DIT ZIJN DE DRIE MOOISTE FIETSROUTES VAN VLAANDEREN VOLGENS VAB

Op de website vabmagazine.be liet mobiliteitsorganisatie VAB surfers hun favoriet kiezen uit 10 fietsroutes in Vlaanderen. Veruit de meest populaire fietstocht was de Trappistenroute in en rond Malle. Mee op het podium mochten de Scheldekastelenroute in Bornem en omstreken en de Limburgse ‘Actueel mijnverleden’ fietstocht vanuit Beringen.

  1.Trappistenroute (30 of 44 km)

Met liefst 37,7% van de stemmen kroont deze Antwerpse route zich met vlag en wimpel tot mooiste fietsroute van Vlaanderen.

Café Trappisten is de ideale startplaats. Op een boogscheut ligt de abdij van Westmalle, die helaas niet te bezoeken is. Niet getreurd, tijdens je doortocht langs het weidse natuurgebied de Brechtse Heide haal je je schade in bij de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, waar de zusters trappistinnen hun leven wijden aan contemplatie en de verkoop van badlinnen, verzorgingsproducten, bier en kaas. Je tocht gaat verder over en langs het kanaal richting Malle. Onderweg tref je het sprookjesachtige Kasteel de Renesse en snuif je de boslucht op van het reservaat ’s-Herenbos. Afsluiten doe je met een dubbele trappist of een trippel.

Start: Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, Malle

Bewegwijzering: zeshoekige bordjes

"Pittoreske dorpen, adembenemende natuur en twee fabelachtige kastele"

  2. Scheldekastelenroute (59 km)

Verdienstelijke tweede met 15,9% is de Scheldekastelenroute in Klein-Brabant. Pittoreske dorpen, adembenemende natuur en twee fabelachtige kastelen: laat je onderdompelen in een wereld van weelderige parktuinen, uniek kunstwerken en adellijke intriges. Het meanderende water van de Schelde is nooit ver weg. In de natuurpracht langs de Scheldeoevers kom je weer helemaal op adem. Onderweg bezoek je de abdij van Bornem en het magnifieke slot van Marnix van Sint-Aldegonde met toegangsbrug, torentjes en slotgracht. Je rijdt door het stiltegebied van Weert, je komt langs Buitenland, gehucht van Bornem, het kasteel van Ursel in Hingene en rijdt door Scheldedorpen Mariekerke en Sint-Amands, waar je uitkijkt over de mooiste bocht van de Schelde. 

Start: Abdij van Bornem, Kloosterstraat 71, Bornem

Bewegwijzering: knooppunten 23-40-24-25-26-7-4-4-3-3-3-3-2-1-21-22-40-3-3-5-6-8-76-67-10-11-66-88-88-81-28-27-80-80-13-89-23

3. Actueel mijnverleden (61 km)

Ook nog op het podium, met 15,4% van de stemmen staat de Limburgse fietsroute ‘Actueel mijnverleden’. Smeer die kuiten maar in voor deze pittige tour van 61 km. Je fietstocht start aan

be-MINE, de historische mijnsite van Beringen, in de vorige eeuw één van de zeven mijnen van het grote Kempische steenkoolbekken. De meeste gebouwen op de site zijn beschermd als industrieel erfgoed, waardoor je er een uniek beeld krijgt van hoe een steenkoolmijn er ooit uitzag. Langs je route kom je langs mijnterrils en tref je de oude sites van Houthalen en Heusden-Zolder. Je fietst door het natuurreservaat van de vallei van de Zwarte Beek en over het oude kolenspoor naar het Albertkanaal en een kolenhaven. Onderweg kom je heel wat te weten over het Limburgse mijnverleden. Langs bossen en weidelandschappen keer je terug naar het beginpunt.

Start: be-MINE, Koolmijnlaan 201, Beringen

Bewegwijzering: knooppunten 341-310-518-307-308-309-274-273-539-538-317-316-311-304-306-343-345-503-341

Complete uitslag:

 Trappistenroute

 1. Scheldekastelenroute
 2. Actueel mijnverleden
 3. Uitkerkse polderfietsroute (West-Vlaanderen, 40 km) Meer info:Klik hier.
 4. Dwars door de boomtoppen van Bosland (Limburg, 61 km) Meer info:Klik hier.
 5. Horstroute (Vlaams-Brabant, 38 km) Meer info:Klik hier.
 6. Wie belt de veerman fietsroute (Oost-Vlaanderen, 37 km) Meer info:Klik hier.
 7. De Wastinefietsroute (West-Vlaanderen, 52 km) Meer info:Klik hier.
 8. Pajotse Panoramaroute (Vlaams-Brabant, 39 km) Meer info: Klik hier.
 9. Hidden Treasures (Oost-Vlaanderen, 54 km) Meer info:Klik hier.

 

Meer Nieuws

 • DE ALTMARK – EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURGDE ALTMARK - EVEN ANDERS FIETSEN IN DE DRIEHOEK HAMBURG-BERLIJN-MAGDEBURG
  Fietsen heeft vele dimensies en Cyclelive Magazine staat als eerste in de rij om het ganse spectrum volledig tot zijn recht te laten komen. Sommige streken zijn perfect om een karrevracht aan uitdagingen af te vinken. Soms is een regio perfect voor de MTB en/of gravelbike terwijl een andere plaats dan weer perfect is voor de die-hard racefietser.
  Lees meer…
 • DE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMINDE FIETS KOPPELEN AAN TOPWIJNEN IN TRAMIN
  De Zuid-Tiroolse laagvlakte rond Tramin is een hotspot voor asfaltvreters. De gevarieerde natuur en typisch Zuid – Tiroolse athmosfeer brengt je in een andere wereld. Rond Tramin, Kurtatsch, Margreid en Kurtinig ligt een prachtige cuvée om te ontdekken met de racefiets.
  Lees meer…
 • FIETSEN IN KOČEVSKO: OP TWEE WIELEN HET GEHEIME WOUD VAN SLOVENIË VERKENNENFIETSEN IN KOČEVSKO: OP TWEE WIELEN HET GEHEIME WOUD VAN SLOVENIË VERKENNEN
  In het hart van Slovenië ligt de betoverende regio Kočevsko, een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en liefhebbers van het buitenleven. Met zijn weelderige bossen, kristalheldere waterschatten en diverse wilde dieren, is Kočevsko een paradijs voor fietsers die op zoek zijn naar zowel avontuur als rust.
  Lees meer…
Meer artikels