JONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICO

Gisteren werd de eerste rit gereden in Parijs-Nice en dat ging al meteen gepaard met vuurwerk van mede-topfavoriet Remco Evenepoel. Die andere topfavoriet Primoz Roglic liet zich echter niet vangen aan de uitnodiging van Evenepoel om er een lap op te geven en hield zich gedeisd. Misschien wel de beste tactiek als je eindwinnaar wil worden?

Vandaag start dan in Italië alweer de Tirreno-Adriatico. Begonnen wordt er met een tijdrit, waarin al meteen een eerste verschil zal gemaakt worden voor het algemeen klassement. Deze Tirreno telt slechts één uitgesproken topfavoriet en dat is Jonas Vingegaard! Het lijkt wel alsof Jonas nog sterker is dan vorig jaar en dat hij op een drafje naar de eindoverwinning zal fietsen. Of zijn er toch mannen die hem het vuur aan de schenen zullen leggen?

Parcours

Rit 1: 04/03/24 – Lido di Camaiore – Lido di Camaiore – ITT -10 km
Opnieuw start de Tirreno met een tijdrit in Lido di Camaiore. De tijdrit is tien kilometer lang met heel weinig bochten en een keerpunt na 5,5 km. Pakt Vingegaard hier al een eerste keer uit? Verrassend feit: Jonas Vingegaard staat als derde man op het startblad en begint reeds om 12u37 aan zijn tijdrit. Medefavoriet voor de ritzege Filippo Ganna start om 15u24 en Mark Stewart start als laatste om 15u29.

Rit 2: 05/03/24 – Camaiore – Follonica -199 km
De tweede rit van deze Tirreno-Adriatico is een relatief vlakke etappe. Starten doen de renners in Camaiore en ongeveer halfweg zit er één echte beklimming – 11,7 km aan 3% in het parcours. De aankomst in Follonica lijkt dan ook op een afspraakplaats tussen de sprinters.

Rit 3: 06/03/24 – Volterra – Gualdo Tadion – 225 km
In de derde rit gaat het contant over glooiende wegen, maar onoverkomelijke hindernissen zitten er niet in voor de sprinters. De slotkilometers lopen vals plat omhoog en dus is dan kans dat het één van de sterke snelle mannen zal zijn die hier kan winnen, redelijk groot.

Rit 4: 07/03/24 – Arrone – Giulianova – 207 km
Op dag vier krijgt het peloton voor de tweede dag op rij een rit van boven de tweehonderd kilometer voorgeschoteld. In deze rit is de Valico di Castellucio (16,9 km aan 5%) de eerste echt serieuze beklimming van deze Tirreno. De klim ligt echter te ver van de streep om de klassementsmannen uit hun tent te lokken, maar is wel een uitgelezen kans voor de mannen die mikken op een ontsnapping.

In de finale ligt nog een niet-gecategoriseerde helling, naar Mosciano Sant Angelo (2,7 km aan 3,8%). Bovendien is de laatste anderhalve kilometer oplopend aan een kleine drie procent. Als het een sprint wordt, dan waarschijnlijk toch met een beperkter peloton.

Rit 5: 08/03/24 – Torricella Sicura – Valle Castellana – 144 km
Vandaag staat de eerste van de twee opeenvolgende bergritten op het programma. Met de klimming naar Castelalto (7,8 km aan 4,5%) en de klim naar San Giacomo (11,9 km aan 6,2% – buiten categorie) liggen er twee echte cols op de route. Maar het is veel meer dan dat, want het gaat de hele tijd op en neer vanaf de start tot aan de aankomst. De top van de Passo di San Giacomo ligt nog op meer dan 23 kilometer van de streep, maar op 10 kilometer van de aankomst ligt er nog een beklimming van een tweetal kilometer aan meer dan 5%, waarna de laatste zeven kilometer vals plat omhoog lopen tot aan de streep.

Rit 6: 09/03/24 – Sassoferrato – Cagli – 180 km
Dit is de koninginnenrit met aankomst op de top van de Monte Petrano, een beklimming van tien kilometer aan een gemiddelde van acht procent. Hier wordt beslist over winst en verlies van de Tirreno-Adriatico. Alvorens de renners aan de Monte Petrano beginnen, hebben ze al de Forchetta (3,2 km aan 7,3%), Plan di Trebbio (7 km aan 5%) en de Moria (2,4 km aan 8,5%), onder de wielen gekregen. Genoeg hoogtemeters om er een slagveld van te maken.

Rit 7: 10/03/24 – San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto – 154 km
Opnieuw een sprintersetappe. Alhoewel de eerste helft van deze rit nog redelijk geaccidenteerd te noemen valt, is het plaatselijk parcours met vijf plaatselijke rondes van vijftien kilometer volledig vlak. Vorig jaar won Jasper Philipsen hier voor Dylan Groenewegen. Wordt het opnieuw een Belgische ritzege?

Favorieten
Zoals hiervoor al geschreven is er slecht één topfavoriet en dat is Jonas Vingegaard. De tweevoudig Tourwinnaar, heeft in de O Gran Camiño net als in 2023 (zie foto podium 2023) laten zien hoe sterk hij is. In die ronde won hij dit jaar drie ritten en was hij opnieuw een paar maten te groot voor zijn concurrenten van het klassement.
Uitdagers voor Vingegaard in deze Tirreno zijn: Daniel Felipe Martinez, Enric Mas, Tom Pidcock, Juan Ayuso, Marc Hirschi, Ben O’Connor, Tao Geoghegan Hart, Thymen Arensman, Jay Hindley en Richard Carapaz

Sprinters
Met Tim Merlier, Jasper Philipsen, Mark Cavendish, Caleb Ewan, Alexander Kristoff en Biniam Girmay staan er genoeg sprinters klaar om ook dat spektakel te verzorgen.

Op TV
Tirreno-Adriatico is live te volgen op Eurosport 1.

Daniel Felipe Martinez hier nog rijdend in de gele trui in de voorbije Volta oa Algarve © Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

Meer artikels