RIDE GREEN GIRO

Steeds duurzamer - voor het zevende achtereenvolgende jaar zal de Giro d ‘Italia 'groen rijden'. De Giro is zo het enige wielerevenement van wereldklasse met een lage milieu-impact als één van de kernprioriteiten. Ride Green, het duurzaamheidsproject dat erop gericht is om de gebieden waar de renners doorfietsen, te beschermen door middel van gescheiden afvalinzameling, werd in 2016 opgezet.

Het heeft tot doel de effecten van de passage van de Corsa Rosa te verminderen door een correct beheer van de afvalstromen die worden geproduceerd door de race, met behulp van een traceerbaarheidssysteem. Met de hulp van meer dan 200 vrijwilligers en tal van lokale bedrijven, ook gecoördineerd door de ERICA-coöperatie, wordt het afval dat op de verschillende locaties wordt geproduceerd, verzameld op speciale ecologische eilanden die op strategische punten van elke fase zijn geplaatst, en vervolgens naar recycling gestuurd om terug te worden gebracht in de productiecyclus.

In dit proces komt de steun van de gemeenten die de start en finish van de etappes van de race organiseren, die fungeren als tussenpersoon voor de promotie van het initiatief en een effectief toezicht garanderen dat de Giro d ‘Italia in staat stelt zich op het internationale toneel te plaatsen als een steeds meer groen evenement. De Giro wil de principes van duurzaamheid alom verspreiden en zo het publiek, lokale besturen, partners en alle betrokken atleten steeds bewuster maken. Aan het einde van elke editie worden de meest actieve en best presterende plaatsen in de bloemetjes gezet. In 2021 stonden de startgemeenten Lanciano (95,26%), Mileto (94,33%) en Castrovillari (93,64%) op het groene podium.

Er werd in totaal maar liefst ruim 46.000 kilo afval ingezameld, waarvan 85% gescheiden en afgevoerd voor recycling. Gescheiden afvalinzameling, recycling van materialen, prestatiemeting en bewustmaking van het publiek vormen dus de primaire doelstellingen van het Ride Green Giro d ‘Italia-project.

Giro-E

Daarnaast is er ook het initiatief van de Giro-E. Dit is het etappe-evenement met elektrisch ondersteunde fietsen dat amateurwielrenners op dezelfde dagen en de wegen van de Corsa Rosa, meeneemt naar een unieke en professionele ervaring. Een e-bike-ervaring waarbij de deelnemers, verdeeld in teams op hun e-bike, een deel van het parcours van de etappes van de Giro afleggen.

Meer Nieuws

 • CYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSENCYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSEN
  Dat Cyclis Bike Lease innoverend is was al duidelijk toen het in 2014 pionier werd in fietsleasing. Het bedrijf toont zich nu alweer van zijn vernieuwende kant door als eerste fietsleasebedrijf op de proppen te komen met een eigen vloot aan vervangfietsen. Dit gloednieuwe project wordt eerst leven ingeblazen binnen Limburg, waarna het uitgebreid zal worden naar alle klanten tegen het einde van 2023.
  Lees meer…
 • RIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUTRIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUT
  Bij een kampioenentrui hoort een speciale fiets. Daarom ging Ridley meteen na de nieuwe Europese titel van Michael Vanthourenhout aan de slag in de eigen lakkerij.
  Lees meer…
 • EEN FOTO IN DE INBOXEEN FOTO IN DE INBOX
  Soms belanden er berichten en foto’s in je inbox die je na lezing eerst maar eens opslaat omdat het interessant is en om er later eventueel mee aan de slag te kunnen gaan. Een lid van onze tourclub is internationaal vrachtwagenchauffeur.’s Zondagsmorgens tijdens onze wekelijkse rit vraag ik hem steevast waar hij de afgelopen week is geweest. Het antwoord is dikwijls: “Een rit naar Zuid-Frankrijk en daar lossen, vervolgens naar Italië om te laden en dan weer terug naar Nederland”. Het is net als op de fiets: kilometers maken!
  Lees meer…
Meer artikels