OP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETER

We verplaatsen ons naar Exeter de hoofdstad van het graafschap Devon (ook bekend onder de naam Devonshire) in het zuidwesten van Engeland. Dat doen we niet zomaar want het is bedoeling dat we er gaan fietsen. Van tevoren worden we over de fietsmogelijkheden in de regio ingepraat door mensen van Devon County Council. Natuurlijk vinden zij hun streek een optimaal fietsgebied.

Het blijft echter het best om een en ander zelf in de praktijk te ervaren. Wij (een groep internationale journalisten) worden voorzien van nieuwe huurfietsen en kunnen er op uittrekken om de Exe Estuary Trail te gaan verkennen.

Exeter

Het beeld van de stad met circa 120.000 inwoners wordt beheerst door de St. Peter kathedraal. De prachtige kerk overleefde de Tweede Wereldoorlog toen het oude stadscentrum liefst 18 keer door de Duitse Luftwaffe werd gebombardeerd waardoor het grootste deel van het oude centrum verloren is gegaan. Na de oorlog kwam er veelal nieuwbouw voor in de plaats. In de stad begint de 26 mijl lange Exe Estuary Trail. Deze nagenoeg autovrije fietsroute verbindt Exeter met Exmouth, waar de rivier uitkomt in de zee. Zelf noemt men de route one of the Devons’s flagships routes. In de zomermaanden zo wordt ons verteld, wordt the trail door 2000 fietsers per dag gebruikt. Wij zien er overigens tijdens onze rit op de eerste oktober (gelukkig) aanmerkelijk minder passeren. Het fietsparcours cirkelt dwars door een beschermd natuurgebied. De route is een onderdeel van het National Cycle Network nr. 2 die over een afstand van 359 mijl langs de Engelse zuidkust de verbinding is tussen Dover in Kent en St. Austell in Cornwall. Tevens vormt de route een onderdeel van het Engelse deel van de Tour de Manche. Door de stad loopt de rivier de Exe waarnaar de route is genoemd. Liz Holloway van Devon County Council zal ons de komende uren de weg wijzen door haar regio en ons van bijzonderheden op de hoogte brengen.

Onderweg

Het is even vreemd op links te fietsen, maar dat zijn hier nu immers de verkeersregels! Kwestie van even aanpassen. Omdat we hier zijn om zoveel mogelijk informatie te krijgen en vooral te kunnen fotograferen wordt er regelmatig gestopt en dan staat de gehele club toch weer schots en scheef over het fietspad! Door de goede bewegwijzering met blauwe borden is het nauwelijks mogelijk om verkeerd te rijden, hoewel het natuurlijk altijd interessant kan zijn om even een zijweg in te slaan. De gemiddelde fietser zal niet achterover vallen van de afstand van de trail, maar daar is het niet om te doen. Geniet vooral van de rust van het landschap en de dorpen, de haventjes waar de vissers bezig zijn met werkzaamheden aan hun boten, de vogels en zo veel meer. Het is vooral de kleinschaligheid die het hem doet. En wat ook heel belangrijk is de versterking van de inwendige mens. Gelegenheid genoeg in sfeervolle etablissementen die aan de buitenzijde veelal zijn voorzien van prachtige uithangborden. Die borden alleen al zouden een onderwerp kunnen zijn om langs de Exe te trekken. Wie geen zin meer heeft om te fietsen stapt op één van de veerbootjes die over de rivier varen of strijkt neer op een terras. Zo worden wij bij het Turf Hotel (prachtig gelegen aan de rivier) verrast met Devon Cream Tea. Ons wordt geleerd in welke volgorde je op een cakegebakje de cream en de jam moet aanbrengen. Of het dan wel of niet iets aan de smaak afdoet of je eerst de jam of eerst de cream legt, betwijfelen we. Wat we wel zeker weten; het is om van te smullen.

Vanzelfsprekend is het mogelijk om vanuit Exeter nog veel meer met de fiets te ondernemen. De diverse websites wijzen letterlijk en figuurlijk de weg!

Text and photo: Teus Korporaal

Meer Nieuws

 • LINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAALLINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAAL
  Fietsen langs een kanaal kan een eentonige bezigheid zijn. Steeds maar rechtdoor en de blik op oneindig. Met andere woorden kilometers maken. Een andere mogelijkheid is om het kanaal als leidraad te nemen en links en rechts te kijken hoe men al fietsend het nuttige met het aangename kan combineren.
  Lees meer…
 • IN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTEIN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTE
  Even de grens passeren en je meteen in een andere wereld voelen? Dit is mogelijk wanneer men het plan opneemt om de ruim 100 kilometer lange "Fietsallee langs de Noordervaart" te gaan fietsen die deels door Nederland en deels door Duitsland voert. Hoe je het ook wendt of keert in beide landen zijn vele dingen toch weer net een tikkeltje anders. Of dat in positieve of negatieve zin is, mag ieder voor zich na thuiskomst uitmaken.
  Lees meer…
 • OP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETEROP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETER
  We verplaatsen ons naar Exeter de hoofdstad van het graafschap Devon (ook bekend onder de naam Devonshire) in het zuidwesten van Engeland. Dat doen we niet zomaar want het is bedoeling dat we er gaan fietsen. Van tevoren worden we over de fietsmogelijkheden in de regio ingepraat door mensen van Devon County Council. Natuurlijk vinden zij hun streek een optimaal fietsgebied.
  Lees meer…
Meer artikels