CYCLING TOUR DUITSLAND – 25 AUGUSTUS 2024

De cyclo/gran fondo van de Lidl Deutschland Tour vindt dit jaar plaats op 25 augustus 2024 in Saarbrücken. Een ideale gelegenheid om even een totaal ander wielersfeertje op te snuiven. Bovendien hoef je zelfs niet zo ver te rijden.

Saarbrücken ligt op 310 km van Brussel en op 340 km van Herentals, dus waarom zou je alweer een toertje rond de kerktoren doen of de zoveelste keer dezelfde cyclo in België of Nederland rijden? Gewoon enkele uurtjes in de auto met de muziek zachtjes op de achtergrond of misschien wel keihard door de boxen van de radio-installatie en je bent al ter plaatse. Ook dit jaar geeft de Duitse wielerronde je de keuze uit twee routes. Beide routes starten voor het Saarland Staatstheater in Saarbrücken en eindigen slechts een paar honderd meter verderop bij de finishlijn waar ook de professionals van de Lidl Deutschland Tour aankomen. De routes zijn volledig afgesloten voor alle verkeer en je hebt het gevoel om echt als prof in de Lidl Deutschland Tour te koersen.

Met 61 km en ongeveer 700 hoogtemeters is de Tälerrunde geschikt voor amateursporters van alle niveaus. Of je nu voor het eerst de racesfeer wilt proeven of al aan een aantal fietsevenementen hebt deelgenomen, de Tälerrunde biedt voor iedereen de juiste ervaring. Je doorkruist verschillende valleien rond de hoofdstad van de deelstaat Saarbrücken en bedwingt de laatste kilometers, die het eliteveld kort daarna ook passeert.

© Weiner TK
© Weiner TK

De Bliesgau Loop, loopt over 110 kilometer door het schilderachtige biosfeerreservaat Bliesgau. Het heuvelachtige landschap van het parcours wordt gekenmerkt door een mozaïek van uitgestrekte boomgaarden, waardevolle beukenbossen, soortenrijke orchideeënweiden en een indrukwekkend uiterwaardenlandschap, dat wordt doorkruist door de gelijknamige rivier, de Blies. Er liggen hier ongeveer 1.300 hoogtemeters op je te wachten. De typische glooiingen van het landschap worden weerspiegeld in het routeprofiel. Na de start voor het Saarland Staatstheater gaat de route noordwaarts naar St. Ingbert. Daar worden voor het eerst de klimbenen aangesproken. De “Spieser Hohl”-klim is slechts 900 meter lang en zal meerdere renners aanmoedigen om een nieuwe beste tijd neer te zetten op dit segment.

"Wil jij een stukje van de Ronde van Duitsland rijden en de sfeer opsnuiven?"

Tijdens de afdaling naar Neunkirchen en door het Wagwiesental kun je op adem komen voor de beklimming van de Rombach. Het noordelijkste punt van de lus en bijna de grens met het Saarland wordt dan bereikt in Fürth. Nu komt het hoogtepunt van het routeprofiel in zicht: Bijna 3 kilometer lang klimt de route in een goed tempo en niet al te steil omhoog naar Frankenholz. De beloning voor de inspanning is een lange afdaling en 40 kilometer licht glooiend terrein door de Bliesgau waar je de adrenaline van de snelheid over je heen kan laten komen – Naar verluidt heeft de organisatie rugwind besteld om deze passage extra speed mee te geven voor elke deelnemer…

© Angerer

Na het passeren van Homburg gaat de route verder langs Schwarzenacker en vanaf hier op dezelfde route waar de profs ‘s middags de degens zullen kruisen voor de eindoverwinning van de Lidl Deutschland Tour. Voor de finale wacht een echte klassieker uit het Saarland – de Galgen. Een helling tot 15% krijg je hier kort voor het einde van de wedstrijd onder de wielen geschoven. De laatste 20 kilometer terug naar Saarbrücken is het puur genieten met de vele toeschouwers op post langs de weg. De route gaat bergafwaarts naar Kasteel Halberg en verder naar de finish in de Heuduckstraße. Gedragen door het applaus van de toeschouwers komen alle deelnemers aan de Cycling Tour over dezelfde finishlijn als de profs van de Lidl Deutschland Tour.

Als je de sfeer van de Cycling Tour in Saarland zelf wilt ervaren, reserveer dan je startplaats op www.deutschland-tour.com. Er worden tot 2500 deelnemers verwacht in Saarbrücken. Nog een tip van onze redactie: Vergeet niet van een nachtje(s) extra te boeken, want de streek is werkelijk prachtig om verder te ontdekken zowel op als naast de fiets.

© Weiner TK
© Angerer

Meer Nieuws

Meer artikels