MTB-AVONTUREN IN HET BREGENZERWALD

In het Bregenzerwald bike je tussen een mix van bergen, bossen en typische huisjes, waar oude en nieuwe, traditionele houtbouw en modern design elkaar ontmoeten. Hier is fietsen ook een mix van steile beklimmingen, afmattende bergtochten met ontspannen ritten door het traditionele cultuurlandschap van de 23 dorpen in het Bregenzerwald. Tussen het bos en de bewoonde wereld barst de regio in Vorarlberg van het fietsplezier met meer dan 460 kilometers aan mountainbike paden. Dus, haal diep adem, geniet en spring op je mountainbike!

In de 4-landenhoek, wordt het Bregenzerwald gekenmerkt door zijn geconcentreerde MTB-mogelijkheden op relatief klein terrein. Hier in het Westen van Oostenrijk zullen trailrijders en toerliefhebbers hun hartje ophalen. Het Bregenzerwald biedt immers niet alleen 460 kilometer aan gemarkeerde MTB-routes in alle moeilijkheidsgraden, maar ook puur natuur, onontdekte hoekjes en een eindeloze hoeveelheid bos daartussen. Tochten langs de Bregenzerache, over de Schreiberesattel of als je wil naar het MTB-parcourscentrum in Au-Schoppernau. Hier fiets je te midden van de rust en ongerepte natuur van de bergen. Hier vind je geen massa’s bikers – in plaats daarvan kun je alleen op pad voor pittige beklimmingen of pleziertochten met authentieke inzichten in de regionale levensstijl en de traditionele Alpenkeuken. Hier ook stort de legendarische Diedamskopf Trail zich naar beneden in het dal. Bij de downhill komen de bescheidenheid en verstandige terughoudendheid van de inwoners uit het Bregenzerwald, goed van pas. De Signature Trail mag alleen met een gids van de Bregenzerwald Bike Academy worden gereden.

"Hier fiets je te midden van de rust en ongerepte natuur van de bergen."

360° uitzicht vanaf de Diedamskopf

De kenmerkende trail van de regio is een echt exclusieve natuurbelevenis in het hart van de Allgäuer Alpen, omdat hij alleen kan worden bereden onder begeleiding van een gids van de Bregenzerwald Bike Academy. Dit maakt de route tot een uniek avontuur met een 360° panorama van het alpiene cultuurlandschap van de Allgäu tot de Arlberg en de Silvretta. Het 360° uitzicht vanaf de 2.090 m hoge top over de bergen van Vorarlberg is indrukwekkend en creëert een gevoel van ontzag. Het Bodenmeer is vanaf hier net zo herkenbaar als de Lechtaler Alpen. Het pad, dat hoog boven Au en Schoppernau troont, leidt naar beneden in het dal met veel afwisseling. De 70 extra hoogtemeters van het bergstation naar de top van de Diedamskopf mag je niet missen voor je aan de afdaling begint. Hier kun je genieten van een compleet panorama rondom en je gedachten de vrije loop laten voordat je afdaalt naar het dal. Nu ga je op en neer in langere en kortere bochten, en langs steeds wisselende uitzichten op het Vorarlbergse berglandschap. Het vloeiende natuurpad loopt door het wilde bos, over weiden en grind – het gaat allemaal om het genieten van elk moment, het intens beleven en af en toe even stilstaan.

Op de Mitterdiedamsalpe kunnen mountainbikers die geïnteresseerd zijn in culinaire hoogstandjes een kijkje nemen in de traditionele kaaskeuken en genieten van regionale lekkernijen onder het genot van een rustieke snack. Een beetje kaas en spek, zelfgebakken brood – meer heb je hier niet nodig.

Het is een goed gevoel om te weten waar de ingrediënten van het eten dat je verorbert vandaan komen! Ook hier, net als op de Diedamskopftrail, telt kwaliteit in plaats van kwantiteit. Gematigd genieten van de natuur in plaats van ongecontroleerde drukte. Alleen al deze exclusiviteit maakt van de Diedamskopf Trail een echte bucketlist-kandidaat.

De trails zijn tijdloos in het bos

Maar er is veel meer in het Bregenzerwald dan de legendarische Diedamskopf. Op de 4-landenhoek gaat het al snel over de grenzen heen. We fietsen rond het Bodenmeer naar Duitsland, Zwitserland en het Vorstendom Liechtenstein. Indrukwekkende uitzichten op de buurlanden inbegrepen. De keuze aan tochten laat niets te wensen over. Er is de prachtige Schoppernau/Diedamskopf – Neuhornbachhaus Tour, evenals de populaire Schreibersattel Tour of de Bregenzerwald klassieker Mellau/Kanisfluh. Het MTB-parcourscentrum Au-Schoppernau biedt ook afwisseling met gezinsvriendelijke basis en uitdagingen van alle niveau‘s tot aan de zwarte jumpline. Of je nu spelenderwijs je rijtechniek wilt verbeteren of gewoon plezier wilt maken: tussen het trailcentrum en de pump track in Mellau hangt MTB-enthousiasme in de lucht! Rust en zuivere boslucht zijn hier aan de orde van de dag. Haal diep adem, voel de tijdloosheid van het woud en geniet!

BESTEMMING
bregenzerwald.at

TRAIL
De Diedamskopf torent boven Au en Schoppernau uit. Vanaf het bergstation van de kabelbaan leidt het pad naar de top en terug naar de start van de trail. Het biken van de singletrail is alleen toegestaan onder begeleiding van een gids van de Bregenzerwald Bike Academy.

KENNIS
De Bregenzerwald & Großes Walsertal-Gastenkaart biedt je alle mogelijke informatie – inclusief bergbanen, bussen & sportmogelijkheden. De Bregenzerwald fietsbus (lijn R1) neemt fietsers & fietsen mee.

TIP
Het Bregenzerwald Kaashuis in Andelsbuch heeft ongeveer 60 verschillende soorten harde, halfharde, verse en zachte kaas gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk én een restaurant. Op zondag wordt ter plekke kaas gemaakt.

BESTE TIJD VOOR EEN BEZOEK
Mei – oktober

De beste FIETSHOTELS in de regio
Hotel Rössle****, Au im Bregenzerwald, roessle-au.at
Hotel Alpen Post****, Au im Bregenzerwald, alpenhotel-post.com

MEER HOTELS EN REGIO’S OP
bike-holidays.com

Fotos: © David Karg

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels