FIETSPOSITIONERING GAAT VEEL VERDER DAN ENKEL METEN

De correcte positie op een fiets wordt bepaald door verschillende factoren en is verschillend voor ieder individu. De fiets moet aangepast worden aan de renner en niet omgekeerd. Iedereen heeft andere ambities en de fysiologie van elke renner is verschillend, daarom is een ultra persoonlijke aanpak de vereiste.

In de wereld van de fietspositionering hebben we zelf al heel veel verschillende manieren van aanpak en verschillende manieren van opmeten, aan den lijve mogen ondervinden. Niet zelden is de uitkomst bij verschillende ‘positioneringsspecialisten’ volledig anders voor een zelfde renner. Een volgens ons toch wel raar gegeven, wat wijst op het feit dat er toch nog heel wat dient te worden verbeterd in de opmetingen bij verschillende van die specialisten. En wat ons vooral opviel bij positioneringen die we door de jaren heen hebben laten doen bij Cyclelive Magazine, was het gebrek aan opvolging.

Met die informatie in ons achterhoofd gingen we op bezoek bij Bikefit Van Staeyen in Schoten bij Antwerpen. We hadden al wat wind horen waaien via enkele renners dat men hier wel aandacht voor opvolging na de opmetingen heeft. Dat wilden we dan wel even zelf ontdekken en eind augustus 2021 werd ons proefkonijn aan een volledige Bikefit onderworpen.

Ex-profwielrenner en bikefit expert

De naam Van Staeyen zal bij de lezers waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen. Michael is namelijk ex-profrenner en was vooral gekend om zijn sterke sprinterskwaliteiten.

Hij kende een mooie carrière als profwielrenner gedurende tien jaar waaronder vier jaar bij Cofidis en hij werd in 2020 nog zesde op het Belgisch Kampioenschap voor profs in Halle.

Samen met zijn broer Kevin Van Staeyen ook ex-wielrenner, specialiseerde hij zich als Bikefite expert en gingen ze op zoek naar het volgens hen meest gesofistikeerde en moderne bikefit toestel op de markt.

We laten beide heren aan het woord over hun nieuwe bikefit systeem en de filosofie die ze achter dit unieke verhaal hebben zitten.

Michael en Kevin waarom begonnen jullie met het creëren van een volledige bikefit afdeling binnen het fietsbedrijf van jullie vader?

Michael: “Het is eigenlijk een voortvloeisel uit mijn profcarrière als wielrenner. Ik ben altijd maniakaal met positionering van mezelf en anderen bezig geweest. Heel dikwijls zag ik op het zicht dat zelfs echte renners niet goed zaten op hun fiets. Het werd zo een beetje een obsessie voor mij om hier alles van te weten en ooit één van de beste bikefit experts te worden. Dat ik dat dan samen met mijn broer kan doen maakt het nog zoveel mooier.”

Kevin: “We kunnen gerust zeggen dat we mekaar aanvullen en dat de som van ons twee niet twee maar drie is. Het is een passie en een uitdaging om iedereen die hier over de vloer komt te helpen en uiteindelijk op zijn beste positie te zetten. Daarom staat bij ons de opvolging centraal! Het beste toestel in de wereld kan je wel positioneren, maar er is nog altijd menselijke bijsturing nodig. Opvolgen en eventueel nog kleine aanpassingen doen achteraf is daarom minstens even belangrijk als de positionering zelf. Als je dan uiteindelijk soms zeer moeilijke gevallen die al heel lang met blessures sukkelen, toch hebt kunnen helpen, geeft dat een geweldige kick.”

Vertel eens hoe jullie te werk gaan

Kevin: “Tijdens een intakegesprek polsen we naar jouw doelstellingen en eventuele pijnklachten. Deze worden uitgebreid besproken en zetten we in het dossier. De aandachtpunten zijn dan al duidelijk op de voorgrond getreden. Vervolgens wordt er een 3D scan van jouw lichaam gemaakt en gaan we al jouw data verzamelen terwijl je op onze smartbike fietst. Op die manier bepalen we jouw fietspositie tot in de perfectie. De wetenschap van de smartbike gaan we ten slotte vormgeven met onze eigen visie en ervaring en met uw persoonlijke aandachtpunten. En dan is er onze opvolging na de bikefit.”

Over die opvolging zullen we het later nog even hebben, wat is er speciaal aan de smartbike?

Michael: “Wat heel speciaal en uniek is, is het feit dat met ons systeem geen gebruik gemaakt wordt van markers. Dat wil zeggen dat onze software, al de gewrichten herkent en de hoeken tussen de gewrichten iedere seconde analyseert. De fiets wordt hierbij automatisch aangepast terwijl je trapt.”

Kevin: “De 3D body scan verbetert de meetnauwkeurigheid en maakt het mogelijk de bewegingen op 3 anatomische vlakken te analyseren. De software herkent automatisch de ‘knooppunten’ van de lichaamsgewrichten en bepaalt de lengte van de lichaamsdelen. De Smart Bike past zich ook continu aan. Het systeem is zo het allereerste dat zich eigenlijk volledig aanpast aan de testrijder zelf.”

Michael: “Maar voor we je op de smartbike plaatsen doen we nog een positionering van de schoenplaatjes. De voeten zijn het belangrijkste contactpunt tussen fietser en fiets. Het is dan ook van grootbelang dat uw schoenplaatjes tot op de millimeter goed staan om pijnvrij te fietsen. Met behulp van een laser en een gradenboog bepalen we de stand van uw schoenplaatjes.”

Dus voor elk type schoenen en schoenplaatjes kan de meting gebeuren?

Michael: “De idmatch Cleat Fit heeft gradenbogen voor de meeste types schoenplaatjes: Shimano SPD en SPD SL, Look Keo, etc. We werken ook samen met Solestar, bekend als de allerbeste sport – schoenzolen, om zaken als slapende voeten te verhelpen en de krachtoverbrenging de maximaliseren.”

Vertel nog eens wat meer over de opvolging na de positionering…

Kevin: “Wel dat is in onze opinie dus minstens even belangrijk als de meting en positionering zelf. Het grootste verschil maken we met onze na-service. Een nieuwe positie moet nauwgezet opgevolgd en eventueel nog bijgesteld worden.

We nemen met iedereen terug contact op enkele weken na de positionering, om te evalueren en eventueel bij te sturen indien het nodig blijkt. In de meeste gevallen loopt alles meteen op wieltjes, maar bij de moeilijkste gevallen is het soms nodig om meerdere keren bij te sturen.”

Michael: “Het is voor ons een uitdaging om iedereen uiteindelijk op de beste positie te zetten en pijnvrij te laten fietsen. Daarom zijn interactie, communicatie en opvolging de sleutel tot.”

 

Bikefit Van Staeyen
Rodeborgstraat 69, 2900 Schoten
https://www.bikefit-vanstaeyen.com/
0032 479 68 93 01

Meer Nieuws

 • EEN VAT VOL UITDAGENDE FIETSROUTES VANUIT HOF VAN KALENBERGEEN VAT VOL UITDAGENDE FIETSROUTES VANUIT HOF VAN KALENBERG
  Een fietsvakantie of -weekend organiseren met de vriendenkring of de fietsclub en de hechte band ervaren en versterken van de ganse groep vinden velen geen gemakkelijke onderneming. En toch is het niet zo moeilijk om de ideale formule te vinden om de banden van uw fietsgroep nog sterker te smeden. De sleutel ligt in het huren van een alles biedend vakantiehuis, waar iedereen de passie voor de fiets ten volle kan beleven.
  Lees meer…
 • DE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRANDDE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRAND
  De alombekende Coll de Rates in de regio rond Calpe stond dit weekend in lichterlaaie als gevolg van een uit de hand gelopen verbranding van tuinafval. Niet minder dan 800 ha zijn afgebrand.
  Lees meer…
 • GENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUXGENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUX
  Eindelijk is er een complete reisgids over de Mont Ventoux. Deze mythische wielerberg staat bij heel veel wielertoeristen bovenaan hun bucketlist. Dat is de auteurs Toon Claes, internationaal bekend sportchirurg voor wie de berg geen geheimen meer heeft, en Dina Vercruyssen, die aan de voet van de berg een B&B heeft, ook niet ontgaan.
  Lees meer…
Meer artikels