DE COSTA DAURADA VEEL MEER DAN EEN VERRASSENDE FIETSVAKANTIE

De Costa Daurada kent meer dan 2.000 km fantastische asfaltwegen met weinig verkeer, ideaal om op uw fiets te genieten en spectaculaire landschappen te ontdekken. Wil je fietsen in de zon, over bergen en/of langs de kust en met alle mogelijke ontspanningsmogelijkheden voor het ganse gezin, dan denk je best eens aan de Costa Daurada.

Enorm luxueuze campings, fantastische hotels, lange, prachtige zandstranden, een azuurblauwe zee en een binnenland om cultuur te snuiven. Port Aventura in Salou is bovendien één van de grootste en spectaculairste pretparken van Europa, de familie zal tijd tekort komen om alles te doen wat het hartje wensen zal.

Langs de kust

De kuststreek begint ten noorden van Tarragona en loopt via Salou, Cambrills, Miami Platja (Playa), L’Hospitalet de l’Infant, Calafat, L’Ametlla de Mar en L’Ampolla tot aan de delta van de rivier de Ebro.

Rond die delta is één van de meest gevarieerde natuurgebieden aan de Spaanse middellandse zee te ontdekken, het Parque Naturel Delta del Ebre. Vruchtbare gronden zorgen voor een uitzonderlijk vogelbestand. Zo’n 250 vogelsoorten broeden hier. Voor vogelspotters, wandelaars maar ook gewoon voor mountainbikers of gravelbikers is de rivierdelta van de Ebro een waar paradijs! Officieel loopt de Costa Daurada nog door tot en met het dorp Alcanar (ook een mooi dorp!)

Tarragona

De middeleeuwse stad Tarragona is zonder twijfel één van de hoogtepunten van de Costa Daurada. De mooie historische gebouwen vertellen het verhaal van het fascinerende verleden van de stad. Tarragona is een zonnige havenstad met veel charme, met bovendien enkele van de mooiste stranden in de buurt. Het grote Romeinse amfitheater (Werelderfgoedlijst UNESCO) met uitzicht op de zee werd gebouwd aan het einde van de 2de eeuw. Het is 109,5m lang, 96,5m breed en kan plaats bieden aan 14.000 toeschouwers. Als je naar beneden kijkt over de ruïnes, kan je de gruwelijke gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden zo voor de geest halen. Ook de oude binnenstad is een aaneenschakeling van culturele en historische bezienswaardigheden. Als je een rustig tochtje/recuperatieritje plant, dan is Tarragona de ‘place to be’.

De route van de zes cols

Op www.costadaurada.info, vind je prachtige routes voor MTB en wegfietsers. De route van de zes cols leek ons er wel eentje om te proberen. Een rondje van 125km, 2250hm, hoogste punt 979m met hellingen tot 16,8% is best wel pittig te noemen.

We starten in Cambrils en de route loopt door de gemeenten: Montbrió del Camp – Riudecanyes – Duesaigües – Porrera – Torroja del Priorat – La Vilella Baixa – Escaladei – La Morera de Montsant – Cornudella de Montsant – La Mussara – Vilaplana – Alforja – Les Borges del Camp – Botarell – Montbrió del Camp – Cambrils.

Dit is een van de moeilijkste maar meteen ook mooiste routes aan de Costa Daurada. De kronkelende wegen naar het historische Priorat, langs wijngaarden, het uitzichtpunt Montsant in het natuurpark en de terugkeer langs de Mussaraweg zijn om nooit te vergeten.

De route naar de Priorat langs de binnenwegen van Montbrió, Riudecanyes en Duesaigües, leid je, met wegen omgeven door wijngaarden van Grenache en Carignan druiven langs de Coll de la Teixeta 541m). Vanaf hier vervolg je de route via de Collet del Pere Joan (418m) door de historische Priorat naar Torroja del Priorat, La Vilella Baixa en tot je Escaladei bereikt, het klooster waar de wijnbouwtraditie van Priorat eeuwenlang bewaard is gebleven.

Vanaf nu is de opwarming echt wel voorbij en wordt het menens, want tot La Morera gaat de weg steil omhoog met hellingen tot 16,8%. Je fietst hier echter door een unieke omgeving: het Montsant Natural Park. Je klimt tot op de top naar 743m hoogte. Geef je ogen de kost wanneer je kan en vergeet naast het afzien vooral niet te genieten! Nu gaat het langs de weg van Cornudella naar La Mussara en rijden we even op een plateau op en neer tot het hoogste punt van de route op 979m boven de zeespiegel, meteen het hoogste berijdbare punt van de Costa Daurada. Na een mooie afdaling nog een laatste klim naar L’Alforja en dan in sneltreinvaart via Les Borges del Camp, Botarell en Montbrió del Camp terug naar Cambrils, waar ondertussen alles in gereedheid is gebracht voor een avondje stappen, dans en plezier. Maar eerst lekker onder de douche en de beentjes even recuperatie gunnen.

De zes cols

1-. Coll de la Teixeta: 541m – 11,6km – gemiddeld 3,3% – max 13,3%

2-. Collet del Pere Joan 418m – 2,5km – gemiddeld 6,6% – max 8%

3-. Pujada de Arboli: 351m – 3.4km – gemiddeld 6,7%

4-. La Morera de Montsant: 743m – 9,9km – 4,7% gemiddeld – max 16,8%

5-. Coll d’Alforja: 641m – 5,4km – 5,3% gemiddeld – max 7,8%

6-. La Mussara: 961m – 5,9km – 5,8% gemiddeld – max 8,7%

De routes in de Costa Daurada zijn van een ongekende schoonheid en je kan ze zo makkelijk of zo moeilijk als je wil maken. Vlakke wegen tot erg steile en lange beklimmingen, je vindt het allemaal in deze prachtige streek.

Het volledige artikel lees je in Cyclelive nr. 66 te verkrijgen bij de betere fietsspeciaalzaken of te downloaden op onze website.

Meer Nieuws

 • MOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIËMOUNTAINBIKEN ROND DE WEISSENSEE IN KARINTHIË
  Een van de mooiste meren in de Alpen is zeker de Weissensee in Karinthië, met zijn buitengewone mooie kleur. Het meer is 12 km lang en ligt op een hoogte van 930 m. Zodra je het hoogdal rond de Weissensee bereikt, kun je in een mum van tijd zijn kleine broertje, de Pressegger See bereiken. Hier bike je over en langs de landsgrenzen met Italië en Slovenië.
  Lees meer…
 • TRENTINO – GARDASEE & LEVICO SEE – HET PERFECTE MEREN-KOPPELTRENTINO - GARDASEE & LEVICO SEE - HET PERFECTE MEREN-KOPPEL
  Dit is de ideale mix voor iedereen die zot is van de combinatie: fietsen, meren, bergen en Italië. Het Gardameer en het Levicomeer zijn twee parels in het Trentino landschap. De ene is een iconische hotspot voor alle fietsers, maar vooral mountainbikers met een coole levensstijl - de andere is een onontdekte insidertip met een ongekende charme.
  Lees meer…
 • MALLORCA HERE WE COME – ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJEMALLORCA HERE WE COME - ROMPELBERG FIETSVAKANTIES IN EEN NIEUW JASJE
  Rompelberg Fietsvakanties is al vele jaren een begrip in het organiseren van fietsreizen op Mallorca. Door de enorme groei van het bedrijf de voorbije decennia en de nieuwe trends in de fietsindustrie waren een herstructurering, modernisering en verfijning van de service, de focus waarop Rompelberg Fietsvakanties zich richtte tijdens en na de coronaperiode.
  Lees meer…
Meer artikels