PETER SAGAN – SHOWMAN OP ÉÉN WIEL/TWEE WIELEN

Vandaag zijn we aanbeland bij een geweldig renner die tonnen respect verdient en niet alleen om zijn palmares. Peter Sagan die samen met Bernard Hinault de 5de plaats op deze ranking in neemt, was de voorbije 13 jaar zoveel meer voor het wielrennen dan een uitzonderlijk goed wielrenner.

Voornaam: Peter
Achternaam: Sagan
Nationaliteit: Slowakije
Leeftijd: 34 jaar
Geboortedatum: 26-01-1990
Geboorteplaats: Zilina (Zilina), Slowakije

Peter Sagan heeft net afscheid genomen als actief wegrenner. Het peloton verliest hiermee het prototype van de moderne en toekomstige wielrenner. Met in totaal 121 UCI-zeges, 7x groene trui in de Tour waarmee hij absolute recordhouder is, 3x wereld kampioen, 1x winst in Ronde van Vlaanderen, 1x Parijs-Roubaix, 3 x Gent-Wevelgem, 1x E3 Prijs Harelbeke, 1x GP Montreal en 2x GP Quebec heeft hij net één van de meest indrukwekkende carrières van de 21ste eeuw afgesloten.

Wat goed is komt snel

Al van bij de jeugd bleek Sagan heel veelzijdig te zijn. Hij was zowel in het veldrijden, het mountainbiken als in het wegwielrennen erg succesvol. Zo werd hij in 2008 bij de juniores zowel Slowaaks kampioen op de weg als in het veld en werd Europees en wereldkampioen mountainbiken. Na amper een seizoen bij de beloften stapte hij op 19-jarige leeftijd over naar de profs. En ja, wat goed is komt snel. Peter was pas 20 geworden toen hij in 2010 al meteen twee ritten in Parijs-Nice won.

Fromme en Sagan (links) © Ruud de Backer

Zijn eerste Tour in 2012

Toen Sagan aan zijn eerste Tour de France begon was hij nog een 22-jarige relatieve onbekende Slovaakse wielrenner. Op dat moment was het Mark Cavendish die nog volop de meester van de sprint was. Maar al in de tweede etappe won hij de sprint bergop na een heuvelachtige etappe. Twee dagen later won hij wéér, door op de hellende aankomststrook de overige punchers los uit het wiel te rijden. Vanaf dat moment liet hij de groene trui niet meer los en verstevigde zijn positie zelfs door in de zesde etappe de massasprint in Metz te winnen. Zijn reeks van zeven groene truien – enkel onderbroken door een uitsluiting in de Tour van 2017 – was op fenomenale wijze vertrokken.

Nadien wist hij nog negen etappes te winnen wat zijn totaal ritoverwinningen in de Tour op twaalf bracht. Hij won ook twee ritten in de Giro en vier ritten in de Vuelta.

Ook in de klassiekers was het snel bingo. In 2013 won hij zijn eerste Gent-Wevelgem. In die wedstrijd zou hij ook in 2016 en 2018 nog op het hoogste schavotje staan. In 2016, won hij ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, schreef hij in 2018 op zijn naam. Maar misschien wel zijn meest indrukwekkende reeks was het winnen van drie wereldtitels op een rij 2015, 2016 én 2017. Daarmee kwam hij in het rijtje met Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx en Oscar Freire, echter geen van hen kon de drie titels op een rij veroveren.

Showman op twee wielen

Naast zijn geweldige palmares zal Peter Sagan ons vooral bijblijven als een echte showman op een tweewieler. Entertainen was dan ook zijn drijfveer. Hij werd een uniek figuur dat op zijn manier geen voorganger kende door de combinatie van topprestaties en entertainment. Op vlak van marketing, omgang met de pers, sponsors en het bespelen van publiek is hij een trendsetter geweest. Denk maar aan zijn zegegebaren, grapjes en doordenkertjes om een topic aan te kaarten.

In het begin van zijn carrière zagen sommigen in Sagan een tweede Merckx, wat – met alle respect voor de Slowaak – toch een stukje te hoog geprezen was.

Ook daar was Sagan erg nuchter in. Zijn antwoord op vragen die in die richting gingen was dan ook steevast: “Ik wil niet de tweede Eddy Merckx zijn. Ik wil de eerste Peter Sagan zijn”, iets waar hij dan ook met verve in geslaagd is. Peter Sagan zal voor altijd één van de meest attractieve renners uit de geschiedenis zijn.

Vergelijking met Evenepoel

Sagan was een uitzonderlijk figuur die met niemand te vergelijken viel. Wat we echter wel kunnen leren uit het onderstaande palmares, is dat Remco Evenepoel 50 punten meer dan Sagan bij mekaar heeft gefietst op die leeftijd. Dat toont volgens ons nog maar eens aan hoe sterk de prestatie van Evenepoel op die leeftijd wel niet is.

Dat Peter Sagan nog eventjes doorgaat als mountainbiker is een zaligheid voor alle sportliefhebbers. Op die manier kunnen we nog even genieten van het uitzonderlijke talent en de technische vaardigheden van deze topatleet.


Text: Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels