ONGEWONE FIETSAVONTUREN IN KOROŠKA

Het is hier eigenlijk veel te mooi in Koroška - in het UNESCO Karavanke Geopark, het groene Pohorje en de Drava Vallei - om ondergronds te gaan fietsen. Maar toch gaan we het doen, want het is een unieke ervaring die we niet willen missen. Maar voor we ondergronds gaan, willen we toch al het moois bovengronds ook even verkennen.

Sloveense Alpen

De regio Koroška in de Sloveense Alpen wordt beschouwd als hét mekka voor mountainbikers in Slovenië bij uitstek – geen wonder want het weelderig groene zuidelijke Alpenlandschap biedt talloze mogelijkheden voor mountainbikers met een gezonde drang voor ontdekking. Het Karawanken Geopark, het eerste grensoverschrijdende mountainbikepark in Slovenië, biedt talloze MTB-mogelijkheden: De tochten leiden over grindwegen, bos-, veld- en karrensporen, hoog naar alpine bergtoppen of diep onder de grond. Naast spectaculaire singletrails zoals de Berry Line (1,3 km|150 m|medium), kun je ook het eerste MTB-park van Slovenië – het Bike Park Kope – ontdekken tijdens een mountainbikevakantie in de belangrijkste bikeregio van Slovenië. En dan is er natuurlijk het legendarische Jamnica single trail park – een klein paradijs van in totaal 20 km aan trails- evenals het MTB ZONE Bikepark Petzen met een 11 km lange flow trail van een klasse apart.

"Hoewel dit een van de kleinste regio's van Slovenië is, geeft het de meest diverse en rijke indrukken!"

Verlaten paden op de grens tussen Slovenië en Oostenrijk

De tochten voeren meestal over verlaten paden die ooit werden gebruikt door herders, jagers, soldaten en mijnwerkers, door ongerepte valleien die worden gekenmerkt door witte kalksteenbergen en dichte bossen. Enduro-rijders en e-mountainbikers moeten zeker het gebied rond het idyllische bergdorpje Ribniško Pohorje bezoeken, waar de Black Peak E-Bike een onvergetelijke e-bike ervaring biedt op in totaal negen gemarkeerde mountainbikeroutes van verschillende moeilijkheidsgraden. Met een lengte van meer dan 500 kilometer kan de Pohorje regio alleen worden verkend of onder begeleiding van ervaren gidsen met een beetje elektrische rugwind. Er is ook een goed gemarkeerd fietspadennetwerk van meer dan 1.000 km door de hele regio – soms over asfalt, soms dwars door het land en bergop over bospaden en grindwegen. Het populaire 510 km lange Drau-fietspad loopt ook over 145 km van Oostenrijk door Slovenië en de regio Koroška, voordat het verder gaat naar Kroatië. Een van de MTB-highlights is het Jamnica single trail park, dat samen met de naburige Oostenrijkse MTB-zone, Bike Park Petzen de traditionele locatie van de Enduro World Series is en indruk maakt met zijn all mountain en enduro natuurpaden.

© Tobias Köhler
© Tobias Köhler

Familie fietsgebied Kope

Als je graag verblijft bij gepassioneerde mountainbike-experts en regionale kenners – en wie doet dat niet? – dan raden we ook het Familyhotel Bike Area Kope – Lukov Dom aan. Het door een familie gerunde fietshotel ligt ook midden in de ongerepte natuur in het Family Bike Area Kope en biedt daarom het perfecte startpunt voor fietstochten door Koroška. Als je hier je kamp opslaat, ligt het Kope-fietspark op een steenworp afstand – hier kun je met de stoeltjeslift omhoog, het avontuur in en via de trails door het bos weer naar beneden. Veel sprongen, plezier en adrenaline inbegrepen. Als je het gebied door en door wilt leren kennen, moet je een begeleide fietstocht maken met Primoz Tertinek. De vriendelijke hotelmanager van de Lukov Dom, kent niet alleen de regio op zijn duimpje, maar is ook een gepassioneerde fietsgids. Primoz kan terugkijken op 20 jaar ervaring en organiseert samen met zijn eigen gidsen tochten door de regio voor zijn gasten – ongeacht of ze zich aangetrokken voelen tot de berg, de vallei of zelfs ondergronds in een open mijn.

"De Black Hole Trail heeft terecht het label »Slovenia Unique Experiences« verkregen"

Ondergrondse schoonheid in de Sloveense Alpen

De Black Hole Trail is een nieuwe ervaring en mentale uitdaging, zelfs voor de meest ervaren mountainbikers. Je fietst immers niet elke dag ondergronds door de onderwereld van Petzen, van de ene kant van de berg naar de andere. De route loopt ongeveer 5 km en 150 hoogtemeters door de verlaten tunnels van de Mežica-mijn – langs de grens tussen Slovenië en Oostenrijk. Er zijn een paar technisch uitdagende secties die je onder de knie moet krijgen (te voet indien nodig) – en je zult af en toe je koplampen recht moeten zetten. Als je ogen eenmaal gewend zijn aan de duisternis, zijn de uitzichten over de eindeloze zwarte hallen adembenemend. De Black Hole Trail, die sinds 2023 terecht het label “Slovenia Unique Experiences – Recommended by Slovenian Tourist Board” heeft gekregen, kan alleen onder begeleiding van een gids worden afgelegd.

© Tomo Jesenicnik
© Tomo Jesenicnik

DE TRAIL
Jamnica Trail Park: (17 km | 500 m | niveau /gemiddeld) Het trail park is een klein paradijs van prachtige trails. Het is gemakkelijk om de natuurlijke paden onder de knie te krijgen en je kunt altijd even pauzeren in het Ecohotel. Koros.

Bestemming
koroska.si/de

Overnachten bij een gespecialiseerd fietshotel
Bikebase Ecohotel Koros
mtbpark.com

Familyhotel Bike Area Kope – Lukov Dom
kope.si

Meer fietshotels en -regio’s
bike-holidays.com

© Tobias Köhler

Meer Nieuws

 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
 • DE ALTMARK – EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURGDE ALTMARK - EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURG
  Fietsen heeft vele dimensies en Cyclelive Magazine staat als eerste in de rij om het ganse spectrum volledig tot zijn recht te laten komen. Sommige streken zijn perfect om een karrevracht aan uitdagingen af te vinken. Soms is een regio perfect voor de MTB en/of gravelbike terwijl een andere plaats dan weer perfect is voor de die-hard racefietser.
  Lees meer…
 • DE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMINDE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMIN
  De Zuid-Tiroolse laagvlakte rond Tramin is een hotspot voor asfaltvreters. De gevarieerde natuur en typisch Zuid – Tiroolse athmosfeer brengt je in een andere wereld. Rond Tramin, Kurtatsch, Margreid en Kurtinig ligt een prachtige cuvée om te ontdekken met de racefiets.
  Lees meer…
Meer artikels