DE GRANFONDO STELVIO SANTINI WORDT TIEN!

De Granfondo Stelvio Santini is één van de meest beroemde granfondo’s van Italië. En zodra je hoort dat de Mortirolo en de Stelvio er in zitten, weet je waarom. Het gaat hier om één van de mooiste en meest tot de verbeelding sprekend granfondo’s op onze aardbol. Deze GF ademt het Italiaanse wielrennen diep in en uit.

De omgeving rondom startplaats Bormio is gewoon gemaakt om al de omliggende legendarische cols op te fietsen. Bormio is een sfeervol Italiaans plaatsje waar een pak gezellige terrasjes te vinden zijn en waar je dus ook na het fietsen volop kunt genieten.

Dit is onze tip om toe te voegen aan je “to do – lijstje” voor 2022.

De lange route – 160 km – 4450 hm

De “long route” van de Granfondo Stelvio Santini is grofweg in te delen in drie beklimmingen, die elkaar telkens in zwaarte overtreffen. In Bormio start het parcours met een lange afdaling van een goede 46 km richting Bianzone.

Daar start de klim naar Teglio, waar je over 6 km meteen 402 hoogtemeters moet overbruggen. Dat hakt er al eventjes bruusk in want dit is niet echt een opwarmertje. Je moet hier al meteen serieus op de pedalen staan en dat valt niet mee na zo’n lange afdaling. Maak je borst maar al serieus nat, want na zo’n acht km dalen is het echt klimmen geblazen. Je mag eerst 23 km gestaag omhoog om aan de voet van de Mortirolo te geraken. Een klim van 12 kilometer. Op de top kan je best even genieten van het uitzicht en wat recupereren, want hoewel je al 2/3 van de afstand erop hebt zitten, is het nog lang niet gedaan. Na de afdaling ben je terug in Bormio en dan begint de legendarische slotklim: de Passo del Stelvio.

Je kunt ook kiezen voor de “medium route” van 137,9 km met 3053 hm, of de “short route” van 60 km met 1950 hm.

De eindklassementen zijn dit jaar weer hetzelfde als de voorgaande jaren: de ranglijst, opgedeeld per route, wordt bepaald op basis van de som van de tijden van elke renner voor de individuele beklimmingen, waarbij de winnaars in elke categorie de titel van King of Queen of the Mountain Granfondo Stelvio 2022 bemachtigen, natuurlijk met de bijhorende wielertrui als aandenken. De teams met het grootste aantal deelnemers en finishers ontvangen ook prijzen. Zoals gebruikelijk is er geen algemeen klassement, maar de organisatoren zullen de totale finishtijden van alle finishers in alfabetische volgorde publiceren.

Granfondo Stelvio Santini

Plaats: Alta Valtellina – van Bormio naar de Stelvio Pass (Provincie Sondrio)

Editie: 10de

Datum: 12 Juni 2022

Lange route: Bormio – Teglio – Mortirolo – Bormio – Stelvio – 160 km – 4.450 hoogtemeters

Medium route: Bormio – Teglio – Bormio – Stelvio – 139 km – 3.110 hoogtemeters

Korte Route: Bormio – Sondalo – Bormio – Stelvio – 60 km – 1.950 m hoogtemeters

Inschrijvingen open vanaf: 1 December 2021

Organisator: US Bormiese

Website: www.granfondostelviosantini.com

Fotos: © Santini Granfondo Stelvio

Meer Nieuws

 • CYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSENCYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSEN
  Dat Cyclis Bike Lease innoverend is was al duidelijk toen het in 2014 pionier werd in fietsleasing. Het bedrijf toont zich nu alweer van zijn vernieuwende kant door als eerste fietsleasebedrijf op de proppen te komen met een eigen vloot aan vervangfietsen. Dit gloednieuwe project wordt eerst leven ingeblazen binnen Limburg, waarna het uitgebreid zal worden naar alle klanten tegen het einde van 2023.
  Lees meer…
 • RIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUTRIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUT
  Bij een kampioenentrui hoort een speciale fiets. Daarom ging Ridley meteen na de nieuwe Europese titel van Michael Vanthourenhout aan de slag in de eigen lakkerij.
  Lees meer…
 • EEN FOTO IN DE INBOXEEN FOTO IN DE INBOX
  Soms belanden er berichten en foto’s in je inbox die je na lezing eerst maar eens opslaat omdat het interessant is en om er later eventueel mee aan de slag te kunnen gaan. Een lid van onze tourclub is internationaal vrachtwagenchauffeur.’s Zondagsmorgens tijdens onze wekelijkse rit vraag ik hem steevast waar hij de afgelopen week is geweest. Het antwoord is dikwijls: “Een rit naar Zuid-Frankrijk en daar lossen, vervolgens naar Italië om te laden en dan weer terug naar Nederland”. Het is net als op de fiets: kilometers maken!
  Lees meer…
Meer artikels