WIELRENNEN PROMINENT IN BEELD IN HET BELGISCH PAVILJOEN VAN DE EXPO 2020 IN DUBAI

Na een uitstel van een jaar als gevolg van de coronacrisis werd van 1 oktober tot 31 maart jl. de wereldtentoonstelling in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) gehouden. Het Belgische paviljoen stond in het Mobiliteits District. En wat paste daarbij beter dan fietsen.

Dubai is sinds enige jaren ook gekend als het land van de enige World Tour wedstrijd in het Midden-Oosten, de UAE-Tour die dit jaar voor de vierde keer werd verreden. De ronde wordt altijd verreden in het begin van het wielerseizoen. De zesde etappe (180 km), die gewonnen werd door de Tsjech Mathias Vacek (Gasprom-Rusvelo), startte en finishte bij de Expo.

België wielerland

Voor ons bezoek aan het Belgische paviljoen zagen we tijdens het wachten aan de ingang de grootste momenten uit de carrière van Eddy Merckx de revue passeren. Per jaar werden de uitzonderlijke prestaties van Eddy in beeld gebracht. Eddy is niet onbekend in het Midden-Oosten. Vijftien jaar lang was hij betrokken bij de organisatie van de Ronde van Qatar die in 2017 voorgoed van de wielerkalender is verdwenen.

Flanders Bike Valley

Eenmaal binnen was het vervolgens de fiets waarop Victor Campenaerts in 2019 het werelduurrecord vestigde die de aandacht trok. Met hulp van het innovatiecentrum voor de Belgische fietsindustrie Flanders’ Bike Valley in Beringen had Ridley deze fiets ontworpen. Een mooi staaltje van Vlaamse technologische vernieuwing.

Fietsen in Dubai in opkomst

Door de aanleg van fietspaden in de toeristische gebieden is fietsen, in een stad die gedomineerd wordt door de auto, meer en meer in opkomst. Voor toeristen is dat een unieke manier om deze bijzondere stad te verkennen. In de woestijn is er een speciale fietsroute van maar liefst 117 km aangelegd, het El Qudra Cycle Track. Een gedeelte is in de avond verlicht. Er kunnen fietsen gehuurd worden, in de stad is er ook een TREK Bicycle Store. Alle info over de route is te vinden op www.dubai-online.com

 

Tekst en beeld: Rens Klaasse

Meer Nieuws

 • CYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSENCYCLIS BIKE LEASE: EERSTE EN ENIGE FIETSLEASEBEDRIJF MET EIGEN VLOOT VERVANGFIETSEN
  Dat Cyclis Bike Lease innoverend is was al duidelijk toen het in 2014 pionier werd in fietsleasing. Het bedrijf toont zich nu alweer van zijn vernieuwende kant door als eerste fietsleasebedrijf op de proppen te komen met een eigen vloot aan vervangfietsen. Dit gloednieuwe project wordt eerst leven ingeblazen binnen Limburg, waarna het uitgebreid zal worden naar alle klanten tegen het einde van 2023.
  Lees meer…
 • RIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUTRIDLEY PRESENTEERT CUSTOM DESIGN VOOR EUROPEES KAMPIOEN MICHAEL VANTHOURENHOUT
  Bij een kampioenentrui hoort een speciale fiets. Daarom ging Ridley meteen na de nieuwe Europese titel van Michael Vanthourenhout aan de slag in de eigen lakkerij.
  Lees meer…
 • EEN FOTO IN DE INBOXEEN FOTO IN DE INBOX
  Soms belanden er berichten en foto’s in je inbox die je na lezing eerst maar eens opslaat omdat het interessant is en om er later eventueel mee aan de slag te kunnen gaan. Een lid van onze tourclub is internationaal vrachtwagenchauffeur.’s Zondagsmorgens tijdens onze wekelijkse rit vraag ik hem steevast waar hij de afgelopen week is geweest. Het antwoord is dikwijls: “Een rit naar Zuid-Frankrijk en daar lossen, vervolgens naar Italië om te laden en dan weer terug naar Nederland”. Het is net als op de fiets: kilometers maken!
  Lees meer…
Meer artikels