EÈN-TWEE-DRIE

In elke wedstrijd wordt voor het podium gereden en dan het liefst nog voor de hoogste trede. Maar uit een veld 150/160 renners is het voor velen een utopie, zelfs om er maar in de buurt te komen. Met een eerste plaats ga je sowieso de geschiedenisboeken in. Nog fraaier wordt het wanneer uit één en dezelfde ploeg twee renners op het podium staan. Maar dan is er nog altijd het unicum wanneer na de koers drie renners uit één team op het podium komen.

Recent gebeurde dat nog op de Col du Tourmalet en de Altu de L’Angliru tijdens de Vuelta a España, waar Jumbo-Visma een triologie opvoert. Hierna doen we dat allemaal verder uit de doeken. Eerst duiken we in de geschiedenis van de laatste halve eeuw en komen onder andere de volgende een-twee-drietjes tegen.

67e Tour de France 13e rit Pau-Bagnères de Luchon 19 juli 1980

Miko-Mercier-Vivagel

Klassementsleider Bernard Hinault gaat door knieklachten niet meer van start in deze Pyreneeën rit van 200 km over de Aubisque, Tourmalet, Aspin en de Peyresourde. Het wordt die dag een grandioos succes voor de Franse Miko-Mercier-Vivagel ploeg, die de eerste drie plaatsen in het dagklassement zal gaan innemen. Het is Raymond Martin die na een solo van 95 km na 6u27’37” als eerste over de finish komt. Achter hem strijdt een groep van negen man om de twee andere podiumplaatsen. Met een achterstand van 03’13” komt ploeggenoot Sven-Ake Nillson over de meet, terwijl de derde man van Miko-Mercier-Vivagel Christian Seznec na 03’27” de sprint wint  van de resterende acht man, met Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Johan de Muynck. Drie man van Miko-Mercier-Vivagel op het podium: een unieke zaak. Uit respect voor Bernard Hinault weigert Joop Zoetemelk tijdens de rit de gele trui te dragen. Bij zijn tien Tourdeelnames (1973-1983), die hij allemaal uitrijdt zal Martin nooit meer een rit winnen, maar komt wel alle keren in Parijs aan. Hij wordt in 1980 ook winnaar van het bergklassement.

46e Vuelta a España 13e rit Benasque-Zaragoza 11 mei 1991

PDM-Ultima-Concorde

Na winst in de 6e rit Albacete-Valencia en de 9e rit Sant Cugat del Vallés-Lloret de Mar is het op 11 mei in de 13e rit Benasque-Zaragoza opnieuw raak voor PDM-Ultima-Concorde renner Jean-Paul van Poppel. Op de slotdag zal hij ook nog de rit naar Madrid winnen. In alle gevallen wint hij de sprint van het complete peloton. In Zaragoza volgen ploegmaten John Talen en Uwe Raab in zijn spoor. Een prachtig ploegsucces! Ondanks zijn vier ritzeges gaat de winst in het puntenklassement  met 169 punten naar zijn ploegmaat Uwe Raab. Van Poppel wordt derde met 116 punten.

58e Waalse Pijl 20 april 1994

Gewiss-Ballan

Deze coup van de Italiaanse ploeg staat bij vele wielerliefhebbers nog op het netvlies. Drie renners van Gewiss-Ballan rijden op zestig kilometer voor de finish op de Muur van Hoei weg: Moreno Argentin, Giorgio Furlan en Jevgeni Berzin. Pas na de finish zien de anderen hen terug.  Het zijn niet de eerste de besten in het peloton. Furlan is winnaar geworden van Milaan-Sanremo (23 maart) en Berzin van Luik-Bastenaken-Luik (21 april). Het is bijna vanzelfsprekend dat de zege nu naar Argentin gaat. In de slotklim moet Berzin lossen en komt als derde binnen op 00’22”. De 34-jarige Argentin wint de sprint. Om de ploegprestatie blijft een grote dopingwaas (epo) hangen omdat men samenwerkt met de sportarts Michele Ferrari. In datzelfde jaar winnen de Gewiss-Ballan mannen Berzin de Giro d’Italia en Vladislav Bobrik de Ronde van Lombardije. 

