FIETS LANGS DE WITTE DORPJES IN ANDALUSIË: TORROX – ALGARROBO – SAYALONGA – COMPETA – FRIGILIANA – NERJA

Schoonheid is een subjectief begrip en hangt dus af van diverse smaken. Maar toch zijn er bepaalde dingen, waar iedereen het over eens is dat ze tussen alle andere schoonheden de uitzonderingen zijn.

Al meer dan 35 jaar reis ik met de motorhome door heel Europa. Hoeveel keer de ganse kustlijn van oostelijk en zuidelijk Spanje op het programma stonden weet ik zelfs niet meer precies. In ontelbare kustplaatsjes werd minstens 1 keer voet aan de grond gezet en de fiets van stal gehaald om het binnenland in te trekken en een deel van de kustlijn per fiets af te leggen. Mooi is het op vele plaatsen aan en rond de Spaanse costa’s. En om te fietsen denken we dan spontaan aan de streken rond Girona, Tossa de Mar, Tarragona, Peñíscola, Valencia, Dénia, Moraira, Calpe, Alicante, Aguilas, Mojacar, Salobreña. Mooi, mooier, mooist en dan komen we uit in de Costa del Sol en meer bepaald de streek tussen, Almuñécar, Nerja en Torox Costa. Het binnenland is er zo mogelijk nog mooier dan de kust en een fietstocht langs de witte bergdorpjes zou iedere getrainde fietser ooit moeten doen.

Beginnen doen we vanuit Camping El Pino vanuit Torrox Costa.

Torrox – El Mejor Clima de Europa - Het beste klimaat van Europa

Torrox – El mejor clima de Europa

Als je Torrox Costa binnen komt gereden langs de kustweg vanuit Nerja, wordt je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Hier ben je in het beste klimaat van Europa. Een (fiets)vakantie in het meest zonnige klimaat van Europa met gemiddeld 320 dagen zon per jaar biedt echter veel meer dan zon alleen. – Een “zon-dag” in Torrox is trouwens gemiddeld acht ‘zonuren’ per dag. Je zou dus wel verwachten dat het hier – zoals in meerdere streken in Spanje – heel droog en dor is. Maar niets is minder waar! Door de nabijheid van de Sierra Nevada en omringd van een aantal andere bergketens is de natuur hier groen en vind je in het binnenland veel (kleine) riviertjes en watervallen. Een fenomeen dat weinig mensen weten, is dat het water dat van de Sierra Nevada komt voor het overgrote deel naar de zuidwestkant dus, richting Torrox/Malaga stroomt. Pech voor de andere kanten van de Sierra Nevada, want daar krijgt de natuur op sommige plaatsen af te rekenen met geweldige droogte. De combinatie van het beste klimaat van Europa met het water uit de bergen, maakt het hier tot een paradijs over de ganse lijn.

 

Torrox Pueblo vind je landinwaarts op ongeveer vier kilometer van Torrox Costa vandaan. Het dorp is mooi tegen een heuvel aangelegen waardoor je vanaf hier een prachtig uitzicht over de zee en Torrox Costa hebt. Het is met de fiets alvast een mooie opwarmer om verder landinwaarts te trekken en dus heel wat hoogtemeters te doen. Torrox Costa is een kleine badplaats met een mooi lang zandstrand. Langs dit strand loopt een levendige boulevard waar je ook winkels en verschillende restaurantjes vindt. De badplaats en het dorp zijn omringd door verschillende nationale parken, het is met andere woorden één van de meest centraal gelegen kustplaatsjes om de geweldige Costa del Sol en bij uitbreiding het prachtige Andalucia te verkennen.

Torrox Pueblo met zicht op Torrox Costa en de Middellandse zee

De witte dorpjes in de buurt ontdekken

Torrox – Algarrobo – Sayalonga – Competa – Frigiliana – Nerja

Het is eind oktober, en op het middaguur is de temperatuur gestegen naar een mooie 26°C. Onder een staalblauwe hemel vertrekken we vanuit camping El Pino in Torrox, langs de kust in de richting van Malaga. Onze fietstocht zal recht door het hart van de Axarquia-regio trekken. Deze regio is een relatief onbekende parel aan de Costa del Sol. Gedurende een kleine 10 km rijden we langs de kust tot we rechts de weg inslaan die naar Algarrobo leidt. Meteen beginnen we te klimmen aan percentages tussen de 1 en 8%. Algarrobo is de voorbode van wat komen gaat. Tegen de bergwand aangebouwd lijkt het wel of de witte huisjes bezig zijn aan een deugddoende siesta in de blakende zon.

Eens we Algarrobo buiten rijden in de richting van Sayalonga komen we op een prachtige verkeersluwe weg die zich verder naar boven slingert met percentages tussen 5 -10%. Een zeer mooie beklimming die leidt naar het voor ons intrigerende plaatsje Sayalonga, de Spaanse heimat van de nisperos.

De wat?…Hoor ik nu vele lezers zeggen…wel ja, de nisperos of in het Nederlands loquats. Een vrucht die wanneer ze rijp van de boom wordt geplukt tot het absoluut favoriete fruit van ondergetekende werd verkozen. De nispero dus, oorspronkelijk komende van China waar het de pipa wordt genoemd. De vallei rondom het mooie witte Andalusisch dorpje kleurt ieder jaar in mei weer vrolijk oranje door de fruitbomen vol rijpe nísperos.

