DE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUUR

Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland. Een mysterieus landschap met donkere, uitgestrekte wouden, kloven, rotsen, kabbelende riviertjes met charmante watervalletjes en verschillende hoogveengebieden. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs.

Je kunt er fantastisch mountainbiken en ook met de race/gravelfiets is het diep in het woud prachtig fietsen met zeer uitdagende beklimmingen. Zo is er de Brocken die met 1142 meter de hoogste berg van de regio is en waar je door het Nationale Park autovrij naar boven fietst.

Of het nu gaat om lange of korte tochten, korte steile of lange beklimmingen, in het Harzgebergte mag je steeds een gevarieerde fietservaring verwachten. Talloze routes bieden ideale trainingsomstandigheden voor de meest ambitieuze maar ook voor de meest recreatieve fietsers. De routes in de Harz gaan van vlakke, licht heuvelachtige wegen, tot aan zware klimsecties met stijgingspercentages tot 18 procent. Intensieve intervals, langere bloktrainening of krachttraining? Voor elke vorm vind je hier de ideale beklimming. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Harzgebergte door de Duitse profwielrenners vaak wordt gebruikt als voorbereiding op de wedstrijden.

"Echte uitdagingen op de weg-, gravel- mountainbike of gezellig met de e-bike, hier in hartje Duitsland vind je het allemaal"

De grote Duitse evenementen zoals de Ronde van Nedersaksen en de Ronde van Duitsland stoppen hier regelmatige en zels de Vredesronde heeft hier ooit een tussenstop gemaakt. Er is nauwelijks een andere regio waar wielrenners zoveel afwisseling op het zadel aantreffen. De tochten voeren door een nationaal park, een biosfeerreservaat, een geopark, vier natuurparken en drie UNESCO-werelderfgoedlocaties. Je komt langs grote stuwmeren, historische vakwerkstadjes en indrukwekkende heidelandschappen. Lokale gastheren die zich op de behoeften van fietsers hebben ingesteld, ronden het lokale aanbod af. Meer informatie en tips voor fietstochten zijn te vinden op: www.rennrad-harz.de

© HTV, M. Gloger

Een echt eldorado voor mountainbikers

Cross country, marathon, freeride, downhill, dirt – in het Harzgebergte zijn bijna alle facetten van mountainbiken mogelijk. De 74 bewegwijzerde en geclassificeerde routes van de Volksbank Arena Harz leiden naar fantastische uitzichten en indrukwekkende culturele monumenten. Smalle paden, zachte bosgrond en rotsachtige passages worden afgewisseld met sprongen en bochten in drie moeilijkheidsgraden op 2.300 kilometer aan routes met in totaal 55.000 hoogtemeters. Fietsers kunnen op 31 locaties in de regio starten en het gevarieerde landschap steeds opnieuw ontdekken.

Mountainbikers komen mythen en legenden tegen op de routes in de Bodevallei. De zeven routes rond de ruigste rotsvallei hebben veel te bieden en slingeren zich door dichte bossen over smalle, wortelachtige paden naar indrukwekkende uitkijkpunten. Vijf bikeparken in Braunlage, Hahnenklee, Sankt Andreasberg, Schulenberg en Thale vragen maximale concentratie van de rijders en stellen hun technische vaardigheden op de proef. Wie wil, kan zijn vaardigheden testen in de Harz Mountainbike Cup – een serie bestaande uit meerdere races op verschillende locaties in het Harzgebergte.
www.volksbank-arena-harz.de

Voor elke sportieveling een geweldige vakantiebestemming

Het Harz gebergte biedt een verscheidenheid aan ervaringen in elk jaargetijde. Met ook meer dan 8.000 kilometer aan wandelpaden hebben natuurliefhebbers keuze te over: wandel/MTB langs meer dan 200 meter steile rotswanden in de Bode vallei of langs de legendarische Duivelsmuur, ontdek ongerepte natuur en geschiedenis in het prachtige Selketal of het buitengewone karstlandschap in de zuidelijke Harz.

De beklimming van de 1.141 meter hoge Brocken kan je op verschillende manieren doen. Of het nu op het Duivelspad is, door het Eckerloch of het romantische Ilse dal, de hoogste top in Noord-Duitsland is een integraal onderdeel van vele Harz vakanties. De verscheidenheid aan culturele en historische schatten te midden van deze bergwereld is ook indrukwekkend. Pittoreske vakwerkstadjes zoals Wernigerode of Quedlinburg met talrijke musea en galerieën, historische gebouwen zoals kasteel Wernigerode®, kasteel Falkenstein of de abdij Drübeck of de voormalige Harz mijnen nemen bezoekers mee terug naar vervlogen tijden.

Je kunt ook terug in de tijd reizen met de Harzer smalspoorbaan, die met zijn indrukwekkende stoomlocomotieven door het Harz landschap slingert. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er in het Harzgebergte drie UNESCO Werelderfgoederen op een totaal van 46 beschermde cultuur- en natuurgebieden in Duitsland. Avonturiers komen aan hun trekken met verticale wandlopen, een vlucht op de “Megazipline” dubbele touwglijbaan of een 75 meter diepe slingersprong op de Gigaswing bij de Rappbode Dam. De zomerrodelbanen zoals de “Harzbob” in Thale of de mountainbikeroutes en fietsparken in de regio brengen je genoeg adrenaline. En alsof er niet genoeg te beleven valt boven de grond zijn er dan ook nog de grotten van de Harz natuurshow, zoals de Rübeländer druipsteengrotten of de Heimkehle karstgrot in de zuidelijke Harz regio. De verleiding om je (fiets)horizonten ook in Duitsland wat uit te breiden moet je echt niet verder gaan zoeken dan in deze prachtige regio.

Harzer Tourismusverband
Marktstraße 45
38640 Goslar
Telefon 05321-34040
info@harzinfo.de
www.harzinfo.de

Quedlinburg © IMG Sachsen-Anhalt mbH
Kasteel Wernigerode © IMG Sachsen-Anhalt mbH

Meer Nieuws

 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
 • DE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUURDE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUUR
  Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland. Een mysterieus landschap met donkere, uitgestrekte wouden, kloven, rotsen, kabbelende riviertjes met charmante watervalletjes en verschillende hoogveengebieden. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs.
  Lees meer…
 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
Meer artikels