94e Parijs-Roubaix 14 april 1996

Mapei-GB

Nog zo’n uitslag die in het geheugen is blijven hangen. Wie herinnert zich niet dat Johan Museeuw, Gianluca Bortolami en Andrea Tafi met de armen omhoog op de Vélodrome van Roubaix over de meet kwamen? Op de kasseistrook tussen Warlaing en Brillon met nog 80 kilometer voor de wielen hebben zij samen met Franco Ballerini, de winnaar van een jaar eerder, het peloton vaarwel gezegd. Een lekke band wordt Ballerini fataal en de drie gaan samen verder. Vijftien kilometer voor de eindstreep beslist ploegbaas Giorgio Squinzi dat Museeuw moet winnen. Ploegleider Patrick Lefevere moet de boodschap maar overbrengen. Bortolami wordt de tweede plaats gegund en Andrea Tafi moet zich tevreden stellen met de derde plaats. En zo gebeurt het ook! Zelfs wanneer Museeuw nog lek rijdt wachten de twee Italianen op hem. Wat een ploegdiscipline! Voor Tafi is er nog genoegdoening want hij wint Parijs-Roubaix in 1999.

32e Giro Rosa 11 juli 2021

SD Worx

Het eindpodium bestaat uit Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering, alle drie rijdend voor de SD Worx formatie. Van der Breggen heeft respectievelijk 01’43” en 03’25” voorsprong op haar ploeggenoten. Tijdens de wedstrijd hebben ze in dezelfde volgorde ook al de tweede  rit Boves-Prato Nevosa naar zich toegetrokken. In de negende rit Feletto Umberto-Monte Matajur wint Ashleigh Moolman-Pasio en worden Demi Vollering en Anna van der Breggen tweede en derde. Het is de gewoonste zaak van de wereld om met drie ploeggenoten op het podium te staan!  

59e Trofeo Laigueglia 2 maart 2022

UAE Team Emirates

De Trofeo Laigueglia is al jaren de openingswedstrijd van het Italiaanse wielerseizoen. De badplaats Laigueglia ligt in de provincie Savona aan de Ligurische kust. In het verleden zijn hier vijf Belgen winnend over de meet gegaan: Eddy Merckx (1973, 1974), Freddy Maertens (1977), Roger de Vlaeminck (1980), Johan Museeuw (1995), Frank Vandenbroucke (1996). Voor Nederland staan op de erelijst: Theo de Rooij (1982) en Bauke Mollema (2021). In 2022 gaat alle eer naar het UAE 

Team Emirates. Winnaar wordt de Sloveen Jan Polanc en op twee seconden volgen zijn teamgenoten Juan Ayoso en Alessandro Covi die op hun beurt Rota Lorenzo van Intermarché Wanty-Gobert verslaan. Hierna komt een verbrokkeld peloton binnen. Wie een bezoek brengt aan  Laigueglia treft in het centrum op de Piazza de Pescadori (plein van de vissers) een muur aan met ovale keramiek handtekeningplaatjes van renners en oud-renners. 

80e Parijs-Nice 1e rit 6 maart 2022

Team Jumbo-Visma

In de eerste rit, die vertrekt en aankomt in Mantes-la-Ville, doet Jumbo-Visma meteen van zich spreken door de eerste drie plaatsen in de daguitslag voor zich op te eisen. En hoe? Christophe Laporte, die overgekomen is van Cofidis krijgt de zege in de schoot geworpen door Primoz Roglic en Wout van Aert. Het is een beloning voor het werk dat hij al heeft gedaan en voor het werk dat hij in de toekomst nog voor de ploeg zal moeten verrichten. Regeren is immers vooruitzien! Pierre Latour (TotalEnergie) wordt vierde op 00’19” waarna het peloton volgt op 00’24”. Roglic zal uiteindelijk eindwinnaar worden van deze 80e editie. 

76e Vuelta a Espanã 13e rit  6 september 2023

Team Jumbo Visma

De etappe naar de Tourmalet zal om twee redenen de geschiedenis ingaan. Ten eerste om de Jumbo-Visma demonstratie door de plaatsen één, twee en drie op te eisen. In volgorde: 1. Vingegaard, 2. Kuss op 00’30” en 3. Roglic op 00’33”. Ten tweede is het een totale off day voor Remco Evenepoel die de grootste concurrent het Jumbo-Visma blok lijkt te zijn. Al op 80 kilometer voor de meet moet hij op de Aubisque passen en moet ruim 27 minuten toegeven. De weg is dan vrij voor de gele brigade. En ze maken het waar. Tourwinnaar Jonas Vingegaard komt als eerste boven op de Col du Tourmalet. Kus en Roglic volgen. Alle drie de mannen hebben nu in deze Vuelta een etappezege op zak. Het Jumbo Visma trio voert nu ook het klassement aan: 1. Kuss, 2. Roglic op 01’37” en drie Vingegaard op 01’44”.

