KRONPLATZ – DE KONING VAN DE DOLOMIETEN

In Zuid-Tirol, wacht je een mountainbikegebied van wereldklasse. De Kronplatz is het legendarische middelpunt, het Kronplatz Bike Park is de polsslag van het downhillavontuur. Hier liggen de legendarische singletrails - de levensaders van de berg naar het dal - met de mogelijke afslagen naar de wilde en romantische zijdalen. Hier bepalen de natuur en de trails, het ritme van onze hartslag terwijl we onderweg zijn in de MTB-regio Kronplatz.

Natuurlijk zijn er veel verschillende manieren om deze MTB-regio te benaderen. Voor ons is er echter maar één plaats die ons als bergverslaafde mountainbikers, kan bevredigen; de top van de befaamde Kronplatz.

Zodra we aangekomen zijn op onze bestemming, stappen we de kabelbaan op en gaan we rechtstreeks naar de top – of het nu vanuit Olang, Gassl, Reischach of de Furkelpas is doet er niet toe. Het is voor elke fanatiekeling hetzelfde; we willen de top van de berg zien. Eenmaal boven kun je diep ademhalen, je blik 360° over de Dolomieten laten dwalen, oude bekenden zoals de Marmolada en de Drie Pieken begroeten en dan naar het museum gaan.

"Eenmaal boven kun je diep ademhalen, je blik 360° over de Dolomieten laten dwalen."

Dat lees je goed, ja! Want hier op 2.275 meter boven zeeniveau zorgen twee unieke bergmusea voor de juiste mindset. Zowel het legendarische Messner Mountain Museum Corones als het LUMEN Fotomuseum brengen ons direct in de fascinatie van de bergen. Dit zorgt meteen voor een respectvolle ontmoeting met het UNESCO Werelderfgoed de Dolomieten. Op het plateau van de top, met het zicht op de bleke bergen en de groene alpenweiden van het Pusterdal – en meteen ook het indrukwekkende panorama op de Alpen – leggen we onze mountainbikedoelen automatisch hoger. De bike-bucketlist van de Kronplatz staat dus al na enkele uren vol! En het is heerlijk gevarieerd.

© Tobias Köhler
© Moritz Hübner

Is het programma dan enkel volgepropt met spectaculaire trails?

Neen, zeker niet, want deze MTB-vakantieregio ligt immers op slechts een steenworp afstand van het culturele en culinaire centrum van Bruneck. Dus mag en zal een beetje alpien-mediterrane stadsflair natuurlijk niet ontbreken op het programma van deze mountainbikevakantie. Maar eerst gaan we op zoek naar enkele adrenalineshots!

Vier MTB-gebieden onder één kroon

De vier mountainbikegebieden – MTB Area Antholz, Skills Park Cir in St. Vigil, Kids Area Panorama en het nieuwe MTB Skill Area in Olang – vind je hier allemaal onder één dak. Hier kun je je techniek en vaardigheden verbeteren voordat je je waagt aan de Dolomietenpaden en alpiene tochten. De Pustertal fietsroute – de 105 km lange hoofdfietsroute die het gigantische fietspadennetwerk tussen Oost-Tirol, Zuid-Tirol en Trentino verbindt – is ook een goede plek om te beginnen. Het is een geweldige manier om de unieke en wildromantische zijdalen te leren kennen, zoals de Braies-vallei, de Casies-vallei of de Anterselva-vallei. Hier zeggen de vossen en de hazen elkaar nog welterusten, tikken de klokken langzamer en groeten de mountainbikers elkaar. Vertragen in het Zuid-Tiroolse natuurlandschap gaat bijna als vanzelf.

35 MTB-routes – 17 downhilltracks – 3 natuurparken

Maar nu willen we echter versnellen! En zo begint de zoete lijdensweg van de keuze in het Bike Approved Area Nature and Trail. Naast de pittoreske dorpjes Kiens, Bruneck, Olang en St. Vigil zijn er niet minder dan 35 (!) mountainbikeroutes en 17 down-hill tracks in het Bike Park Kronplatz en drie natuurparken om te ontdekken. Eén daarvan is het legendarische natuurpark Fanes-Sennes-Braies, dat zich uitstrekt over de Braiesvallei met het meer van Braies tot aan Dobbiaco en de Alta Badia.

Als je energie wilt besparen, gebruik dan de vijf liften en/of de elektrische ondersteuningsmogelijkheden met de e-bike. Talrijke oplaadpunten voor e-bikes, berghutten en herbergen zorgen ervoor dat je tijdens je ontdekkingstochten niet zonder energie komt te zitten.

© Norman Bielig
© Tobias Köhler

Met Hans & Franz het dal in

De MTB-highlights volgen elkaar op en zijn te talrijk en divers om op te noemen. Maar de meest tot de verbeelding sprekende is natuurlijk de favoriete singletrail van elke Zuid-Tiroolse liefhebber, de Herrnsteig. De alpine single trail-klassieker van 9 km en 1.300 hoogtemeters op de Kronplatz, met zijn twee zeer populaire varianten Hans & Franz, behoort tot eenieders hoogtepunten. Ook de Gassl Trail (6,3 km en 883 hoogtemeters) en de Dragon Trail (2 km en 178 hoogtemeters) zijn niet te missen in de Kronplatz-regio. Op de twee kortere singletrails kunnen ook beginners hun Dolomieten sporen verdienen – en gevorderden kunnen gewoonweg veel downhill plezier beleven!

En als je na dit alles nog een hoger doel nodig hebt, kun je voor de absolute kroning gaan. Waag je kans om als koning op de troon te gaan zitten! Neem dan deel aan de KronplatzKing MTB Marathon op 31 augustus 2024. Ook op die manier kom je dichter bij de Kronplatz MTB-regio. En zoals altijd is de start hoog op de top van de Kronplatz op 2.275 meter hoogte.

© Tobias Köhler

Meer Nieuws

 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
 • DE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUURDE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUUR
  Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland. Een mysterieus landschap met donkere, uitgestrekte wouden, kloven, rotsen, kabbelende riviertjes met charmante watervalletjes en verschillende hoogveengebieden. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs.
  Lees meer…
 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
Meer artikels