DE LANGSTE FIETSBRUG VAN EUROPA

De hoogste, de langste, de breedste van wat dan ook, willen we veelal wel eens bekijken. Het is net wat anders dan de rest en het wekt vragen op. Is het wel zo bijzonder als dat het wordt aangegeven? Moet je het echt wel gezien hebben of kan je gewoon afwachten wanneer je toevallig eens in de buurt komt? Zo is het ook met de fietsbrug.

 Maar we zouden geen wielersportmagazine zijn om toch een zekere vorm van nieuwsgierigheid te hebben. Vanuit België gezien ligt de brug niet naast de deur. We moeten er voor naar het noordoosten van de Nederlandse provincie Groningen. Globaal is dat vanaf Antwerpen ruim 320 kilometer. ’t Zou dan gewoon een mooi vakantiedoel kunnen zijn voor een meerdaagse fietsvakantietrip. De provincie Groningen hanteert de slagzin: “Er gaat niets boven Groningen”. Waarom zou je zo’n uitnodiging niet aannemen?

De provincie Groningen hanteert de slagzin: “Er gaat niets boven Groningen”. Waarom zou je zo’n uitnodiging niet aannemen?

Strokarton in Oude Pekela

Onze fietsbrugrondrit beginnen we bij knooppunt 86 in het dorp Oude Pekela. In de directe omgeving is parkeerplaats voldoende. Wat direct opvalt is een beeld dat bij de brug staat met op de sokkel de simpele vermelding Fré Meis (1921-1992). Je vraagt je vervolgens af wie dit is geweest. Meis is hier geboren en is in de tweede helft van de 20e eeuw de voorman van de Communistische Partij Nederland (C.P.N.) in de provincie Groningen. Hij vertegenwoordigt de partij zowel in de Provinciale Staten en als in de Tweede Kamer.

Meis is vooral bekend als stakingsleider. De fabrieksarbeiders en de mannen die bij de herenboeren werkten waren destijds collectief lid van de partij. Nog maar net op de fiets rijden we langs een oud fabriekscomplex waar de berken inmiddels op het dak groeien. Meteen maar eens even afstappen om te fotograferen. Iemand die op het afgesloten terrein bezig is, komt meteen naar het zware hek toelopen en vraagt of we soms binnen het hek willen kijken. Van het één komt het ander en even later staan we voor een prachtige Stork stoommachine uit het begin van de vorige eeuw. De persoon is één van de vrijwilligers van de Stichting Industrieel Erfgoed Pekela & Culturele Ontwikkeling, afgekort SIEP &CO. In de gebouwen is van 1904 tot en met 1979 de Stoomstrookartonfabriek v/h Free en Co gevestigd geweest.

Nu repareert en beheert de stichting er oude machines en ander erfgoed uit die periode. In de industriële hoogtijdagen hebben er in Oude Pekela negen strokartonfabrieken gestaan. Door meer concurrente, lage kartonprijzen en hoge stroprijzen neemt de vraag naar strokarton af en wordt in de jaren zestig geleidelijk overgegaan van stro naar oud papier als grondstof voor productie van grijs karton. Het enige dat nog in het dorp rest zijn een aantal lege fabrieksgebouwen, maar in die ene fabriek, waar wij even zijn afgestapt, wordt nog altijd gewerkt om het verleden niet helemaal te vergeten. Na een kop koffie gaan we toch echt richting fietsbrug. Vanaf knooppunt 88 loopt er een fietspad door een mooi natuurgebied richting Winschoten. Met circa 18.000 inwoners vervult de plaats in de oosthoek van Groningen een regiofunctie. Via de knooppunten 98, 96 en 94 komen we bij de brug want daarvoor zijn we tenslotte naar Noord-Groningen afgereisd.

Achthonderd meter

In de verte zien we het Oldambtmeer en de huizen van Blauwestad liggen. Daar fietsen we straks naar toe. Eerst maar eens de gegevens over de brug lezen die op een informatiepaneel staan. Daar gaan we: de lengte is 800 meter en de breedte 3,5 meter. De gehele brug is gemaakt van Afrikaans tropisch hardhout uit Gabon met een verwachte levensduur van minimaal 80 jaar. De brugleuningen zijn niet van ijzer maar van aluminium, omdat er dan geen verflaag nodig is voor bescherming. Er is led-verlichting aangebracht omdat dat geen invloed heeft op het dierenleven.

Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Ook is er aan de vleermuizen gedacht. De brug kruist hun vliegroute. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplaatst, Zo kunnende vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Na dit gelezen te hebben kunnen we opstappen om in stukjes en beetjes de brug onder de wielen te laten doorlopen. Het geheel bestaat uit vier brugdelen. Eerst over het Winschoterdiep, dan de passage van de autoweg A7, vervolgens de ecologische zone en als laatste het Oldambtmeer met een doorvaarhoogte van 3,75 meter.

