LAURENT FIGNON EEN FIGUUR VOOR DE EEUWIGHEID

Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer twaalf uit onze ranking Laurent Fignon.

Voornaam: Laurent
Achternaam: Fignon
Nationaliteit: Frankrijk
Leeftijd: Overleden op 31-08-2010
Geboortedatum: 12-08-1960
Geboorteplaats: Parijs, Frankrijk
Bijnaam: Le Professeur

Laurent Fignon, geboren op 12 augustus 1960 in Montmartre, Parijs, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten in de wielerwereld. Fignon kwam als een komeet het profpeloton binnen gedonderd in het begin van de jaren 80. Hij maakte zijn professionele debuut als wielrenner in 1982. Al snel viel hij op door zijn onconventionele stijl, gekenmerkt door zijn bril, paardenstaart en aanvallende manier van rijden. Zijn echte doorbraak op het wereldtoneel kwam er al in 1983, toen Fignon als 22-jarige de Tour de France domineerde en de gele trui naar Parijs bracht. Hij won in Dijon de 50 km lange individuele tijdrit, en toonde tijdens die Tour ook zijn uitzonderlijke talent in het hooggebergte. Zijn overwinning leverde hem het label van wielertalent buiten categorie.

"Zo'n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan"

In de Tour van 1984 won hij als 23-jarige renner voor de tweede keer op rij en bevestigde zijn status als een van de groten in het wielrennen. Velen dachten op dat moment dat hij de Tour meer dan vijf keer ging winnen en een nieuw record zou gaan vestigen. Het bleef uiteindelijk echter bij die twee Touroverwinningen.

Dramatisch was de afloop van de memorabele Tour de France 1989. Zijn naam zal voor eeuwig met die Tour en de afloop daarvan verbonden zijn. In deze thriller van formaat werd hij nipt verslagen door Greg LeMond in de laatste tijdrit, met slechts acht seconden verschil. De tijdrit in Parijs werd legendarisch, door de uitslag, maar ook door alles wat er rond het materiaal en de fietsen te doen was. Het was daar dat LeMond voor de eerste keer met het triatlon stuur reed waaraan hij de winst te danken had. Het verlies van Fignon met acht seconden, is tot op heden nog steeds het kleinste verschil in de geschiedenis van de Tour de France.

Naast de Tour de France boekte Fignon nog verschillende successen in andere prestigieuze races. Zo won hij de Giro d ‘Italia in 1989, werd hij twee keer winnaar van Milaan-San Remo (1988 en 1989) en won de Waalse Pijl in 1986. Hij kwam in negen Tourritten als eerste over de meet, won drie etappes in de Giro en twee in de Vuelta. Zijn agressieve rijstijl, bereidheid om risico’s te nemen en zijn uitgesproken look, maakten van hem een van de meest memorabele figuren uit de wielerwereld.
Buiten de fiets stond Fignon bekend om zijn intellect en persoonlijkheid. Na zijn afscheid als professioneel wielrenner zette hij zijn carrière voort als wielercommentator en schreef hij verschillende boeken, waarin hij inzichten deelde over zijn ervaringen en perspectieven op de sport.

Monument Fignon in Creteil

Helaas werd het leven van Laurent Fignon veel te vroeg beëindigd toen hij op 31 augustus 2010, op 50-jarige leeftijd, bezweek aan alvleesklierkanker/longkanker. Ondanks zijn vroegtijdige dood blijft de erfenis van Fignon voortleven als een symbool van veerkracht, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Er valt heel wat inspiratie te putten uit de opmerkelijke carrière van Laurent Fignon. Zijn impact op de sport, zowel op als naast de fiets, zorgen ervoor dat zijn naam voor altijd een prominente plaats zal houden in de geschiedenis van het wielrennen.

José De Cauwer over die bewuste Tour van 1989

José De Cauwer was in 1989 sportdirecteur van winnaar Greg Lemond en was zelf nauw betrokken bij de ontknoping. Later kwam hij – als commentator voor de Belgische nationale zender – Fignon nog regelmatig tegen, maar die ontmoetingen bleken niet zo hartelijk te zijn.

“Zo’n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan”, vertelde José De Cauwer in 2019 tijdens de talkshow Vive le vélo op de Belgische zender VRT. “Op de dag van de eerste tijdrit ben ik om 7u30 ‘s ochtends op de deur van de juryvoorzitter gaan kloppen. Die zei dat het goed was en stuurde me duidelijk geïrriteerd door het vroege uur weer weg. Het was natuurlijk net wat wij wilden, want dankzij het triatlonstuur en de meer aerodynamische houding hield LeMond later in die Tour, Fignon van zijn derde Tourzege. Laurent heeft me jarenlang scheef aangekeken, alsof ik hem iets aangedaan had en we spraken eigenlijk niet met mekaar. Maar in de Tour van 2010 tijdens de WK-finale Nederland-Spanje stond hij plots recht kwam naar me toe en nam hij me vast. “Het is goed geweest”, sprak hij. Toen wist hij al dat hij ging sterven. Een poosje later is hij overleden.” Aldus een geëmotioneerde De Cauwer in Vive le vélo.

Monument Fignon in Creteil

Fotos: © Teus Korporaal

Meer Nieuws

 • HOOFDREDACTEUR PATRICK VAN GANSEN MET ZIJN EIGEN KIJK OP DEZE TOUR DE FRANCEHOOFDREDACTEUR PATRICK VAN GANSEN MET ZIJN EIGEN KIJK OP DEZE TOUR DE FRANCE
  Het is rustdag in de Tour. Negen ritten lang werden we in de ban gehouden van een veelbelovend gevecht tussen de beste renners van de wereld. Voor de start hoopten we dat het na de horrorcrash in het Baskenland, alsnog – en voor de eerste keer - een open strijd met deze vier grote favorieten voor één oppergaai zou worden.
  Lees meer…
 • TOUR DE FRANCE KOORTS – CLASH DER TITANENTOUR DE FRANCE KOORTS - CLASH DER TITANEN
  Bij de bekendmaking van de Tour de France 2024 had iedereen meteen de mond vol over de enorme strijd die er zou komen tussen de fenomenen Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primož Roglič. De laatste drie gingen in de Ronde van het Baskenland echter zwaar tegen de grond en zagen hun geplande voorbereiding meteen serieus in het water vallen.
  Lees meer…
 • BEVEILIGING VAN WIELERMATERIAAL BIJ TOPTEAMS IS EEN WARE UITDAGINGBEVEILIGING VAN WIELERMATERIAAL BIJ TOPTEAMS IS EEN WARE UITDAGING
  Toprenners en het materiaal waarmee ze rijden zijn een ongekende aantrekkingspool voor wielerliefhebbers en fans. Maar jammer genoeg heeft niet iedereen die rond de wielerteams hangt goede bedoelingen. Zo trekken Mathieu van der Poel als wereldkampioen, Jasper Philipsen en hun ploeggenoten net als de vedetten uit andere teams een pak aandacht.
  Lees meer…
Meer artikels