BINIAM ‘BINI’ GIRMAY MAG OPNIEUW EEN FLES ONTKURKEN

Met zijn tweede plaats tijdens de wegwedstijd van de beloften U 23 op het WK in Leuven in 2021 was al duidelijk dat Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux een zeer talentvolle renner van het Afrikaanse continent aan de haak had geslagen. Met dat resultaat schreef hij geschiedenis want hij was de eerste zwarte Afrikaanse wielrenner die een medaille op een WK behaalde.

 Al eerder had hij als junior zijn neus aan het venster gestoken door in 2018 Remco Evenepoel te kloppen in de eerste rit van de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot. In het eindklassement eindigde hij toen derde na winnaar Evenepoel.

De grote doorbraak

Die kwam er vorig jaar met zijn zege in de klassieker Gent-Wevelgem, waar hij de snelste was van een groep van vier. Een wedstrijd die hij pas op het allerlaatste moment aan zijn programma toevoegde. Later in het seizoen behaalde hij zijn eerst ritzege in de een grote ronde, de 10de   rit van de Giro d ’Italia. In de voorgaande etappes was hij er al een paar keer heel dichtbij, maar in de etappe van Pescara naar Jesi lukte het om opnieuw geschiedenis te schrijven.

"Ik wacht al meer dan een maand op deze zege"

De Italianen brachten de fiets mee naar Eritrea

Het land was vanaf 1890 tot 1941 een kolonie van Italië. De Italianen introduceerden de fiets in het land waardoor ook het wielrennen populair werd. Het is er nu zelfs de grootste sport. De eerste zwarte Afrikanen die deelnamen aan de Tour de France waren twee Eritreeërs, Daniel Teklehaimanot and Merhawi Kudus in 2015. Wat is er dan mooier dan dat Biniam als eerste Eritreeër een etappe wint in de Ronde van de voormalige kolonisator.

 

Een held in Eritrea

Na de medaille het WK en zijn overwinning in Gent-Wevelgem kreeg hij in zijn thuisland Eritrea in de op 2400 meter hoogte gelegen hoofdstad Asmara een heldenontvangst en werd rondgereden in een open wagen. Hij is een telg uit een wielergek land, iets wat je niet direct zou verwachten van een land in de Hoorn van Afrika. En hij  gaat gewoon even naar huis voor een hoogtestage. Dat is wel wat anders dan eenzaam op de Teide zitten.

© Rens Klaasse
© cyclingmedia agency

Aanloop naar het nieuwe wielerseizoen

Vanaf december zien de overwinteraars aan de Costa Blanca een groot deel van de profploegen langs de kust en in het achterland trainen om hun conditie aan te scherpen voor het nieuwe seizoen.  Als kers op de taart kregen de wielerfans dit jaar zelfs de gelegenheid om in Benidorm te genieten van een wereldbekerwedstrijd cyclocross waarin Wout en Mathieu op het scherpst van de snede om de zege streden. Ook Biniam was met de ploeg op stage en tijdens het trainingskamp van de ploeg in Albir begin januari was er genoeg gelegenheid om de finale van de eerste etappe van de Ronde van Valencia te verkennen. 

De fantastische seizoenstart van Biniam

Hij reed drie van de vijf wedstrijden van de Challenge Mallorca. In twee daarvan stond hij op het podium met een tweede en derde plaats.  Daarna konden de renners begin februari in de Volta a la Comunitat Valenciana voor het eerst de degens zien kruisen in een vijfdaagse etappewedstrijd. En het was meteen raak. De eerste rit, die startte in Orihuela en finishte in het vlakbij Benidorm gelegen kuststadje Altea, was 189,4 km lang. Na een vlakke aanloop van 120 km volgden er twee beklimmingen van de tweede categorie, de Coll de Rates en de Alto de Bernia. Daarna was het nog ruim 39 km in dalende lijn naar Altea. Een kolfje naar de hand van de sprinters die ook redelijk bergop kunnen rijden. De in februari  roze kleurende amandelbomen zorgden voor prachtige plaatjes onderweg. Vijf renners reden direct vanaf de start weg. Een van hen was onze landgenoot Ward Vanhoof (Team Flanders-Baloise). Meer dan 3 minuten voorsprong kregen ze echter niet van het peloton. Op 80 km van de meet in Callosa d’en Sarria zit Biniam goed omringt in de buik van het peloton. Op de klim van de Coll de Rates wordt de kopgroep ingelopen. Olav Kooij van Team Jumbo-Visma moest daar al lossen maar zijn ploeggenoten brengen hem met nog 60 km te gaan weer terug. Uiteindelijk rijdt een groep van 62 renners naar streep. De laatste honderden meters waren, in tegenstelling tot wat het routeboek vermeldde, in licht stijgende lijn. Biniam wint overtuigend de sprint voor Olav Kooij (team Jumbo-Visma) en Iván García Cortina (Movistar Team)

Het incident na de 10e etappe in de Giro waarbij hij de kurk in zijn oog kreeg en moest opgeven zijn we nog niet vergeten. Deze keer was het geen fles champagne maar een fles cava die ontkurkt moest worden. Dat deed Biniam met verve, het leek er wel op dat hij wat had geoefend. Na afloop vertelde hij nog het volgende: “Ik wacht al meer dan een maand op deze zege. Ik ben in goede vorm en de afgelopen week in Mallorca was ik al een paar keer dicht bij een overwinning. Mijn plan was om hier minimaal een etappe te winnen. Dat doel hebben we al bereikt en nu kijken we uit naar een volgende zege. We gaan Rui Costa helpen bij zijn gevecht voor de eindzege van deze wedstrijd”.

De eerste leiderstrui in een Europese rittenkoers

leider in het puntenklassement en de beste jonge renner. Een hele verkleedpartij op het podium dus. En Intermarché-Circus-Wanty werd daarmee ook koploper in de UCI World Ranking. Alhoewel Biniam in de vierde etappe moest opgegeven werd de Ronde voor het team toch een groot succes. Want Rui Costa won de laatste etappe en werd eindwinnaar voor Giulio Ciccone (Trek Segrafredo en Tao Geoghehan Hart (Ineos Grenadiers). Een mooie start die ook het nodige belooft voor de rest van het seizoen.

Eritrea heeft nog meer talent

In de Tour du Rwanda wist de 23 jarige Eritreeër Henok Mulueberhan na twee ritzeges ook de eindzege te behalen. Een nieuw opkomend talent zo lijkt het wel. In de aanloop naar het WK in 2025, dat in de hoofdstad Kigali wordt gehouden,  nemen steeds meer bekende teams deel om de sfeer en de parcoursen van één van de belangrijkste rittenkoersen in Afrika te proeven. Het wielrennen zit in Afrika duidelijk in de lift.

 

Text: Rens Klaasse

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels