HET KUFSTEINERLAND EEN FIETSREGIO VOOR ELK NIVEAU

De vestingstad Kufstein en zijn acht omliggende schilderachtige dorpjes bevinden zich in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Daar, pal op de grens met de Duitse deelstaat Beieren, vinden Roadbikers een echt wielerparadijs.

Het bijzondere aan een vakantie in het Kufsteinerland is dat je je dagen daar op zoveel verschillende manieren kunt doorbrengen. De meest voor de hand liggende manier midden in de Alpen is natuurlijk met sport en niet in het minst met fietsen. Wie denkt dat je daarvoor flink wat in de benen hoeft te hebben, vergist zich. De regio rond Kufstein is uitstekend geschikt om zowel hoogtemeters te verzamelen alsook voor beginnende fietsers.

Route voor beginners

Wie het niet meteen op de spits wil drijven, kan bijvoorbeeld voor de Kaiser-rondrit kiezen. Dat is een rondje waarop men op 104 km ongeveer 540 hm overwint. De start is in Kufstein. Van daar gaat het op vlak terrein richting Kössen en verder naar St. Johann in Tirol. Daarbij word je begeleid door de rivier de Großache en de fantastische uitzichten op de ruige pieken van de Wilde Kaiser. Via secundaire wegen fiets je dan naar Oberndorf en via de Rerobichler Waldrücken naar Reith. Daarna volgt er heuvelland en een vlotte daling door het Brixental tot Westendorf. Op verkeersluwe wegen, secondaire wegen en fietswegen gaat het via Wörgl ten slotte terug naar het Kufsteinerland.
Kleine tip: deze rondrit doe je het best in de week. Op feestdagen en in het weekend is het er namelijk veel drukker.

Voor de uitdaging

Wie daarentegen een echte uitdaging zoekt, begeeft zich in de sporen van de Kufsteinerland Radmarathon. De marathon vindt sinds 2016 jaarlijks plaats in de regio. Op de route legt men op 124 km een pittige 1900 hm af. De start van de tour is de Obere Stadtplatz in Kufstein. Van daar gaat het bergop naar het Thierseedal. Dat is dan ook de eerste klim op de route. Deze is wel lastig, maar beloont daarvoor met een ongelooflijk idyllisch uitzicht op de Thiersee.

Je hebt ook de top van de regionale berg de Pendling steeds in het vizier en op de terugrit de pieken van het Kaisergebergte. Tot aan de Reintaler Seen gaat het er dan wat gemoedelijker aan toe. Hier komt het erop aan de krachten te sparen, want na de meren gaat het bergop op de Brandenberg. Deze klim is echt niet van de poes. Op 3,5 kilometer moeten hier namelijk maar liefst 400 hoogtemeters overwonnen worden. Terug in Kramsach rij je dan tot Breitenbach in het Inndal. Daarna volgen nog de beklimmingen naar Angerberg en Bad Häring. Bad Häring is een zonnig hoogplateau met een bijna ongerept natuurlandschap. Daar ligt ook het “Roadbike Holidays”-hotel Das Sieben. Wie een eersteklas fietsvakantie en topservice wenst voor zichzelf en zijn fiets, kiest best voor dit hotel. Van het zonnige plateau in Bad Häring gaat het dan via Schwoich terug naar Kufstein.

Wie op zijn vakantie meer wil dan zich gewoon afmatten, zit in de regio Kufsteinerland ook op het juiste adres. Kufstein zelf is na Innsbruck namelijk de grootste stad van Tirol. Cultuur- en geschiedenisliefhebbers komen bijvoorbeeld bij een bezoek aan de vesting Kufstein volledig aan hun trekken. Deze is het ware symbool van de stad en ligt op een hoge rots boven de stad. Vandaag wordt ze vooral voor toneelstukken en concerten gebruikt. In de zomermaanden is ze elk jaar het decor van de operettezommer in Kufstein. Nog een hoogtepunt van de vesting is het “Heldenorgel” in de Bürgerturm. Dat is het grootste vrijstaande orgel ter wereld. Zijn muziek moet aan alle oorlogsslachtoffers herinneren en aanmanen voor wereldvrede.

Wie daarentegen snakt naar een beetje rust en ontspanning, relaxt ofwel in een van de talrijke natuurlijke meren in de omgeving of begeeft zich op verkenningstocht in het natuurreservaat van het Kaisergebergte. Dat laatste wordt sinds 1963 beschermd en werd in 2016 verkozen tot de mooiste plek in Oostenrijk. Om het landschap te beschrijven zouden we en pure natuur idylle uit de pen moeten toveren.

Het Kufsteinerland biedt dus alles wat je maar wensen kan, voor gans de familie en zeker voor de fietsers.

Fotos: © Lolin / ofp Kommunikation / Kufsteinerland

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels