FIETSEN IN KOČEVSKO: OP TWEE WIELEN HET GEHEIME WOUD VAN SLOVENIË VERKENNEN

In het hart van Slovenië ligt de betoverende regio Kočevsko, een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en liefhebbers van het buitenleven. Met zijn weelderige bossen, kristalheldere waterschatten en diverse wilde dieren, is Kočevsko een paradijs voor fietsers die op zoek zijn naar zowel avontuur als rust.

Gemakkelijk bereikbaar vanuit Ljubljana met het openbaar vervoer of zelfs op de fiets als je geen haast hebt en in je eigen tempo wilt reizen terwijl je de Draak tot Beer-route ontdekt. Kočevsko is een bestemming die de moeite waard is voor diegenen die liever op de fiets op ontdekkingstocht gaan, of het nu gaat om een gezellig familie-uitstapje of een avontuurlijkere tocht.

De bospaden verkennen

Een van de hoogtepunten van fietsen in Kočevsko is het verkennen van de uitgestrekte bossen, die meer dan 90% van de regio beslaan en waartoe ook zes oerbossen behoren. Fiets over de prachtige paden die door het bos slingeren en dompel jezelf onder in de bezienswaardigheden en geluiden van de natuur. Met meer dan 700 km aan fietspaden is er volop gelegenheid om in contact te komen met de natuur. De bossen van Kočevsko herbergen een rijke diversiteit aan flora en fauna, waaronder zeldzame diersoorten zoals de bruine beer, de lynx en de grijze wolf. Je hoeft je geen zorgen te maken, want je komt ze er bijna nooit tegen. Als je ze beter wilt leren kennen en ze veilig in hun natuurlijke omgeving wilt observeren (observeren is alleen mogelijk bij beren), moet je je aanmelden voor een van de voorziene toeristische rondleidingen.

"De Strma Reber-pas gaat over 8 km aan 8,8% met een max van 17%"

Stop bij de rivier de Kolpa, die deel uitmaakt van de grens tussen Slovenië en Kroatië en bijzonder populair is onder fietsers, met rustige paden die door schilderachtig landschap slingeren. Terwijl je langs de oevers fietst, kun je genieten van de rust van het omringende landschap. De populaire beklimming naar de Strma Reber-pas met acht kilometer aan haarspeldbochten, een gemiddelde stijging van 8,8% en een maximale stijging van 17%, vergt een uitstekende conditie. De pas trekt elk najaar honderden fietsers aan voor de recreatieve fietstocht “Navkreber na Strmo Reber”.

Navkreber na Strmo Reber © Žiga Marin
Navkreber na Strmo Reber © Žiga Marin

Dosis pure adrenaline

Voor adrenalinejunkies biedt Kočevsko mogelijkheden om te mountainbiken, waaronder het MTB Trail-centrum Kočevje met meer dan 20 km aan elkaar grenzende paden. Kočevje is de thuis van een van de grootste MTB trail-parken in Slovenië, MTB Trail-centrum Kočevje, een populaire plek voor de lokale bevolking en bezoekers van alle leeftijden uit de nabijgelegen Europese landen. Daar zijn alle mountainbikeliefhebbers welkom. Of je nu een ervaren adrenalinejunkie of een beginner bent. Van gemakkelijke flow trails tot technisch zeer geavanceerde en uitdagende paden met verschillende MTB-elementen die je hart sneller doen kloppen: rotsachtige secties, drops, jumps van verschillende lengtes, wall rides, bermen, skinnies en nog veel meer.

Kočevsko © Jost Gantar, IZBOR
MTB Trail Center © Klemen Humar
Kočevsko © Nea Culpa, Jost Gantar

Fietscultuur en gastvrijheid

Naast de natuurlijke schoonheid staat Kočevsko ook bekend om zijn warme gastvrijheid en rijke culturele erfgoed. Langs de fietsroutes kom je charmante dorpjes tegen om uit te rusten en de plaatselijke keuken te proeven. Fietsvriendelijke accommodaties, waaronder campings, pensions en eco-resorts, zorgen voor een warm welkom. De hele regio Kočevsko kun je het beste verkennen met een van de vele begeleide fietstochten. De Kočevsko-fietsroute duurt vier dagen en je zal naast de prachtige tocht, ook een mooi pakketje natuur- en cultuurbagage meenemen aan de stops bij belangrijke natuurlijke en culturele bezienswaardigheden.

De natuur behouden voor toekomstige generaties

Terwijl je door de ongerepte landschappen van Kočevsko fietst, is het onmogelijk om niet betoverd te worden door de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van de regio. Deze schoonheid is echter niet iets vanzelfsprekends. Het is het resultaat van zorgvuldig bosbeheer en natuurbehoud door de lokale autoriteiten en milieuorganisaties, in het bijzonder het Sloveense Staatsbosbeheer. Door verantwoord te fietsen en het milieu te respecteren, kun je ervoor zorgen dat toekomstige generaties nog jaren kunnen genieten van de wonderen van Kočevsko.

"Hier kan je de bruine beren observeren in hun natuurlijke omgeving"

Beren observeren

Voor een uitgebreidere fietservaring in Kočevsko kun je beginnen met een van de meest unieke en spannendste avonturen. Beren observeren en ontdekken in hun natuurlijke omgeving, waar je de wilde dieren van Kočevsko leert kennen, over hun leven leert en hun sporen volgt. De dag eindigt met een stop bij een observatiehut, waar je de kans krijgt om beren te observeren en te bekijken, zonder je met hun leven te bemoeien. Het Sloveense Bureau voor Toerisme heeft de ervaring “Beren observeren en ontdekken in hun natuurlijke omgeving” zelfs bekroond met het label Slovenia Unique Experience als een van de meest unieke 5-sterren ervaringen voor toeristen in Slovenië.

© Marjan Artnak
© Janez Papeż

Fietsen in Kočevsko is meer dan alleen een recreatieve activiteit. Het is een ontdekkingsreis, een kans om in contact te komen met de natuur en een kans om de schoonheid van de Sloveense wildernis van dichtbij te ervaren. Of je nu de bossen verkent, de rivierdalen doorkruist of de heuvels bedwingt, elke trap brengt je dichter bij het hart en de ziel van deze magische regio. Dus pak je fiets, ga de paden op en begin aan een avontuur dat je nooit zult vergeten in Kočevsko. Waar inspirerende en ongerepte natuurwonderen na elke bocht op je wachten.

Lees meer over Kočevsko, fietsen in het Geheime Bos van Slovenië, het spotten van wilde dieren en meer op hun website: www.kocevsko.com

© Nea Culpa, Jost Gantar
© Nea Culpa, Jost Gantar
© Nea Culpa, Jost Gantar

Meer Nieuws

 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
 • DE ALTMARK – EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURGDE ALTMARK - EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURG
  Fietsen heeft vele dimensies en Cyclelive Magazine staat als eerste in de rij om het ganse spectrum volledig tot zijn recht te laten komen. Sommige streken zijn perfect om een karrevracht aan uitdagingen af te vinken. Soms is een regio perfect voor de MTB en/of gravelbike terwijl een andere plaats dan weer perfect is voor de die-hard racefietser.
  Lees meer…
 • DE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMINDE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMIN
  De Zuid-Tiroolse laagvlakte rond Tramin is een hotspot voor asfaltvreters. De gevarieerde natuur en typisch Zuid – Tiroolse athmosfeer brengt je in een andere wereld. Rond Tramin, Kurtatsch, Margreid en Kurtinig ligt een prachtige cuvée om te ontdekken met de racefiets.
  Lees meer…
Meer artikels