WIELRENNEN PROMINENT IN BEELD IN HET BELGISCH PAVILJOEN VAN DE EXPO 2020 IN DUBAI

Na een uitstel van een jaar als gevolg van de coronacrisis werd van 1 oktober tot 31 maart jl. de wereldtentoonstelling in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) gehouden. Het Belgische paviljoen stond in het Mobiliteits District. En wat paste daarbij beter dan fietsen.

Dubai is sinds enige jaren ook gekend als het land van de enige World Tour wedstrijd in het Midden-Oosten, de UAE-Tour die dit jaar voor de vierde keer werd verreden. De ronde wordt altijd verreden in het begin van het wielerseizoen. De zesde etappe (180 km), die gewonnen werd door de Tsjech Mathias Vacek (Gasprom-Rusvelo), startte en finishte bij de Expo.

België wielerland

Voor ons bezoek aan het Belgische paviljoen zagen we tijdens het wachten aan de ingang de grootste momenten uit de carrière van Eddy Merckx de revue passeren. Per jaar werden de uitzonderlijke prestaties van Eddy in beeld gebracht. Eddy is niet onbekend in het Midden-Oosten. Vijftien jaar lang was hij betrokken bij de organisatie van de Ronde van Qatar die in 2017 voorgoed van de wielerkalender is verdwenen.

Flanders Bike Valley

Eenmaal binnen was het vervolgens de fiets waarop Victor Campenaerts in 2019 het werelduurrecord vestigde die de aandacht trok. Met hulp van het innovatiecentrum voor de Belgische fietsindustrie Flanders’ Bike Valley in Beringen had Ridley deze fiets ontworpen. Een mooi staaltje van Vlaamse technologische vernieuwing.

Fietsen in Dubai in opkomst

Door de aanleg van fietspaden in de toeristische gebieden is fietsen, in een stad die gedomineerd wordt door de auto, meer en meer in opkomst. Voor toeristen is dat een unieke manier om deze bijzondere stad te verkennen. In de woestijn is er een speciale fietsroute van maar liefst 117 km aangelegd, het El Qudra Cycle Track. Een gedeelte is in de avond verlicht. Er kunnen fietsen gehuurd worden, in de stad is er ook een TREK Bicycle Store. Alle info over de route is te vinden op www.dubai-online.com

 

Tekst en beeld: Rens Klaasse

Meer Nieuws

 • EEN VAT VOL UITDAGENDE FIETSROUTES VANUIT HOF VAN KALENBERGEEN VAT VOL UITDAGENDE FIETSROUTES VANUIT HOF VAN KALENBERG
  Een fietsvakantie of -weekend organiseren met de vriendenkring of de fietsclub en de hechte band ervaren en versterken van de ganse groep vinden velen geen gemakkelijke onderneming. En toch is het niet zo moeilijk om de ideale formule te vinden om de banden van uw fietsgroep nog sterker te smeden. De sleutel ligt in het huren van een alles biedend vakantiehuis, waar iedereen de passie voor de fiets ten volle kan beleven.
  Lees meer…
 • DE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRANDDE FLANKEN VAN DE COLL DE RATES STAAN IN BRAND
  De alombekende Coll de Rates in de regio rond Calpe stond dit weekend in lichterlaaie als gevolg van een uit de hand gelopen verbranding van tuinafval. Niet minder dan 800 ha zijn afgebrand.
  Lees meer…
 • GENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUXGENIETEN EN FIETSEN OP EN ROND DE MONT VENTOUX
  Eindelijk is er een complete reisgids over de Mont Ventoux. Deze mythische wielerberg staat bij heel veel wielertoeristen bovenaan hun bucketlist. Dat is de auteurs Toon Claes, internationaal bekend sportchirurg voor wie de berg geen geheimen meer heeft, en Dina Vercruyssen, die aan de voet van de berg een B&B heeft, ook niet ontgaan.
  Lees meer…
Meer artikels