VINCENZO NIBALI: DE HAAI VAN MESSINA

Wanneer je een liefhebber bent van het oplossen van cryptogrammen en crypto filippines kom je de vreemdste en soms de meest onlogische omschrijvingen tegen. Maar ook moet gezegd worden dat er soms meevallers tussen zitten. Het is maar hoe breed je woord- en algemene kennis is. Voor fervente crypto oplossers is de puzzel in de ochtendkrant gewoon ontspannen bij een kopje koffie. Zo kwamen we recent de omschrijving "De haai van Messina" tegen.

Het is in te denken dat de gemiddelde puzzelaar dan wel eens achter de oren moet krabben. Hij/zij zal de combinatie maken met Sicilië, maar dan is het vermoedelijk over en uit. Wij als wielerliefhebbers weten natuurlijk wel beter. Achter deze bijnaam gaat Vincenzo Nibali schuil. Dus probleem opgelost!

Maar het zet je wel aan het denken. Waarom is de naam van een wielrenner gekoppeld aan een dier en zijn er nog meer? Even het brein ordenen en er borrelen meteen meer namen naar boven. Dan eens op internet kijken en voor je het weet heb je een hele lijst met dierennamen bij elkaar. Meestal heeft zo’n bijnaam wel een bepaalde reden bijvoorbeeld voortvloeiend uit het karakter van de man in kwestie, of door zijn postuur, prestaties enzovoorts. Omdat allemaal uit te zoeken zou te ver gaan voor dit artikel. Het zou een mooie basis zijn voor een boek! In het geval van Nibali zijn we wel op zoektocht gegaan en hem willen we dan ook even in de schijnwerpers zetten.

Het is al even aangestipt dat we naar Sicilië gaan. In Messina wordt op 14 november 1984 Vincenzo Nibali geboren. Dat Nibali als één van de veelzijdigste renners van de jaren 2010 moet worden beschouwd, is wel duidelijk als je de hierbij afgebeelde lijst van zijn palmares even bekijkt! Zijn eerste aansprekende resultaten zijn de nationale titels op de weg bij de junioren (2002) en bij de beloften (2004). Juist bij dat laatste kampioenschap dat gehouden wordt in Verona moeten we zijn om bij de bron te komen van zijn bijnaam. Op een bepaald moment zoomde een camera van de RAI in op een spandoek langs de kant van de weg, waarop de tekst: Forza Nibali, lo squalo dello Stretto. Het spandoek is gemaakt door een vriend die met Nibali’s ouders is afgereisd naar het kampioenschap in Verona. Het is een statement van de vriend omdat Nibali vanaf zijn eerste wedstrijden steevast in de aanval ging en agressief koerste. Daarom noemde hij hem Lo squalo of de haai. Stretto verwijst naar de zeestraat tussen Sicilië en het vasteland. Dat daar later Messina van is gemaakt nemen we voor lief, want volledig is het ook de Straat van Messina. De haai wordt ook weer omschreven als een slank en snel dier. Ook weer van toepassing op de jonge Nibali. Zijn profcarrière begint hij in 2005 bij Fasso Bartolo. Daarna is hij tussen 2006 en 2012 in dienst van Liquigas. De lichtblauwe kleuren van het Astana Pro Team vertegenwoordigt hij tussen 2013 en 2016. Daarna drie jaar (2017-2019) Bahrein-Merida en vervolgens twee jaar (2020-2021) Trek-Segafredo. In 2022 keert hij terug naar Astana. Zijn gehele carrière overziend valt op dat hij zich in het selecte gezelschap van renners mag scharen die alle drie de grote ronden hebben gewonnen.

Vincenzo Nibali

Winnaar van o.a.

Quest France Plouay

Ronde van Slovenië

Tirreno-Adriatico

Ronde van Trentino

Nat. Kampioenschap (weg)

Ronde van Lombardije

Ronde van Oman

Ronde van Kroatië

Milaan-Sanremo

Ronde van Sicilië

Grote Ronden:

Vuelta a España + 2 ritten

Giro d’Italia +7 ritten

Tour de France  + 6 ritten

 

2006

2010

2012, 2013

2008, 2013

2014, 2015

2015, 2017

2016

2017

2018

2021

 

2010

2013, 2016

2014

Enkele namen uit de dierentuin

Fedrico Bahamontes       

Michele Bartoli              

Paolo Bettini                 

Guido Bontempi            

Gianni Bugno                

Fausto Coppi                 

Tom Dumoulin              

Robert Gesink               

Thomas De Gendt          

Felice Gimondi              

André Greipel                

Dylan Groenewegen       

Cees Haast                   

Louis Herrara                

Bernard Hinault             

Zenon Jaskula               

Wilco Kelderman            

Marcel Kint                   

Robbie McEwen             

Johan Museeuw             

Gastone Nencini            

Harm Ottenbros            

Marco Pantani               

Franco Pellizotti             

Michael Rasmussen        

Thijs Roks                    

Ricardo Ricco                

Tony Rominger              

Bjarne Riss                   

Paolo Salvodelli             

Harrie Steevens            

Thorwald Veneberg        

Adelaar van Toledo

Buizerd van Bergamo

Krekel  Il grillo

Buffel  Il buffalo

Hagedis  La lucertola

Reiger  l’Airone

Vlinder van Maastricht Butterfly

Condor van Varsseveld   

Schorpioen van Semmerzake

Buizerd van Bergamo

Gorilla  

Leeuw van Amsterdam

Beer van Rijsbergen

Adelaar van de Andes

Das  Le Blaireau

Paard

Bever

Zwarte arend

Kangoeroe

Leeuw van Vlaanderen

Leeuw van Mugello

Adelaar van Hoogerheide

Olifantje  El Elefantino

Dolfijn  El delfino di Bibione

Chicken

Beer van Sprundel         

Cobra

Drommedaris

Adelaar van Herning

Valk  Il Falco

Witte raaf

Stier  El Torro

Tekst en beeld: Teus Korporaal
Title foto: Getty images

Meer Nieuws

  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
  • BEDANKT REMCO EVENEPOEL! JE HEBT ONS TERUG OP DE TOUR DE FRANCE KAART GEZET!BEDANKT REMCO EVENEPOEL! JE HEBT ONS TERUG OP DE TOUR DE FRANCE KAART GEZET!
    Een geweldige Tour de France hebben we net achter de rug. Het meesterschap van Tadej Pogačar was groot, erg groot zelfs en het roept bij velen de vraag op door wie en wanneer hij ooit weer aan banden zal gelegd worden in de Tour.
    Lees meer…
Meer artikels