TADEJ POGAČAR OP DE VIERDE PLAATS ALLERTIJDEN

Vrijdag 19/01/24 plaatsten we hier op deze website het in Cyclelive Magazine 76 verschenen artikel, met de palmaressen tot aan de 24ste verjaardag van de grootste renners uit de geschiedenis van het wielrennen. Het uitgangspunt in dat dossier is het feit dat Remco Evenepoel vandaag 24 jaar wordt en wij legden de palmaressen - tot aan die 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar.

We kozen 61 grote namen uit verschillende tijdperken en verschillende landen en vergeleken ze. Over Eddy Merckx is er al genoeg geschreven en zijn uiteindelijke palmares is de maatstaf waaraan iedereen getoetst zal worden, tot er ooit iemand beter doet.

Dat er nu in het peloton enkele fenomenen rondrijden die wel eens dicht in de buurt van Eddy’s palmares zouden kunnen uitkomen, is een zegen voor het huidige wielrennen en vooral voor de talrijke wielerliefhebbers. Dat Remco Evenepoel de eerste achtervolger van de Kannibaal is, kan je in ons uitgebreid artikel lezen.

Vandaag zijn we aanbeland bij Tadej Pogačar de nummer vier uit onze ranking met 145 punten. Dat wij hem net vandaag brengen op Remco’s verjaardag is natuurlijk met voorbedachten rade, want we zijn er wel zeker van dat Remco zou kirren van plezier als hij deze Sloveen met huid en haar zou kunnen oppeuzelen dit seizoen. Wij zetten Tadej alvast op het verjaardagsmenu van Remco…

Voornaam: Tadej
Achternaam: Pogačar
Nationaliteit: Slovenië
Leeftijd: 25 jaar
Geboortedatum: 21-09-1998
Geboorteplaats: Komenda (Kamnik), Slovenië

"We zijn er zeker van dat Remco zou kirren van plezier als hij de Sloveen met huid en haar zou kunnen oppeuzelen."

Tadej is geboren en opgegroeid in Komenda, 20 km ten noorden van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Hij woont samen met zijn partner – de Sloveense profwielrenster Urška Žigart – in Monaco. Als jonge kerel was hij een grote fan van Alberto Contador die als zijn grote voorbeeld fungeerde.

Tadej Pogačar, Tour de France 2023, © UAETeamEmirates
Tadej Pogačar, Ronde van Vlaanderen 2023 © UAETeamEmirates

Over dit Sloveense wielerwonder zijn de laatste woorden nog niet geschreven. Het lijkt soms wel alsof alles wat hij doet nog maar een begin is van wat hij in zijn mars heeft. Hij bestormde de voorbije jaren het wielerfirmament als geen ander. Zelfs Remco Evenepoel – die in onze ranking toch beter scoort dan de Sloveen die op de vierde plaats eindigde – deed dit niet met zoveel bravoure. In 2019 werd hij professioneel wielrenner bij UAE Team Emirates. Pogačar brak in dat jaar door bij het grote publiek door op 20-jarige leeftijd derde te worden in de Vuelta. In 2020 werd hij de op één na jongste winnaar ooit van de Tour de France. In die Ronde van Frankrijk verbaasde Pogačar de wielerwereld door, na de negende en de vijftiende etappe, ook de tijdrit op de voorlaatste dag te winnen. In die rit zette hij een achterstand van 57 seconden om in een voorsprong van 59 seconden. Daarmee zadelde hij zijn landgenoot Primož Roglič op met een enorme kater. Tadej werd meteen ook de jongste Tourwinnaar sinds Henri Cornet in 1904.

"Van dit Sloveense wielerwonder hebben we lang nog niet alles gezien"

Als specialist in het rondewerk won Pogačar al tweemaal de Ronde van Frankrijk en behaalde hij elf ritzeges. Ook in het klassieke werk is hij een absolute wereldtopper. Het hierbij vermelde palmares tot 24 jaar is ondertussen op indrukwekkende manier nog aangevuld met o.a. een tweede Ronde van Lombardije,  Parijs-Nice, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en drie ritten in de Tour de France. Door een val in Luik-Bastenaken-Luik 2023 bleven we – en tot nu toe nog altijd – op onze honger zitten voor een echt duel met Remco Evenepoel. In 2024 zal het waarschijnlijk eindelijk tot die clash komen. Hopelijk zien we inderdaad beide uitzonderlijke talenten in topvorm tegen mekaar strijden in enkele ééndagswedstrijden én de Tour de France. Het wordt smullen geblazen dan.

Tadej Pogačar, Ronde van Vlaanderen 2023 © UAETeamEmirates

Vergelijkingen met Eddy Merckx

Tadej Pogačar wordt door velen als de huidige beste renner ter wereld beschouwd.

Cyrille Guimard, één van de rivalen van Merckx in de jaren ’70 en later sportdirecteur van Greg LeMond, Lucien Van Impe, Laurent Fignon en Bernard  Hinault, vertelde nog voor Tadej aan zijn tweede Tour begon, dat Pogačar boven het niveau van zowel Merckx als Hinault stond. Ook Merckx zelf zei na de tweede Tourwinst van Tadej dat hij de Sloveen beschouwde als ‘de nieuwe Kannibaal’. “Als hem niets overkomt, kan hij zeker meer dan vijf keer de Tour de France winnen”, aldus Merckx.

Tot daar de speculaties en vergelijkingen. Wij gingen in onze analyse uit van het vergaarde palmares van voor de 24ste verjaardag en dan zien we dat zowel Tadej als Remco in dezelfde generatie, beiden een indrukwekkende lijst op een al even indrukwekkende manier bij mekaar hebben gereden.

In elk geval plaatsen ook wij Pogačar zeker even hoog op de talentladder als Evenepoel, misschien zelfs nog een trapje hoger. Maar wie zal het meest en het langst de focus en de volledige motivatie behouden? In elk geval deed Pogi er na zijn 24ste verjaardag al een flinke schep bovenop. Zal ook Remco dit jaar zijn aantal grote overwinningen verder kunnen aanvullen op die manier? De toekomst zal uitwijzen hoe het totale palmares van beide heren eruit zal zien na hun carrière.

Wij zijn in elk geval erg benieuwd!

 

Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

Meer artikels