Het deel over het Winschoterdiep kan omhoog voor het doorlaten van de scheepvaart. Bijzonder is dat de bruggen over het water en de autoweg een eigen karakter hebben. Het zijn gewoon twee echte bruggen maar dan achter elkaar. Vanaf de parallelweg langs de autoweg kun je  met een niet al te steil oplopende trap met een fietsgoot ook op de de brug komen. Wie wat wil genieten van het weidse uitzicht kan het best de fiets aan de hand nemen. Rustig de tijd nemen. In een boog loopt de brug verder. Voor je ligt Blauwestad en het Oldambtmeer. De foto’s vertellen meer! Er wordt nog steeds gewerkt om het geheel nog meer allure te geven. De brug is mede gebouwd voor de ontsluiting van Blauwestad om via een veel kortere weg Winschoten te kunnen bereiken.

Tot voor kort gold de Nesciofietsbrug tussen IJburg (Amsterdam) en Diemen met 780 meter als de langste in Europa, maar daar is sinds februari 2021 met deze twintig meter langere brug verandering in gekomen!

Oldambtmeer en Blauwestad

Het meer is sinds 2005 kunstmatig aangelegd en heeft een grootte van circa 800 hectare en is een onderdeel van het woon- en recreatieproject Blauwestad. Het 130 centimeter diepe meer, herbergt 14 miljoen kubieke meter water. Met de bouw van Blauwestad dat bestaat uit drie dorpen: De Wei, Het Park en Het Riet is men nog steeds bezig. Ze zijn alle drie anders van opzet, sfeer en van ligging. Bijna alle woningen zijn architectonische hoogstandjes. De woningen in De Hei hebben bovendien allemaal een aanlegsteiger. Het project Blauwestad is bedacht om het gebied een economische impuls te geven. Eind jaren tachtig kampte het gebied met een sterke vergrijzing, hoge werkloosheid en het wegtrekken van jongeren in verband met het ontbreken van werkgelegenheid. Landbouwgronden lagen braak doordat er subsidies verstrekt werden om deze gronden braak te laten liggen in verband met overproductie. Met de aanleg van het meer, de natuurgebieden, toeristisch recreatieve voorzieningen, de bouw van woningen en het aantrekken van mensen van elders die hier hun geld komen besteden wil men het gebied een economische impuls geven. De komst van het meer bracht destijds een groot deel van de bevolking van de regio in beroering. Er moesten woningen verdwijnen en grote stukken landbouwgrond werden opgekocht voor dit project. Veel mensen vonden het absurd dat grond die eens was ingepolderd door de overgrootouders nu weer onder water werd gezet.

Oudeschans

Vanaf het meer en Blauwestad, dat inmiddels een zelfstandig dorp is geworden, fietsen we via Finsterwolde, Beerta en Ulsda naar het oude vestingstadje Oudeschans. In het centrum vallen je meteen twee gebouwen op. Rechts de vestingkerk uit de zeventiende eeuw en de pastorie uit de achttiende eeuw die samengebracht zijn onder één dak, wat een zeldzaamheid is in Nederland. Links staat het Vestingmuseum waar een geschiedkundig overzicht is te zien van de vestingwerken in het oosten van de provincie Groningen en net over de Duitse grens. Geniet van het uitgestrekte Groningerland. Vanaf knooppunt 97 rijden we in omgekeerde richting als eerder op de dag door het mooie natuurgebied weer terug naar Oude Pekela.

Informatie:

Strocartonfabriek Oude Pekela:

Geopend maandag- en woensdagmiddag

13.0017.00 uur of op afspraak 

www.siepco.info

Knooppunten:

86-88-98-96-94-56-15-18-

73-70-71-75-97-98-88-86

Meer Nieuws

  • OVER DE ‘BIG TRIPLE’ VANUIT HET FIETSPARADIJS ANDERMATTOVER DE ‘BIG TRIPLE’ VANUIT HET FIETSPARADIJS ANDERMATT
    In het hart van Zwitserland biedt de regio Andermatt een waar paradijs voor racefietsers. Genesteld tussen historische Alpenpassen zoals de Gotthard, Furka, Oberalp, Susten, Grimsel, Nufenen en Lukmanier, lokt het gebied met spectaculaire hoogtemeters, adembenemende uitzichten en uitdagende routes die elke fietsliefhebber in vervoering brengen.
    Lees meer…
  • UNIEKE FIETSREGIO SAALE-UNSTRUTUNIEKE FIETSREGIO SAALE-UNSTRUT
    Fietsen op de kracht van wijn door weelderig werelderfgoed. Saale-Unstrut is een wijn- en cultuurlandschap in het hart van Duitsland, gekenmerkt door de hoge middeleeuwen. Een wereldwijd uniek architectonisch erfgoed van meer dan 1000 jaar Europese geschiedenis, vormt samen met ongerepte rivierlandschappen en oude wijngaarden, een indrukwekkende bestemming om met de fiets te verkennen.
    Lees meer…
  • FIETSEN DOOR HET WERELDERFGOED VAN ANHALT-DESSAU-WITTENBERGFIETSEN DOOR HET WERELDERFGOED VAN ANHALT-DESSAU-WITTENBERG
    De werelderfgoed-regio Anhalt-Dessau-Wittenberg biedt alles wat je nodig hebt voor een perfecte fiets-kampeervakantie in de vrije natuur. Kilometerslange paden door idyllische bossen, over bloeiende weiden en langs kleine beekjes en grote rivieren beloven allerlei afwisseling.
    Lees meer…
Meer artikels