, welke reeds minstens een maand te lang duurt, terug de fiets op te springen. Maar de hemelsluizen staan nog steeds wagenwijd open en de temperatuur is ook helemaal niet aangenaam. Eerlijk gezegd zie ik er volledig tegenop om te gaan trainen maar met een karrenvracht aan tegenzin doe ik het toch.

Na een kort ritje van 45 km ben ik content van het toch maar weer gedaan te hebben, want indoorbiking thuis op de virtual reality vind ik eerlijk gezegd ook niet helemaal mijn ding.

Plots komt mijn vriendin, die mijn gemoed doorgronden kan als ikzelf nooit heb gekund, aandraven met het idee van indoor-spinning. Ze heeft zelfs een adresje op de kop getikt en we spreken af om op dinsdag avond daar naar toe te trekken. Zonder al te veel verwachting, eerder met het doel om de vriendin tevreden te stellen, ga ik mee voor een uurtje indoor cycling bij KineFit in Puurs …

Met Stages trainen op wattage

Verwonderd was ik reeds bij het betreden van de accommodatie, daar ik 25 fietsen van het merk Stages mooi opgesteld zag staan. Stages is algemeen gekend als de pionier van “training op wattage”, hedendaags de standaard in het professioneel wielrennen.

Ik werd hartelijk verwelkomd door Johan Moeyersons, eigenaar van KineFit en die avond lesgever van dienst. Na een heel mooi uitgezet verhaal van hoe en wat Indoor-Cycling bij KineFit betekent, werd in samenspraak mijn ideale zitpositie op deze mooie fietsen bepaald. Stilletjes aan begon mijn gemoed om te slaan naar motivatie om een zo best mogelijke prestatie neer te zetten, want alles wat ik op die fiets zal uitrichten, zal geregistreerd worden. Op het einde van de les zal ik een automatische analyse per mail krijgen van alles wat ik tijdens dit uurtje zogenaamde ‘ontspanning’ zal presteren.

Starten werd er gedaan met een paar leuke liedjes opwarming op eigen ritme. Maar dan weerklonk de stem van Johan, heel krachtig met de melding: “Muziek op ! Shift midden ! Weerstand, weerstand, weerstand …”.

Een volledige work-out voor lichaam en geest werd het vervolg, waarbij een schema op basis van wattage werd gevolgd. Alles is eenvoudig te volgen, daar er in de zaak drie grote schermen aanwezig zijn om de individuele prestatie nauwkeurig te zien/volgen aan de hand van de kleurindicatie in combinatie met de opgelegde omwentelingen per minuut.

Waar ik persoonlijk versteld van stond, was de total-work-out welke Johan op een fiets laat genereren. Door de oefeningen die je doet tijdens het fietsen worden de buikspieren, niet onbelangrijk bij het fietsen, aangesproken, alsook de arm- en borstspieren. Door middel van pomp-bewegingen die je doet op de fiets is dit echt een complete work-out voor het lichaam. Dit alles, in combinatie met het fietsen op het ritme van de muziek, laat de tijd voorbij vliegen.

Eerlijk … na een uurtje voelde ik dat het meer dan genoeg was geweest en dat recupereren nu op het programma zou komen. Natuurlijk wou ik als nieuweling niet onderdoen voor al dat fanatieke – ook vrouwelijke – geweld. Het scherm laat zien of je goed bezig bent ten opzichte van de anderen en scherpt ook wel een beetje het competitie gevoel aan in de groep. Het zorgt ervoor dat je echt wel het beste van jezelf wilt geven.

Training op basis van persoonlijke FTB

Indoor-cycling op basis van wattage en mits het juiste programma, kan heel veel betekenen in de opbouw tijdens de winterperiode naar een volgend seizoen. Het grote voordeel is dat alles is afgestemd op uw FTP “Functional Threshold Power”. Eenvoudig vertaald is dit de hoogste inspanning (wattage), welke je één uur kan volhouden. Op basis van jouw persoonlijke FTP, kan je perfect je wintertrainingen opbouwen en uitvoeren zoals het jou het best uitkomt. Stages is het bedrijf dat achter de vele successen van team Sky staat en de opvolging/analyse van uw training krijg je rechtstreeks van hen.

Conclusie

Het opvolgingssysteem helpt je om het beste uit jezelf te halen tijdens de donkere winteravonden. Het is nu al duidelijk dat indoortraining met Stages me conditioneel op een veel hoger niveau zal brengen. Dat het ook nog heel leuk was met een stevig groepsgevoel en ik al dansend op de fiets plots een ongelooflijke motivatie terug vond, verwonderde me nog het meest van al. Bij het begin van het seizoen gaan we dan ook knallen, dat weet ik wel zeker.

We will go 4 it!
Johan … dank voor deze nieuwe ongelofelijk leuke ervaring.
Ik kijk vanaf heden op een heel andere manier naar indoor cycling.

Text: Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

 • GENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUXGENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUX
  Eindelijk is er een complete reisgids over de Mont Ventoux. Deze mythische wielerberg staat bij heel veel wielertoeristen bovenaan hun bucketlist. Dat is de auteurs Toon Claes, internationaal bekend sportchirurg voor wie de berg geen geheimen meer heeft, en Dina Vercruyssen, die aan de voet van de berg een B&B heeft, ook niet ontgaan.
  Lees meer…
 • NIEUWE APP VOOR HET BEHEER VAN FIETSCLUBS “VF CLUBS” GOED ONTHAALDNIEUWE APP VOOR HET BEHEER VAN FIETSCLUBS “VF CLUBS” GOED ONTHAALD
  Op Velofollies werd een nieuwe fietsapp gelanceerd: vf Clubs. Het is een makkelijke én gratis app voor het beheer van fietsclubs.
  Lees meer…
 • L’ETAPE DENMARK IS EEN ‘MUST BE ON YOUR LIST’ CHALLENGEL'ETAPE DENMARK IS EEN ‘MUST BE ON YOUR LIST’ CHALLENGE
  Het Deense fietsevenement Hærvejsløbet - De Viking Gran Fondo is nu L'Etape Denmark by Tour de France. Een uitdagende en onvergetelijke rit door de mooie natuur en de geschiedenis van Denemarken die gereden wordt op 29 juni 2024. Er is een keuze uit vijf verschillende afstanden die allen van punt A naar punt B gaan. Je maakt een onvergetelijke rit over de natuurlijke heuvelrug die tijdens de laatste ijstijd door Jutland is gevormd.
  Lees meer…
Meer artikels