OP AVONTUUR IN HET ERZGEBIRGE

De naam alleen al klinkt als avontuur. Het Ertsgebergte staat immers synoniem voor schatgravers, mijnwerkers en motorrijders. Het middelgebergte in de Duitse deelstaat Saksen, dat sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, verrast met geologische en historische hoogtepunten langs wegen met weinig verkeer. Het unieke cultuurlandschap aan de Duits-Tsjechische grens serveert racefietsers een gevarieerd menu op een metalen schotel. Het signature gerecht onder de racefietstochten is de Stoneman Miriquidi Road.

De beroemdste route in het Ertsgebergte beslaat 290 kilometer, 4.900 hoogtemeters, 13 zware hellingen en twee landen. De Stoneman Miriquidi Road wordt niet voor niets als extreem uitdagend beschouwd en combineert een eeuwenlange mijntraditie met de sportieve erfenis van de mijnbouwregio. Lang voor de fietsers domineerden mijnwerkers de grensoverschrijdende mijnstreek. We hoeven niet ondergronds om ons fortuin te zoeken, maar gaan gewoon het 290 kilometer lange netwerk van paden op dat zich dwars door de Tsjechische Eger Graben en over de kam van het Ertsgebergte uitstrekt. Of stap van het asfalt op een stoffig gravelavontuur. Het leven van een fietser is soms hard en veeleisend, net als het leven van een mijnwerker vroeger. Maar in plaats van goud, zilver en platina gaan wij voor de Stoneman, de BLOCKLINE of de Kamm Tour.

Maar naast die uitdagingen is het ook meer dan de moeite waard om wat dieper te graven in de geschiedenis en cultuur. Want de fascinerende 150 km lange berggrens tussen Duitsland en Tsjechië, die zich uitstrekt van de westgrens van Saksen tot de Elbe, zit vol met eeuwenlange mijnbouwgeschiedenis en zelfs ook een tientallen jaren wielergeschiedenis. De mijnstreek Erzgebirge/Krušnohoří, die lang werd beschouwd als het centrum van de mijnbouw in Europa, staat sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

"Hier vestigde Robert Petzold een waanzinnig record. Hij overwon 22.622 hoogtemeters in 24 uur"

Alles voor racefietsers: Stoneman Miriquidi Road

Als serieuze racefietser kun je niet “Erzgebirge” zeggen zonder “Stoneman Miriquidi Road” te zeggen. Want deze tocht is het summum. Ongeveer 5.000 racefietsers zijn tot nu toe de Erzberg Challenge aangegaan; bijna 4.000 officiële finishers hebben hun naam toegevoegd aan de digitale “Wall of Fame”. Het unieke parcours voert in drie etappes van het bekende wintersportoord Altenberg naar Oberwiesenthal: door het Tsjechische hoogveen omlaag naar de zonnige Egergraben, van kasteel Klösterle langs de Eger en over de opvallende steile helling van het Erzgebirge omhoog naar de 1.243 m hoge Keilberg (Klínovec). Ga verder langs de legendarische controleposten Fichtelberg (1.214 m) en Bärenstein (897 m). Dan gaat het terug naar Altenberg. In Altenberg kunnen avonturiers dan zelf “ondergronds” gaan in enkele showmijnen en de traditionele “bergschreeuw” van het Ertsgebergte beoefenen – maar alleen als ze daadwerkelijk erts vinden!

© Olaf Ludwig
© lifeCYCLE - Martin Donath

Wereldrecord

Hier fiets je trouwens ook op wereldrecordpaden, want rond de controlepost Holzhau vestigde Stoneman en Race Across the Alps-kampioen Robert Petzold een waanzinnig record. Hij overwon 22.622 hoogtemeters in24 uur. Hierme vestigde hij op 30 juli 2016 een nieuw wereldrecord op de tot 18 procent steile helling.

Van het asfalt af: Gravelbiken in het Erzgebirge

De 170 km lange Erzgebirge Vogtland bergtocht, die van Altenberg naar Klingenthal leidt, zou ook een vaste start op de Erzberg bucketlist moeten zijn. Gravelbikers daarentegen zullen hun geluk vinden op de BLOCKLINE: de 140 km met 2.770 hoogtemeters over indrukwekkende stuwmeren door het oosten van het Erzgebirge kan in één dag of in drie lussen worden voltooid.

© Albrecht Dietze
© Olaf Ludwig

Als je de Blockline rondrit of het bergavontuur Stoneman Miriquidi Road met deskundige lokale ondersteuning wilt beleven, dan is Hotel Am Kurhaus de perfecte plek voor jou: Het hotel staat volledig in het teken van de renners. Hotelmanager Beat Bünzli is zelf een enthousiaste wielerfanaat. Zijn begeleide tochten door het Ertsgebergte zijn uniek in deze regio. Zijn twee fietsgidsen Olaf en Mario kennen elk hoekje en elke steen. Daarna ontspannen de gasten zich met kruidenstempelmassages en Shirodahara-voorhoofdolie in het eerste Ayurveda-centrum van Saksen. Eén ding is zeker: de mijnwerkers van het Erzgebirge zouden hier nooit van gedroomd hebben.

BESTEMMING
erzgebirge-tourismus.de

HOTEL
am-kurhaus.com

MEER HOTELS EN REGIO’S OP
roadbike-holidays.com

© Olaf Ludwig

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels