LAURENT FIGNON EEN FIGUUR VOOR DE EEUWIGHEID

Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer twaalf uit onze ranking Laurent Fignon.

Voornaam: Laurent
Achternaam: Fignon
Nationaliteit: Frankrijk
Leeftijd: Overleden op 31-08-2010
Geboortedatum: 12-08-1960
Geboorteplaats: Parijs, Frankrijk
Bijnaam: Le Professeur

Laurent Fignon, geboren op 12 augustus 1960 in Montmartre, Parijs, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten in de wielerwereld. Fignon kwam als een komeet het profpeloton binnen gedonderd in het begin van de jaren 80. Hij maakte zijn professionele debuut als wielrenner in 1982. Al snel viel hij op door zijn onconventionele stijl, gekenmerkt door zijn bril, paardenstaart en aanvallende manier van rijden. Zijn echte doorbraak op het wereldtoneel kwam er al in 1983, toen Fignon als 22-jarige de Tour de France domineerde en de gele trui naar Parijs bracht. Hij won in Dijon de 50 km lange individuele tijdrit, en toonde tijdens die Tour ook zijn uitzonderlijke talent in het hooggebergte. Zijn overwinning leverde hem het label van wielertalent buiten categorie.

"Zo'n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan"

In de Tour van 1984 won hij als 23-jarige renner voor de tweede keer op rij en bevestigde zijn status als een van de groten in het wielrennen. Velen dachten op dat moment dat hij de Tour meer dan vijf keer ging winnen en een nieuw record zou gaan vestigen. Het bleef uiteindelijk echter bij die twee Touroverwinningen.

Dramatisch was de afloop van de memorabele Tour de France 1989. Zijn naam zal voor eeuwig met die Tour en de afloop daarvan verbonden zijn. In deze thriller van formaat werd hij nipt verslagen door Greg LeMond in de laatste tijdrit, met slechts acht seconden verschil. De tijdrit in Parijs werd legendarisch, door de uitslag, maar ook door alles wat er rond het materiaal en de fietsen te doen was. Het was daar dat LeMond voor de eerste keer met het triatlon stuur reed waaraan hij de winst te danken had. Het verlies van Fignon met acht seconden, is tot op heden nog steeds het kleinste verschil in de geschiedenis van de Tour de France.

Naast de Tour de France boekte Fignon nog verschillende successen in andere prestigieuze races. Zo won hij de Giro d ‘Italia in 1989, werd hij twee keer winnaar van Milaan-San Remo (1988 en 1989) en won de Waalse Pijl in 1986. Hij kwam in negen Tourritten als eerste over de meet, won drie etappes in de Giro en twee in de Vuelta. Zijn agressieve rijstijl, bereidheid om risico’s te nemen en zijn uitgesproken look, maakten van hem een van de meest memorabele figuren uit de wielerwereld.
Buiten de fiets stond Fignon bekend om zijn intellect en persoonlijkheid. Na zijn afscheid als professioneel wielrenner zette hij zijn carrière voort als wielercommentator en schreef hij verschillende boeken, waarin hij inzichten deelde over zijn ervaringen en perspectieven op de sport.

Monument Fignon in Creteil

Helaas werd het leven van Laurent Fignon veel te vroeg beëindigd toen hij op 31 augustus 2010, op 50-jarige leeftijd, bezweek aan alvleesklierkanker/longkanker. Ondanks zijn vroegtijdige dood blijft de erfenis van Fignon voortleven als een symbool van veerkracht, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Er valt heel wat inspiratie te putten uit de opmerkelijke carrière van Laurent Fignon. Zijn impact op de sport, zowel op als naast de fiets, zorgen ervoor dat zijn naam voor altijd een prominente plaats zal houden in de geschiedenis van het wielrennen.

José De Cauwer over die bewuste Tour van 1989

José De Cauwer was in 1989 sportdirecteur van winnaar Greg Lemond en was zelf nauw betrokken bij de ontknoping. Later kwam hij – als commentator voor de Belgische nationale zender – Fignon nog regelmatig tegen, maar die ontmoetingen bleken niet zo hartelijk te zijn.

“Zo’n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan”, vertelde José De Cauwer in 2019 tijdens de talkshow Vive le vélo op de Belgische zender VRT. “Op de dag van de eerste tijdrit ben ik om 7u30 ‘s ochtends op de deur van de juryvoorzitter gaan kloppen. Die zei dat het goed was en stuurde me duidelijk geïrriteerd door het vroege uur weer weg. Het was natuurlijk net wat wij wilden, want dankzij het triatlonstuur en de meer aerodynamische houding hield LeMond later in die Tour, Fignon van zijn derde Tourzege. Laurent heeft me jarenlang scheef aangekeken, alsof ik hem iets aangedaan had en we spraken eigenlijk niet met mekaar. Maar in de Tour van 2010 tijdens de WK-finale Nederland-Spanje stond hij plots recht kwam naar me toe en nam hij me vast. “Het is goed geweest”, sprak hij. Toen wist hij al dat hij ging sterven. Een poosje later is hij overleden.” Aldus een geëmotioneerde De Cauwer in Vive le vélo.

Monument Fignon in Creteil

Fotos: © Teus Korporaal

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels