JUMBO-VISMA 2023 – VENI, VIDI, VICI

Deze Latijnse spreuk (ik kwam, ik zag, ik overwon) dateert al uit de periode van voor Christus. Maar het afgelopen wielerseizoenen leek die ook wel van toepassing op de tactiek van het Team Jumbo-Visma en was die zeker het leidende motief van Merijn Zeeman, de sportief directeur van de wielerploeg. In het boek ‘Het Plan’ doet Nando Boers, nadat hij drie jaar een kijkje in de keuken van de Nederlandse wielerploeg Team Jumbo-Visma heeft mogen nemen, op een zeer lezenswaardige manier verslag van de zeer gestructureerde aanpak van het team. Het boek verscheen eind juni 2023. Wat zich daarna afspeelde bevestigde alleen maar meer de absolute hegemonie van de Nederlandse wielerploeg.

De indrukwekkende cijfers van 2023

In totaal boekte het team 69 overwinningen, 21 meer dan in 2022.  Vorig jaar moesten ze met 48 overwinningen de eerste plaats in de zegestand nog delen met UAE Team Emirates. In totaal behaalden ze 127 podiumplaatsen en er waren 15 verschillende renners die een zege boekten. Jonas Vingegaard en Primož Roglič behaalden 15 zeges, 4 minder dan de zegekoning in de WorldTour Jasper Philipsen, en Olav Kooij 13. Ze hadden 2 Nederlandse kampioenen in hun gelederen, 2 Hongaarse, 1 Europese en 1 Belgische. Inderdaad zeer indrukwekkende cijfers.

De grote rondes winnen

Het meest opvallende resultaat was uiteraard dat de ploeg 2023 alle drie de grote rondes won. Die unieke trilogie werd gerealiseerd met drie verschillende renners. Primož Roglič won de Giro d ’Italia, Jonas Vingegaard de Tour de France en hun meesterknecht Sepp Kuss de Vuelta Ciclista a España.  Daarmee schreven ze opnieuw sportgeschiedenis want nooit eerder slaagde een ploeg daarin.

Cover boek "Het plan"
De winnaars van de drie grote rondes © ASO/Sprint Cycling Agency

Het ultieme resultaat in de Ronde van Spanje

Na de winst in de zesde etappe dook Sepp Kuss op in de top van het klassement. Zijn zevende plaats in achtste etappe op de Xorret de Cati  zorgde ervoor dat hij de rode leiderstrui kon aantrekken. Die mocht hij, dankzij de gunfactor voor het vele werk dat hij in het verleden voor zijn kopmannen had verzet, tot het einde in Madrid blijven dragen. De andere twee renners die hem op het podium flankeerden waren zijn ploeggenoten Vingegaard en Roglič. Hiermee laat de ploeg opnieuw iets bijzonders achter voor de eeuwigheid.

Maar mooi was ook, nadat bleek dat de vorige winnaar van de Vuelta en topfavoriet Remco Evenepoel die rol niet kon waarmaken, dat hij met drie ritzeges en de bergtrui zijn Ronde van Spanje toch nog zeer succesvol kon afronden. Jumbo-Visma controleerde de wedstrijd dusdanig dat ze ervoor zorgen dat hij steeds op een veilige afstand in het algemeen klassement bleef.

Toch wat scheurtjes

Als je al drie keer de Ronde van Spanje hebt gewonnen, zoals Primož Roglič, start je uiteraard als één van de topfavorieten.  Maar toen de wedstrijd in de 8ste etappe een onverwachte wending kreeg, leek het voor hem moeilijk om zich daarbij toch neer te leggen. Maar uiteindelijk schikte hij zich, zoals van een profrenner mag worden verwacht, toch in zijn (bik)rol. Na afloop van de Vuelta bleek dat hij zijn lopende contract tot eind 2025 dan toch niet uitdoet en de overstap maakt naar BORA-hansgrohe. Hij gaat daarmee voor het absolute kopmanschap en de winst in de Tour de France. Want dat is voor hem het nog resterende hoofddoel. Daarnaast wil hij kennelijk een mogelijke herhaling van een wedstrijdverloop zoals in Spanje voorkomen.

Sepp Kuss trekt voor het eerst de leiderstrui in de Vuelta aan © ASO/Sprint Cycling Agency
Winnaar achtste etappe Vuelta Primož Roglič © ASO/Sprint Cycling Agency

Er staat geen maat op Kooij en van Aert tijdens de Tour of Britain

Tegelijkertijd met de Ronde van Spanje werd de Tour of Britain gereden. Deze achtdaagse wedstrijd staat altijd garant voor prachtige beelden van de Engelse landschappen en historische dorpen. Olav Kooij en Wout van Aert, de winnaar van 2021, toonden daar nog maar eens aan hoe sterk de ploeg in de breedte is.  Met vier ritzeges en de puntentrui voor Kooij en één rit- en de tweede eindzege voor van Aert gingen ze huiswaarts. Achteraf bleek dat deze wedstijd de allerlaatste was die hun meesterknecht Nathan van Hooydonck heeft gereden. Om gezondheidsredenen moest hij zijn wielercarrière helaas plotsklaps beëindigen.  

De koningen van de VAM-berg

In september stond het EK in de Nederlandse provincie Drenthe op programma met een finish op de Col du VAM, de Drentse vuilnisbelt. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en een keienstrook van 150 meter is dat een behoorlijke kuitenbijter die in de finale zes keer moest worden beklommen.  Ondanks dat het een landenwedstrijd was bewees Jumbo-Visma hier opnieuw hoe sterk het team wel is. Met een indrukwekkende solo van 12 km wist de Fransman Christophe Laporte onze landgenoot Wout van Aert en de Nederlander Olav Kooij nipt achter zich te laten en zo de Europese titel te veroveren. Opnieuw een volledig Jumbo-Visma podium.

Jumbo-Visma dicteert opnieuw in de Coppa Bernocchi

Wout van Aert gebruikte een aantal Italiaanse herfstwedstijden als laatste stap in de voorbereiding naar het WK Gravel. Het laatste monument van het seizoen, de Ronde van Lombardije liet hij daarvoor vallen. Eén van die najaarswedstrijden was de 104e Coppa Bernocchi, die in 2021 werd gewonnen door Remco Evenepoel. Na sterk ploegwerk van o.a. Tiesj Benoot (zesde) en Jan Tratnik (negende) wist van Aert de wedstrijd overtuigend te winnen na een lange sprint.  Daarmee stond er opnieuw een landgenoot op de hoogste trede van het podium.

Wat gaat het jaar 2024 brengen?

Een herhaling van het afgelopen seizoen is schier onmogelijk. Dat is volgens Merijn Zeeman ook niet doel. ‘Wat vorig jaar goed genoeg was, is het dit jaar niet meer’. ‘Eén van de doelstellingen is o.a. om Olav Kooij een rit in een grote ronde te laten winnen’. De ploeg zal door het afhaken van Jumbo als hoofdsponsor onder een nieuwe naam in het wielerpeloton te zien zijn: Team Visma|Lease a Bike. ‘Dankzij Visma en Lease a bike beschikt het team over de middelen om zich verder te ontwikkelen en te verbeteren’, aldus algemeen directeur Richard Plugge.

Verrassende overgang

Net voor het eerste trainingskamp voor het nieuwe seizoen in het Spaanse Denia werden we verrast door het nieuws dat onze landgenoot Cian Uijtdebroeks de overstap maakt van BORA-hansgrohe. “We volgen Cian al sinds zijn juniorentijd”, licht sportief directeur Merijn Zeeman toe. “Toen de mogelijkheid kwam om hem te contracteren per 1 december hebben we geen moment getwijfeld. Cian is een perfecte match voor ons team. Hij is enorm gretig om zichzelf op alle vlakken te ontwikkelen. We zijn blij dat hij voor ons en onze aanpak heeft gekozen. De komende jaren ligt de aandacht op beter worden en groeien. Hij kan leren van onze toprenners zoals Jonas Vingegaard, Wout van Aert en Sepp Kuss. We zien in Cian een toekomstige leider van ons team”.

Winnaar Coppa Bernocchi, Wout van Aert © Coppa Bernocchi

Text: Rens Klaasse

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels