DIT ZIJN DE DRIE MOOISTE FIETSROUTES VAN VLAANDEREN VOLGENS VAB

Op de website vabmagazine.be liet mobiliteitsorganisatie VAB surfers hun favoriet kiezen uit 10 fietsroutes in Vlaanderen. Veruit de meest populaire fietstocht was de Trappistenroute in en rond Malle. Mee op het podium mochten de Scheldekastelenroute in Bornem en omstreken en de Limburgse ‘Actueel mijnverleden’ fietstocht vanuit Beringen.

  1.Trappistenroute (30 of 44 km)

Met liefst 37,7% van de stemmen kroont deze Antwerpse route zich met vlag en wimpel tot mooiste fietsroute van Vlaanderen.

Café Trappisten is de ideale startplaats. Op een boogscheut ligt de abdij van Westmalle, die helaas niet te bezoeken is. Niet getreurd, tijdens je doortocht langs het weidse natuurgebied de Brechtse Heide haal je je schade in bij de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, waar de zusters trappistinnen hun leven wijden aan contemplatie en de verkoop van badlinnen, verzorgingsproducten, bier en kaas. Je tocht gaat verder over en langs het kanaal richting Malle. Onderweg tref je het sprookjesachtige Kasteel de Renesse en snuif je de boslucht op van het reservaat ’s-Herenbos. Afsluiten doe je met een dubbele trappist of een trippel.

Start: Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, Malle

Bewegwijzering: zeshoekige bordjes

"Pittoreske dorpen, adembenemende natuur en twee fabelachtige kastele"

  2. Scheldekastelenroute (59 km)

Verdienstelijke tweede met 15,9% is de Scheldekastelenroute in Klein-Brabant. Pittoreske dorpen, adembenemende natuur en twee fabelachtige kastelen: laat je onderdompelen in een wereld van weelderige parktuinen, uniek kunstwerken en adellijke intriges. Het meanderende water van de Schelde is nooit ver weg. In de natuurpracht langs de Scheldeoevers kom je weer helemaal op adem. Onderweg bezoek je de abdij van Bornem en het magnifieke slot van Marnix van Sint-Aldegonde met toegangsbrug, torentjes en slotgracht. Je rijdt door het stiltegebied van Weert, je komt langs Buitenland, gehucht van Bornem, het kasteel van Ursel in Hingene en rijdt door Scheldedorpen Mariekerke en Sint-Amands, waar je uitkijkt over de mooiste bocht van de Schelde. 

Start: Abdij van Bornem, Kloosterstraat 71, Bornem

Bewegwijzering: knooppunten 23-40-24-25-26-7-4-4-3-3-3-3-2-1-21-22-40-3-3-5-6-8-76-67-10-11-66-88-88-81-28-27-80-80-13-89-23

3. Actueel mijnverleden (61 km)

Ook nog op het podium, met 15,4% van de stemmen staat de Limburgse fietsroute ‘Actueel mijnverleden’. Smeer die kuiten maar in voor deze pittige tour van 61 km. Je fietstocht start aan

be-MINE, de historische mijnsite van Beringen, in de vorige eeuw één van de zeven mijnen van het grote Kempische steenkoolbekken. De meeste gebouwen op de site zijn beschermd als industrieel erfgoed, waardoor je er een uniek beeld krijgt van hoe een steenkoolmijn er ooit uitzag. Langs je route kom je langs mijnterrils en tref je de oude sites van Houthalen en Heusden-Zolder. Je fietst door het natuurreservaat van de vallei van de Zwarte Beek en over het oude kolenspoor naar het Albertkanaal en een kolenhaven. Onderweg kom je heel wat te weten over het Limburgse mijnverleden. Langs bossen en weidelandschappen keer je terug naar het beginpunt.

Start: be-MINE, Koolmijnlaan 201, Beringen

Bewegwijzering: knooppunten 341-310-518-307-308-309-274-273-539-538-317-316-311-304-306-343-345-503-341

Complete uitslag:

 Trappistenroute

 1. Scheldekastelenroute
 2. Actueel mijnverleden
 3. Uitkerkse polderfietsroute (West-Vlaanderen, 40 km) Meer info:Klik hier.
 4. Dwars door de boomtoppen van Bosland (Limburg, 61 km) Meer info:Klik hier.
 5. Horstroute (Vlaams-Brabant, 38 km) Meer info:Klik hier.
 6. Wie belt de veerman fietsroute (Oost-Vlaanderen, 37 km) Meer info:Klik hier.
 7. De Wastinefietsroute (West-Vlaanderen, 52 km) Meer info:Klik hier.
 8. Pajotse Panoramaroute (Vlaams-Brabant, 39 km) Meer info: Klik hier.
 9. Hidden Treasures (Oost-Vlaanderen, 54 km) Meer info:Klik hier.

 

Meer Nieuws

 • LINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAALLINKS EN RECHTS VAN HET ORANJEKANAAL
  Fietsen langs een kanaal kan een eentonige bezigheid zijn. Steeds maar rechtdoor en de blik op oneindig. Met andere woorden kilometers maken. Een andere mogelijkheid is om het kanaal als leidraad te nemen en links en rechts te kijken hoe men al fietsend het nuttige met het aangename kan combineren.
  Lees meer…
 • IN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTEIN HET SPOOR VAN NAPOLEON BONAPARTE
  Even de grens passeren en je meteen in een andere wereld voelen? Dit is mogelijk wanneer men het plan opneemt om de ruim 100 kilometer lange "Fietsallee langs de Noordervaart" te gaan fietsen die deels door Nederland en deels door Duitsland voert. Hoe je het ook wendt of keert in beide landen zijn vele dingen toch weer net een tikkeltje anders. Of dat in positieve of negatieve zin is, mag ieder voor zich na thuiskomst uitmaken.
  Lees meer…
 • OP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETEROP DE TRAPPERS VANUIT HET ENGELSE EXETER
  We verplaatsen ons naar Exeter de hoofdstad van het graafschap Devon (ook bekend onder de naam Devonshire) in het zuidwesten van Engeland. Dat doen we niet zomaar want het is bedoeling dat we er gaan fietsen. Van tevoren worden we over de fietsmogelijkheden in de regio ingepraat door mensen van Devon County Council. Natuurlijk vinden zij hun streek een optimaal fietsgebied.
  Lees meer…
Meer artikels