READY TO GET DUSTY AND DIRTY?

„Nomen est Omen“ - de naam zegt het al! Vier toeristische regio's in de Tiroler Außerfern hebben hun krachten gebundeld in Gravel.Tirol. Hierdoor is de grootste grindregio in de meest westelijke provincie van Oostenrijk ontstaan. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er op gravel gefietst over heuvels en dalen door de Alpen.

Dat zijn tochten naar onze smaak!

Vooral voor al die fietsers onder ons die houden van een beetje avontuur en stof is dit een ideale fietsbestemming. En voor degenen die graag over (hun) grenzen gaan. Want in de nieuwe regio Gravel.Tirol kun je de gebaande paden verlaten en je in de outback wagen. In het wilde, romantische en uitdagende achterland van de Alpen van de op twee na grootste provincie van Oostenrijk, ben je weg van alles en iedereen en volledig één met de natuur. Het samenwerkingsverband van de vier toeristische regio’s Lechtal, Reutte Nature Park Region, Tannheimer Tal en de Tiroler Zugspitz Arena in het Tiroolse Außerfern brengt veel afwisseling onder de brede wielen. De regio loopt royaal langs de Duits-Beierse grens van de Zugspitze naar Lech, Füssen en Oberjoch en biedt momenteel een selectie van 18 gevarieerde tochten. Zomeer eventjes meer dan 22.000 hoogtemeters en 1.000 km gravelplezier in totaal. Van uitdagend tot panoramisch.

"Meer dan 22.000 hoogtemeters en 1.000 km gravelplezier"

Bergen, dalen, passen, meren: een regio gemaakt voor gravelbiken

De graveltochten leiden langs de grens door een indrukwekkend panorama van de Ammergau naar de Lechtaler en Allgäuer Alpen. Het wilde alpenlandschap nodigt uit om ontdekt te worden. De mix van de indrukwekkende natuur van de Tiroolse Außerfern, de traditionele Tiroolse levenswijze en de goed ontwikkelde routes maken de nieuwe regio tot een absolute top-grindbestemming in de Alpen. Gravel lijkt hier de natuurlijke valuta bij uitstek te zijn. Dat komt omdat de Tiroler Außerfern landschappelijk zeer afwisselend is. Het is gewoon kitscherig mooi op tochten langs meren en almen, fris en open op het zes uur durende dalcircuit en adrenalinevol op de pasovergangen in het Tannheimer Tal.

Eén familie – vier karakters

Elk van de vier regio’s heeft een heel eigen karakter onder de fietshelm en brengt decennialange fietservaring met zich mee. Ver weg van de drukte betovert het alpenlandschap van het Tiroolse Lechtal met kristalheldere bergmeren, brede grindbanken en uitgestrekte bosgebieden. Gewoonten en tradities spelen een belangrijke rol tussen de Lechtaler en Allgäuer Alpen. Maar ook hier wordt het genot, zowel in de maag als in het zadel, niet verwaarloosd. In de regio Natuurpark Reutte gaat het er origineel en dicht bij de natuur aan toe. Gekenmerkt door het op één na grootste meer van Tirol, de Plansee, en de rivier de Lech, één van de laatste wilde rivieren in Europa, is de regio het middelpunt voor tochten in de Alpen.

Ook de natuur in het Tannheimer Tal, het Tiroolse hoogdal tussen de Allgäuer Alpen en de Tannheimer Gruppe, dat zich in drie richtingen opent, is ongerept en wild. Het dal, dat al jaren bekend staat als topbestemming voor wielertoeristen en renners, wordt ook wel het “mooiste hoogdal van Europa” genoemd. Hier fiets je tussen idyllische alpenweiden en steile bergtoppen.

Last but not least zijn het uitzicht en de pittige paden in de uitdagende en wildromantische Tiroler Zugspitz Arena. Hier is de blik altijd omhoog gericht naar de imposante Zugspitze. Waar normaal gesproken alleen mountainbikers zich uitleven, maken nu ook gravelavonturiers gravelpaden onveilig. Het is er genieten van de flow-ervaring met de wind in het gezicht en de zon als een trouwe gezel aan je zijde. Altijd met de imposante Zugspitze in zicht!

Veel grind in de Außerfern

Bij het gravelbiken in Gravel.Tirol verleg je niet alleen grenzen, je doet het letterlijk: In het Tannheimer Tal bijvoorbeeld voert de Vilstalrunde je over bijna 35 km asfalt- en grindpaden helemaal naar buurland Duitsland, Beieren om precies te zijn. Langs de Vils voert de route gravelbikers door het Vilstal, langs de noordkant van de Vilsschlucht over de Kappler Berg en door het Engetal terug naar het startpunt in Grän. En natuurlijk komt de grootste berg van Duitsland, de Zugspitze, ook aan bod op één of twee van de tochten.

Onze conclusie:

Er is nauwelijks een betere manier denkbaar om de vier grensoverstijgende toeristische regio’s van de Tiroler Außerfern in één keer te leren kennen dan op de nieuwe Gravel. Tirol-routes.

Are u ready to get dusty & dirty?

Meer info over deze  fietsbestemming en Bikehotels:
Gravel.Tirol
roadbike-holidays.com

Fotos: © s´FotoStudio by Dominik Somweber

Meer Nieuws

 • FALL IN S-LOVE-NIA – FIETSEN OP DE WEG EN GRAVEL TUSSEN DE KARAWANKEN EN DE KARSTFALL IN S-LOVE-NIA - FIETSEN OP DE WEG EN GRAVEL TUSSEN DE KARAWANKEN EN DE KARST
  Ongerepte natuur, weelderige, groene bossen en wegen met weinig verkeer, dat is Slovenië. Af en toe vlak, maar meestal van de heuvels tot het hooggebergte – of andersom - op prachtige wegen door het land van Tadej Pogačar en Primož Roglič.
  Lees meer…
 • ONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALTONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALT
  Op geschiedenis- en cultuurjacht gaan in Duitsland, hoe doe je dat? Op de (elktrische) fiets natuurlijk! De fiets is gewoonweg het perfecte vervoersmiddel om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te rijden, je fiets op slot te doen, een shot ongekende cultuur en geschiedenis in je op te nemen en weer verder te fietsen.
  Lees meer…
 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
Meer artikels