GUISEPPE SARONNI – VROEGBLOEIER EN VEELWINNAAR IN ITALIË

Vrijdag 19 januari plaatsten we hier op deze website het zopas in Cyclelive Magazine nr. 76 verschenen artikel met de palmaressen tot aan de 24ste verjaardag van de grootste renners uit de geschiedenis van het wielrennen. Het uitgangspunt in dat dossier is het feit dat Remco Evenepoel morgen, 25 januari 2024, 24 jaar wordt en wij legden de palmaressen - tot aan die 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar.

We kozen 61 grote namen uit verschillende tijdperken en verschillende landen en vergeleken ze. Over Eddy Merckx is er al genoeg geschreven en zijn uiteindelijke palmares is de maatstaf waaraan iedereen getoetst zal worden, tot er ooit iemand beter doet. Dat er nu in het peloton enkele fenomenen rondrijden die wel eens dicht in de buurt van Eddy’s palmares zouden kunnen uitkomen, is een zegen voor het huidige wielrennen en vooral voor de talrijke wielerliefhebbers. Dat Remco Evenepoel de eerste achtervolger van de Kannibaal is, kan je in ons uitgebreid artikel lezen. Respect en erkenning is dus meer dan op zijn plaats!

Maar respect is ook op zijn plaats voor Giuseppe Saronni de nummer drie uit onze ranking met 146 punten.

Voornaam: Giuseppe
Achternaam: Saronni
Nationaliteit: Italië
Leeftijd: 66 jaar
Geboortedatum: 22-09-1957
Geboorteplaats: Novara (Piemonte), Italië
Bijnaam: Beppe

Giuseppe Saronni staat als verrassende naam op ons podium. Hij neemt na Merckx en Evenepoel de derde plaats in, met één puntje meer dan Tadej Pogacar. Inderdaad toch wel een verrassende naam op plaats drie. Saronni was ontegensprekelijk een groot renner, maar tot de allergrootsten in de geschiedenis kunnen we hem niet rekenen. De oorzaak is duidelijk als we zijn palmares bekijken. Hij was een echte vroegbloeier die al op éénentwintigjarige leeftijd de Giro wist te winnen, maar vanaf zijn 27ste begon zijn ster reeds te tanen.

Het is hoogst uitzonderlijk dat een renner op 21-jarige leeftijd al één van de drie grote etappewedstrijden wint. Saronni was dan ook heel vroeg rijp en debuteerde al op negentienjarige leeftijd bij de profs. Guiseppe stamt uit een echte wielerfamilie kunnen we wel zeggen, want zowel zijn vader Romano als zijn opa Tito Brambilla waren ook wielrenners. Zijn oom Pierre Brambilla werd in 1947 zelfs derde in de Tour de France. Ook de broers van Giuseppe, Alberto en Antonio, waren coureurs, maar al snel was duidelijk dat “Beppe” veruit  de talentrijkst was van de ganse familie.

Een snelle blik op zijn complete palmares laat zien dat hij ook nog op jonge leeftijd Wereldkampioen werd (voor zijn 25ste verjaardag op 05 september 1982 in het Britse Goodwood), twee keer winnaar van de Giro, met vier keer winst in het puntenklassement, 26 Giro-etappes won en 39 keer de roze trui droeg. Met Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije voegde hij ook nog twee monumenten toe aan zijn uiteindelijk palmares. Buiten Italië was hij veel minder succesvol. Zo waren er vier opgaves in de Vuelta op vier deelnames waarin hij twee ritten won. In België won hij de Waalse Pijl en in Zwitserland het Kampioenschap van Zurich  (1979) en een rit met eindwinst in de Ronde van Zwitserland (1982).  In totaal behaalde Beppe Saronni 142 UCI-zeges.

Giuseppe Saronni © Courtesy Wim Dingemanse

Als Italiaan had hij nauwelijks belangstelling voor de Tour de France waaraan hij slechts éénmaal deelnam met een opgave als gevolg (1987). Bovendien had hij al helemaal geen interesse voor de kasseiklassiekers. Hij nam nooit deel aan de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Saronni was zeer snel in de sprint, maar was ook een goed klimmer en een meer dan degelijk tijdrijder. Misschien had hij wel te snel succes in het Italië van die tijd, waar al gauw de geneugten van het leven als een gevaar voor topsporters om de hoek kwamen kijken. Met zijn kwaliteiten had zijn uiteindelijk palmares er nog een stuk fraaier kunnen uitzien.

Dat zijn carrière als absolute toprenner veel te kort was, zorgt ervoor dat hij zich met zijn eindpalmares niet tussen de allergrootsten kan plaatsen. Maar ook het feit dat zijn palmares bijna enkel gestoeld is op Italiaanse wedstrijden maakt hem uiteindelijk toch een stuk minder tot de verbeelding sprekend, dan andere Italiaanse toppers als Coppi, Bartali en Moser.

Na zijn loopbaan werd Giuseppe Saronni manager bij Mapei en Lampre.

Sinds 2021 is hij sportdirecteur van Tadej Pogačar bij UAE Team Emirates. Mooi toch, onze nummer drie en nummer vier samen in één ploeg.

© UAE-Team-Emirates

Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels