KRONPLATZ – DE KONING VAN DE DOLOMIETEN

In Zuid-Tirol, wacht je een mountainbikegebied van wereldklasse. De Kronplatz is het legendarische middelpunt, het Kronplatz Bike Park is de polsslag van het downhillavontuur. Hier liggen de legendarische singletrails - de levensaders van de berg naar het dal - met de mogelijke afslagen naar de wilde en romantische zijdalen. Hier bepalen de natuur en de trails, het ritme van onze hartslag terwijl we onderweg zijn in de MTB-regio Kronplatz.

Natuurlijk zijn er veel verschillende manieren om deze MTB-regio te benaderen. Voor ons is er echter maar één plaats die ons als bergverslaafde mountainbikers, kan bevredigen; de top van de befaamde Kronplatz.

Zodra we aangekomen zijn op onze bestemming, stappen we de kabelbaan op en gaan we rechtstreeks naar de top – of het nu vanuit Olang, Gassl, Reischach of de Furkelpas is doet er niet toe. Het is voor elke fanatiekeling hetzelfde; we willen de top van de berg zien. Eenmaal boven kun je diep ademhalen, je blik 360° over de Dolomieten laten dwalen, oude bekenden zoals de Marmolada en de Drie Pieken begroeten en dan naar het museum gaan.

"Eenmaal boven kun je diep ademhalen, je blik 360° over de Dolomieten laten dwalen."

Dat lees je goed, ja! Want hier op 2.275 meter boven zeeniveau zorgen twee unieke bergmusea voor de juiste mindset. Zowel het legendarische Messner Mountain Museum Corones als het LUMEN Fotomuseum brengen ons direct in de fascinatie van de bergen. Dit zorgt meteen voor een respectvolle ontmoeting met het UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten. Op het plateau van de top, met het zicht op de bleke bergen en de groene alpenweiden van het Pusterdal – en meteen ook het indrukwekkende panorama op de Alpen – leggen we onze mountainbikedoelen automatisch hoger. De bike-bucketlist van de Kronplatz staat dus al na enkele uren vol! En het is heerlijk gevarieerd.

© Tobias Köhler
© Moritz Hübner

Is het programma dan enkel volgepropt met spectaculaire trails?

Neen, zeker niet, want deze MTB-vakantieregio ligt immers op slechts een steenworp afstand van het culturele en culinaire centrum van Bruneck. Dus mag en zal een beetje alpien-mediterrane stadsflair natuurlijk niet ontbreken op het programma van deze mountainbikevakantie. Maar eerst gaan we op zoek naar enkele adrenalineshots!

Vier MTB-gebieden onder één kroon

De vier mountainbikegebieden – MTB Area Antholz, Skills Park Cir in St. Vigil, Kids Area Panorama en het nieuwe MTB Skill Area in Olang – vind je hier allemaal onder één dak. Hier kun je je techniek en vaardigheden verbeteren voordat je je waagt aan de Dolomietenpaden en alpiene tochten. De Pustertal fietsroute – de 105 km lange hoofdfietsroute die het gigantische fietspadennetwerk tussen Oost-Tirol, Zuid-Tirol en Trentino verbindt – is ook een goede plek om te beginnen. Het is een geweldige manier om de unieke en wildromantische zijdalen te leren kennen, zoals de Braies-vallei, de Casies-vallei of de Anterselva-vallei. Hier zeggen de vossen en de hazen elkaar nog welterusten, tikken de klokken langzamer en groeten de mountainbikers elkaar. Vertragen in het Zuid-Tiroolse natuurlandschap gaat bijna als vanzelf.

35 MTB-routes – 17 downhilltracks – 3 natuurparken

Maar nu willen we echter versnellen! En zo begint de zoete lijdensweg van de keuze in het Bike Approved Area Nature and Trail. Naast de pittoreske dorpjes Kiens, Bruneck, Olang en St. Vigil zijn er niet minder dan 35 (!) mountainbikeroutes en 17 down-hill tracks in het Bike Park Kronplatz en drie natuurparken om te ontdekken. Eén daarvan is het legendarische natuurpark Fanes-Sennes-Braies, dat zich uitstrekt over de Braiesvallei met het meer van Braies tot aan Dobbiaco en de Alta Badia.

Als je energie wilt besparen, gebruik dan de vijf liften en/of de elektrische ondersteuningsmogelijkheden met de e-bike. Talrijke oplaadpunten voor e-bikes, berghutten en herbergen zorgen ervoor dat je tijdens je ontdekkingstochten niet zonder energie komt te zitten.

© Norman Bielig
© Tobias Köhler

Met Hans & Franz het dal in

De MTB-highlights volgen elkaar op en zijn te talrijk en divers om op te noemen. Maar de meest tot de verbeelding sprekende is natuurlijk de favoriete singletrail van elke Zuid-Tiroolse liefhebber, de Herrnsteig. De alpine single trail-klassieker van 9 km en 1.300 hoogtemeters op de Kronplatz, met zijn twee zeer populaire varianten Hans & Franz, behoort tot eenieders hoogtepunten. Ook de Gassl Trail (6,3 km en 883 hoogtemeters) en de Dragon Trail (2 km en 178 hoogtemeters) zijn niet te missen in de Kronplatz-regio. Op de twee kortere singletrails kunnen ook beginners hun Dolomieten sporen verdienen – en gevorderden kunnen gewoonweg veel downhill plezier beleven!

En als je na dit alles nog een hoger doel nodig hebt, kun je voor de absolute kroning gaan. Waag je kans om als koning op de troon te gaan zitten! Neem dan deel aan de KronplatzKing MTB Marathon op 31 augustus 2024. Ook op die manier kom je dichter bij de Kronplatz MTB-regio. En zoals altijd is de start hoog op de top van de Kronplatz op 2.275 meter hoogte.

© Tobias Köhler

Meer Nieuws

 • READY TO GET DUSTY AND DIRTY?READY TO GET DUSTY AND DIRTY?
  „Nomen est Omen“ - de naam zegt het al! Vier toeristische regio's in de Tiroler Außerfern hebben hun krachten gebundeld in Gravel.Tirol. Hierdoor is de grootste grindregio in de meest westelijke provincie van Oostenrijk ontstaan. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er op gravel gefietst over heuvels en dalen door de Alpen.
  Lees meer…
 • MTB-AVONTUREN IN HET BREGENZERWALDMTB-AVONTUREN IN HET BREGENZERWALD
  In het Bregenzerwald bike je tussen een mix van bergen, bossen en typische huisjes, waar oude en nieuwe, traditionele houtbouw en modern design elkaar ontmoeten. Hier is fietsen ook een mix van steile beklimmingen, afmattende bergtochten met ontspannen ritten door het traditionele cultuurlandschap van de 23 dorpen in het Bregenzerwald. Tussen het bos en de bewoonde wereld barst de regio in Vorarlberg van het fietsplezier met meer dan 460 kilometers aan mountainbike paden. Dus, haal diep adem, geniet en spring op je mountainbike!
  Lees meer…
 • AFZIEN EN GENIETEN OP DE DOLOMIETEN COLSAFZIEN EN GENIETEN OP DE DOLOMIETEN COLS
  Omringd door de schilderachtige toppen van de UNESCO Werelderfgoed Dolomieten ligt op 1.224 meter hoogte de "Koningin van de Dolomieten": Cortina d'Ampezzo. De stad is een echte Alpenklassieker en combineert moeiteloos eeuwenoude tradities met legendarische fiets-highlights. Welkom in een kleurrijke potpourri van tradities, geschiedenis en Zuid-Tiroolse dolce vita.
  Lees meer…
Meer artikels