Nispero – Sappig en smaakvol

De níspero, die ook loquat of Japanse mispel genoemd wordt, is een ovaalvormige vrucht. De kleur varieert van geel tot dieporanje en het schilletje is dun. Het oranje vruchtvlees is zeer sappig en de smaak is lichtzuur tot honingzoet. Voor mij persoonlijk is het met geen ander fruit te vergelijken, de intense smaken zijn overheerlijk. In het hart bevinden zich twee tot vijf relatief grote en niet eetbare bruine pitten.

Exotische herkomst

De fruitboom wordt al meer dan 1000 jaar gekweekt in China en Japan. In de late achttiende eeuw vond het z’n weg naar Europa en zo’n honderd jaar later deed de Tanaka-soort uit Japan zijn intrede in Spanje. In Nerja werd de eerste boom op het Europese continent in de aarde gezet door een plaatselijke boer. Later werden de stekjes verplant naar Sayalonga, waarna daar de teelt op gang kwam. Sinds de jaren tachtig is dit witte dorpje uitgegroeid tot het ‘Paraíso del Níspero’ in de Axarquia-regio. De oranje vrucht voelt zich helemaal thuis in het microklimaat van dit gebied, dat gelegen is tussen de Middellandse Zee en de Sierra de Almijara. Tegenwoordig is Sayalonga met meer dan 500 ton per oogst, met afstand de grootste leverancier in de provincie Málaga.

Gezonde lekkernij

De nispero is het perfecte tussendoortje voor sporters en al wie gewicht wil verliezen. Dit fruit bevat weinig calorieën en zeer veel vezels, die zoals we weten bijdragen aan een goede darmwerking. De smaakvolle vrucht bevat verder ook vitamine A, B & C alsook mineralen als calcium, kalium en magnesium. Verder helpt de níspero bij het verminderen van cholesterol en het onder controle houden van diabetes.

De waanzinnig mooie kust met in de verte Nerja en het Balcon de Europa
Competa fiets je niet voorbij zonder een foto te nemen!

Vanuit Sayalonga klimmen wij – zachtjes aan met nu en dan wat steilere stukken – verder naar Competa. Je ziet het witte dorp al van ver liggen. Competa is één van de echt prachtige witte dorpjes in Andalusië. Het plaatsje is in architectuur een mix van Arabische, Romeinse en Christelijke invloeden. Erg de moeite waard om even te stoppen en wat foto’s te nemen. Bij het buiten rijden van Competa klimt de weg verder omhoog tot we het hoogste punt op bijna 800 m bereiken. Vanaf zeeniveau hebben we net 18 kilometer geklommen wat dus neerkomt op een 4,4% gemiddeld. Vanaf hier gaat het naar beneden richting Torrox pueblo met tussendoor nog enkele venijnige stukken terug omhoog. In Torrox aangekomen zijn we op een paar kilometer van camping El Pino, maar we weten hier nog een prachtig verkeersarm weggetje liggen waar we de beentjes zullen laten branden en juichen van plezier. Zonder ook maar één auto tegen te komen gaat de weg over 14 km en twee beklimmingen richting Frigiliana. De stukken boven de 15% lijken ons soms de moed te willen ontnemen, maar eens in Frigiliana aangekomen is alle pijn vergeten.

Het mooiste dorp van Andalusië

Frigiliana wil je zeker niet missen, gelegen op 320 meter hoogte en pal boven het bekende kustplaatsje Nerja. Van hieruit heb je een immense uitzicht over Nerja en de Middellandse Zee, de welverdiende beloning voor het eerdere afzien is gewoonweg prachtig. Een doolhof van straatjes, witgekalkte huisjes en overal de geuren en kleuren van bloemen, jasmijn en (in de lente) lavendel.

Frigiliana wordt vaak het mooiste dorpje van Andalusië genoemd en heeft die titel dan ook officieel al meermaals in ontvangst mogen nemen. Het ziet er dan ook écht als een postkaartplaatje uit! Bovendien kijk je vanuit het mooiste dorp van Andalusië naar beneden naar één van de mooiste stranden van Spanje, omringd door natuurgebieden zowel landinwaarts als op zee.

Nerja

Na een 6,3 km lange afdaling vanuit Frigiliana bereik je het al even pittoreske Nerja. Nerja is een waar strandparadijs! En ook voor wie meer wil, biedt Nerja al het nodige. Het is een sfeervol dorpje, met ca. 22.000 inwoners en een ruim aanbod aan activiteiten, zonder de drukte van een grotere stad. Je kunt er lekker uit eten, heerlijk slenteren in het autovrije centrum, genieten van culturele evenementen.

Het oude centrum van Nerja is voor een gedeelte exclusief toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Het nodigt uit tot een ontspannen wandeling en een leuke fotosessie op het Balkon van Europa! Daar kun je genieten van de meest spectaculaire uitzichten van Nerja, en het bruist er van de gezelligheid en leven.

Naamgeving door de koning

De bezienswaardigheid dankt volgens de legende haar naam aan koning Alfonso de 12de. Omdat deze koning zorgde voor de bekendheid van het balkon van Europa vind je aan het einde ervan ook zijn standbeeld terug. Dit levensechte standbeeld is op ware grootte en vormt derhalve een mooie plek om foto’s te maken. Het lijkt alsof je dan samen met de voormalige vorst op de prent komt te staan.

Na onze ontmoeting en de leuke babbel met Alfonso de 12de, vatten we het laatste deel van onze tocht aan. Langs de kustweg zijn we al snel weer in Torrox en kunnen we – na 64 km met 1460 hm – gaan relaxen en recupereren aan onze camper op camping El Pino  (www.campingelpino.com).

Tekst: P. Van Gansen

Fotos: P. Van Gansen

Het prachtige panorama van op ‘El Balcon de Europa’ met Koning Alfonso de 12de die in de verte tuurt…

Meer Nieuws

Meer artikels