RIDE GREEN GIRO

Steeds duurzamer - voor het zevende achtereenvolgende jaar zal de Giro d ‘Italia 'groen rijden'. De Giro is zo het enige wielerevenement van wereldklasse met een lage milieu-impact als één van de kernprioriteiten. Ride Green, het duurzaamheidsproject dat erop gericht is om de gebieden waar de renners doorfietsen, te beschermen door middel van gescheiden afvalinzameling, werd in 2016 opgezet.

Het heeft tot doel de effecten van de passage van de Corsa Rosa te verminderen door een correct beheer van de afvalstromen die worden geproduceerd door de race, met behulp van een traceerbaarheidssysteem. Met de hulp van meer dan 200 vrijwilligers en tal van lokale bedrijven, ook gecoördineerd door de ERICA-coöperatie, wordt het afval dat op de verschillende locaties wordt geproduceerd, verzameld op speciale ecologische eilanden die op strategische punten van elke fase zijn geplaatst, en vervolgens naar recycling gestuurd om terug te worden gebracht in de productiecyclus.

In dit proces komt de steun van de gemeenten die de start en finish van de etappes van de race organiseren, die fungeren als tussenpersoon voor de promotie van het initiatief en een effectief toezicht garanderen dat de Giro d ‘Italia in staat stelt zich op het internationale toneel te plaatsen als een steeds meer groen evenement. De Giro wil de principes van duurzaamheid alom verspreiden en zo het publiek, lokale besturen, partners en alle betrokken atleten steeds bewuster maken. Aan het einde van elke editie worden de meest actieve en best presterende plaatsen in de bloemetjes gezet. In 2021 stonden de startgemeenten Lanciano (95,26%), Mileto (94,33%) en Castrovillari (93,64%) op het groene podium.

Er werd in totaal maar liefst ruim 46.000 kilo afval ingezameld, waarvan 85% gescheiden en afgevoerd voor recycling. Gescheiden afvalinzameling, recycling van materialen, prestatiemeting en bewustmaking van het publiek vormen dus de primaire doelstellingen van het Ride Green Giro d ‘Italia-project.

Giro-E

Daarnaast is er ook het initiatief van de Giro-E. Dit is het etappe-evenement met elektrisch ondersteunde fietsen dat amateurwielrenners op dezelfde dagen en de wegen van de Corsa Rosa, meeneemt naar een unieke en professionele ervaring. Een e-bike-ervaring waarbij de deelnemers, verdeeld in teams op hun e-bike, een deel van het parcours van de etappes van de Giro afleggen.

Meer Nieuws

 • EEN VAT VOL UITDAGENDE FIETSROUTES VANUIT HOF VAN KALENBERGEEN VAT VOL UITDAGENDE FIETSROUTES VANUIT HOF VAN KALENBERG
  Een fietsvakantie of -weekend organiseren met de vriendenkring of de fietsclub en de hechte band ervaren en versterken van de ganse groep vinden velen geen gemakkelijke onderneming. En toch is het niet zo moeilijk om de ideale formule te vinden om de banden van uw fietsgroep nog sterker te smeden. De sleutel ligt in het huren van een alles biedend vakantiehuis, waar iedereen de passie voor de fiets ten volle kan beleven.
  Lees meer…
 • DE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRANDDE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRAND
  De alombekende Coll de Rates in de regio rond Calpe stond dit weekend in lichterlaaie als gevolg van een uit de hand gelopen verbranding van tuinafval. Niet minder dan 800 ha zijn afgebrand.
  Lees meer…
 • GENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUXGENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUX
  Eindelijk is er een complete reisgids over de Mont Ventoux. Deze mythische wielerberg staat bij heel veel wielertoeristen bovenaan hun bucketlist. Dat is de auteurs Toon Claes, internationaal bekend sportchirurg voor wie de berg geen geheimen meer heeft, en Dina Vercruyssen, die aan de voet van de berg een B&B heeft, ook niet ontgaan.
  Lees meer…
Meer artikels