76e Vuelta a Espanã 17e rit  13 september 2023

Team Jumbo Visma

Dan denkt je dat de prestatie op de Tourmalet een unicum is geweest maar dan wordt het op de Angliru nog eens dunnetjes overgedaan. Wel alles in een andere volgorde maar weer één, twee en drie in de daguitslag en nog steeds één, twee en drie in het algemeen klassement. Het is Remco Evenepoel die het begin van de rit tekent. Tot onder aan de klim naar de Angliru blijft hij, na aanvankelijk in een grotere kopgroep te hebben gezeten, alleen voorop met een voorsprong van anderhalve minuut. De laatste die afhaakt is zijn ploeggenoot Mattia Cattaneo. Achter hem is een groep ontstaan met vijf renners van Bahrain Victorious met onder andere Wout Poels en Mikel Landa en vier van Jumbo Visma: Sepp Kuss, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wilco Kelderman, die later wegvalt. Op 5,5 km onder de top wordt Evenepoel bijgehaald. Uit de Bahrain en Jumbo mannen zal de etappewinnaar gaan komen. In een mistig decor strijden Roglic en Vingegaard om de winst en 19 seconden later verslaat Kuss, Landa in de sprint en pakt zo nog een paar bonificatieseconden mee. Weer één, twee en drie in de daguitslag en nog steeds één, twee, drie in het algemeen klassement.

Er liggen dan nog vier ritten voor de boeg. De vraag die ieder zich stelt is of de drie Jumbo-Visma mannen hun posities zullen kunnen behouden en hoe uiteindelijk de rangorde zal zijn. Gaan ze elkaar bestrijden of is er al een niet-aanvalsverdrag gesloten? De sportpers en de tv commentatoren komen met allerlei speculaties maar niemand weet wat er intern bij Jumbo-Visma speelt! Nog nooit won een ploeg alle drie de grote ronden in één jaar. Op de meet van de twintigste rit op zaterdag 16 september wordt het verdict duidelijk. Met Kuss in het midden komen de drie arm in arm over de meet. Er is en komt geen onderlinge strijd meer. De laatste rit naar Madrid wordt een triomftocht voor Kuss en voor de ploeg. Algemeen directeur Richard Plugge zegt in een TV interview: “Het is in één woord fenomenaal. Voor ons was het helder. We willen met zijn allen de wedstrijd winnen. Het motto is: Samen winnen. Hoe groot zijn die mannen. Het is Kuss van harte gegund. Het is een schitterend voorbeeld hoe wij als ploeg werken”. Op naar Madrid!

Text and Fotos: © Teus Korporaal 

Meer Nieuws

 • ROGER DE VLAEMINCK – ELEGANTIE EN EFFICIËNTIE VERENIGD OP EEN KOERSFIETSROGER DE VLAEMINCK - ELEGANTIE EN EFFICIËNTIE VERENIGD OP EEN KOERSFIETS
  Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grote renners uit diverse tijdperken en landen naast mekaar. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer vijftien uit onze ranking Roger de Vlaeminck.
  Lees meer…
 • JONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICOJONAS VINGEGAARD TORENHOOG FAVORIET IN DE TIRRENO ADRIATICO
  Gisteren werd de eerste rit gereden in Parijs-Nice en dat ging al meteen gepaard met vuurwerk van mede-topfavoriet Remco Evenepoel. Die andere topfavoriet Primoz Roglic liet zich echter niet vangen aan de uitnodiging van Evenepoel om er een lap op te geven en hield zich gedeisd. Misschien wel de beste tactiek als je eindwinnaar wil worden?
  Lees meer…
 • NIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICENIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICE
  Nu zondag, drie maart start in Les Mureaux de 82ste editie van Parijs – Nice, met Remco Evenepoel en Primoz Roglic als de grote favorieten op de eindzege. De koers naar de zon eindigt op 12 maart op de Promenade des Anglais in Nice. Het parcours is dit jaar niet echt sprinters gezind, want er zijn slechts twee etappes waar zij misschien aan het feest zullen zijn. In totaal staan er dertig gecatalogeerde cols over een totale afstand van 1219 km op het menu. Er is ook opnieuw een ploegentijdrit (rit 3) die net als vorig jaar de tijden van de renners individueel zal afklokken.
  Lees meer…
Meer artikels